Πίσω από την κόντρα Πανικού-Ντράγκι

Έντονες αντιδράσεις φέρεται να προκάλεσε, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο, δήλωση του Πανίκου Δημητριάδη σε ντοκυμανταίρ της Arte, πως η καθυστέρηση στην επίλυση του προβλήματος της Λαϊκής είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία ευκαιριών για ξένους μεγαλοκαταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους από την τράπεζα πριν αυτή χρεοκοπήσει και οδηγηθεί σε απώλειες των καταθετών.

Το ζήτημα αφορά στο ερώτημα γιατί συνεχίστηκε η παροχή ELA στην Λαϊκή, αντί αυτή να οδηγηθεί σε εξυγίανση, για εννέα μήνες, την ώρα που η τελική μοίρα της τράπεζας ήταν προφανής.

Εκαρφωθήκαμεν μόνοι μας...

Εκαρφωθήκαμεν μόνοι μας…

“Σίγουρα, οι καθυστερήσεις προσέφεραν σε κάποιους ενημερωμένους επενδυτές (την ευκαιρία) να προστατέψουν τις επενδύσεις τους. Και τέθηκαν οι λιγότερο ενημερωμένοι επενδυτές σε δυσμενή θέση. Έτσι, η καθυστέρηση δεν βοήθησε….Αν είχαμε νωρίτερα συμφωνία για το Μνημόνιο, ενδεχομένως να αποφεύγαμε και το κούρεμα καταθέσεων (bail-in)» σχολίασε ο κ. Δημητριάδης.

Σε σημερινό ρεπορτάζ του «Πολίτη» αναφέρεται πως υπήρξε έντονη αντίδραση από πλευράς της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι, με την Φρανκφούρτη να σχολιάζει φανερά ενοχλημένη πως ευθύνη για τον ELA έχει αποκλειστικά η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Ο κ. Δημητριάδης ανταπάντησε αμυνόμενος, πως οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν.

Το θέμα όμως δεν αφορά απλά στην καθυστέρηση που παρατηρήθηκε (και στην έμμεση αλλά σαφή κατηγορία κατά της προηγούμενης κυβέρνησης για τις καθυστερήσεις στο Μνημόνιο). Η ερώτηση που είχε τεθεί στον κ. Δημητριάδη αφορούσε στον ρόλο των ξένων τραπεζών που λειτουργούσαν ως καταθέτες στην Λαϊκή.

Όλο και πιο έντονα, ξένοι αναλυτές σχολιάζουν πως η καθυστέρηση στην Λαϊκή είχε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Η καθυστέρηση στην εξυγίανση της Λαϊκής, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ELA το οποίο σήμερα πληρώνουν οι καταθέτες, τόσο της τέως Λαϊκής, όσο και της Τράπεζας Κύπρου. Μια από τις πιο ουσιαστικές εξηγήσεις για την καθυστέρηση, σύμφωνα με αναλυτές, αλλά και πολιτικούς κύκλους ακόμα και στη Γερμανία, είναι πως η καθυστέρηση αποσκοπούσε στην προστασία των ξένων τραπεζών.

«Με τα επιτόκια στη Λαϊκή να είναι τόσο υψηλά, μια κατάθεση ξένης τράπεζας στην Λαϊκή αποτελούσε δωρεάν χρήμα», έγραψε το zerohedge, έγκριτο blog, για το θέμα. Επειδή, όμως, πολλές από τις καταθέσεις ήταν προθεσμιακές, έπρεπε να δοθεί χρόνος για να λήξουν και να αποσυρθούν. Γι αυτό, σύμφωνα πάντα με την συγκεκριμένη ερμηνεία, η Λαϊκή λάμβανε ELA μέχρι να φύγουν οι καταθέσεις των ξένων τραπεζικών οίκων (κυρίως γερμανικών). Μάλιστα, τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δεν αντιτίθενται στην συγκεκριμένη ερμηνεία.

Ο διάλογος στο συγκεκριμένο ντοκυμανταίρ, είναι σαφής:

Ερώτηση δημοσιογράφου: «Υπάρχουν αυτοί που λένε: Η ΕΚΤ επέτρεψε την καθυστέρηση στην Λαϊκή…(δεν ακούγεται)…για να δοθεί σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες η ευκαιρία να αποσύρουν τα χρήματά τους μέσα στο έτος. Επειδή ήταν κλειδωμένες σε λογαριασμούς των 3, 6, 9, 12 μηνών…»

Απάντηση Δημητριάδη: «Δεν θα ήταν δυνατόν να σχολιάσω. Ενοοώ, αυτή είναι απλά μια φήμη. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως η Κεντρική Τράπεζα έδωσε ELA στη Λαϊκή σύμφωνα με τους κανόνες του ευρωσυστήματος.»

Από τη στιγμή που ο κ. Δημητριάδης απέφυγε να σχολιάσει, λέγοντας πως πρόκειται για φήμες, την ώρα μάλιστα που παραδέχτηκε πως οι μεγάλοι καταθέτες (βλέπε τράπεζες) «προστάτεψαν τις επενδύσεις τους», έδωσε τροφή στην θεωρία συνομωσίας πως η Λαϊκή λάμβανε ELA -με όλα τα συνεπακόλουθα για τους καταθέτες- ούτως ώστε να γλιτώσουν οι ξένες τράπεζες τις καταθέσεις τους.

Είναι προφανές πως η ΕΚΤ θέλει να κρατήσει αποστάσεις από αυτή τη στάση του κ. Δημητριάδη. Με οικονομικούς, αλλά πλέον και πολιτικούς κύκλους στο Βερολίνο να σχολιάζουν πως αυτό ήταν το τελικό αποτέλεσμα ακόμα κι αν δεν ήταν ο στόχος της καθυστέρησης, είναι σαφές πως ο Μάριο Ντράγκι δεν θέλει να εμπλακεί σε μια τέτοια συζήτηση.

Γι αυτό και η παραδοχή Δημητριάδη πως έφυγαν οι μεγάλοι καταθέτες τα χρήματά τους (οποία δεν χωρά παρερμνηείες με βάση την ροή του διαλόγου) δίνει τροφή στους αντιπάλους της ΕΚΤ για να την κατακρίνουν. Πλέον η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αποτελεί για τα καλά ένα πολιτικό «στοιχείο παθητικού» για την ΕΚΤ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s