Γεωργιάδης: Ελπίζει σε στρατηγικό επενδυτή για την Τρ. Κύπρου

 

http://www.kathimerini.com.cy

Συνέντευξη στους Γιάννη Σεϊτανίδη και Μιχάλη Περσιάνη, Καθημερινή

Τη δέσμευση της κυβέρνησης στην υλοποίηση του Μνημονίου, αλλά και την εκτίμηση πως η πρώτη αξιολόγηση θα είναι θετική, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. Σημειώνει επίσης πως «συμφωνεί» με τη θέση του Eurogroup, που ήταν ομόφωνη και πως στην επιστολή Αναστασιάδη η κυβέρνηση έλαβε την «απάντηση που ήθελε», με την οποία τίθεται στο τραπέζι η ανάγκη στήριξης της Τρ. Κύπρου.

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό, σημειώνει πως είναι δύσκολη η προσπάθεια για μειώσεις, αλλά θα πρέπει τα δημόσια οικονομικά να αντικατοπτρίζουν την εικόνα της οικονομίας. Γι’ αυτό και το κρατικό μισθολόγιο θα πρέπει να μειωθεί.

–Στις 17 Ιουλίου ξεκινάει η πρώτη αξιολόγηση του Μνημονίου. Σε ποια φάση βρίσκεται η προετοιμασία του Υπουργείου Οικονομικών;
Θεωρώ ότι έχουμε οργανωθεί ως κρατική μηχανή, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο αρκετά καλά. Μάλιστα, έχουμε αποσπάσει θετικά σχόλια για τη δομή και τη διαδικασία που έχουμε θεσπίσει σχετικά με την εφαρμογή, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της προόδου του Προγράμματος. Θεωρούμε ότι αυτή η οργανωτική προσπάθεια σε συνδυασμό με την ξεκάθαρη πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης πως θα υλοποιήσει το πρόγραμμα χωρίς παρεκκλίσεις, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς αιτήματα για επαναδιαπραγμάτευση θα φανούν και σε αυτή την πρώτη αξιολόγηση. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι τις μεγάλες αποφάσεις τις έχουμε ήδη λάβει και τις έχουμε εφαρμόσει. Κάποια καθυστέρηση σε επιμέρους ζητήματα πιθανώς να προκύψει, αλλά θεωρώ πως δεν είναι εκτός φυσιολογικών πλαισίων. Η συνολική εικόνα θεωρώ πως θα είναι θετική και η δέσμευσή μας στην υλοποίηση δεν μπορεί να αμφισβητηθεί με βάση τη μέχρι σήμερα δράση μας.
–Μέσα στις μνημονιακές υποχρεώσεις είναι και οι διαδικασίες στον τραπεζικό τομέα. Δεν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα; Δεν είμαστε εκτός χρονοδιαγραμμάτων σε όσα πρέπει να γίνουν στις τράπεζες;
Θεωρώ πως όχι. Ήδη κάναμε τα πιο σημαντικά και τα πολύ επώδυνα. Έχουμε υλοποιήσει μια διαδικασία bail in, τεράστιας έκτασης.
–Δεν έχει ολοκληρωθεί, όμως, η διαδικασία του κουρέματος και η αξιολόγηση του ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου.
Είναι, όμως, υπό εξέλιξη. Είναι γνωστό ότι από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών και από πλευράς κυβέρνησης έχει εγερθεί με διάφορους τρόπους ζήτημα επιτάχυνσης και ταχείας ολοκλήρωσης της διαδικασίας εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου. Θα θυμάστε ότι ήταν και ένα από τα ζητήματα που δημιούργησαν και ένα θέμα στη σχέση μας με την Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι η εθνική αρχή εξυγίανσης και φέρει την ευθύνη εκτέλεσης της διαδικασίας. Υπήρξε κάποια καθυστέρηση, αλλά θεωρώ ότι αν παραμείνουμε έστω και τώρα δεσμευμένοι στα χρονικά ορόσημα που έχουν καθοριστεί, τότε δεν θα είμαστε εκπρόθεσμοι. Για παράδειγμα η διαδικασία της αξιολόγησης του ισολογισμού θα μπορούσε να ξεκινήσει κάπως νωρίτερα, αλλά να θυμίσω ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετατροπής των καταθέσεων σε μετοχές ήταν στις 90 ημέρες μετά την παράδοση του αποτελέσματος της αξιολόγησης. Έχουμε διορθώσει αυτή τη μακρά περίοδο και τώρα δεν θα ξεπερνά τις 15 ημέρες. Συνεπώς, ναι μεν υπήρξε καθυστέρηση, την οποία το Υπουργείο Οικονομικών την εντόπιζε, αλλά συνεργαστήκαμε με την Κεντρική Τράπεζα και το έχουμε αντιμετωπίσει, με την προϋπόθεση ότι αυτή τη φορά τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν.
–Στην επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη τέθηκε το θέμα της ρευστότητας της Τράπεζας Κύπρου. Φαίνεται ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται. Υπάρχει ο χρόνος ώστε να περιμένουμε την αξιολόγηση του ισολογισμού πριν υπάρξει μια τελική λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας;
Δεν θα διαφωνούσα με τη θέση του Eurogroup –μια κοινή θέση και με τη δική μου σύμφωνη γνώμη– πως είναι πράγματι απαραίτητη και αυτονόητη προϋπόθεση η ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου. Από τις αρχές Απριλίου ως Υπουργείο εγείρουμε το ζήτημα. Αυτό που πράγματι θέτουμε με κάθε τρόπο –και με τη γνωστή επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας– είναι το ζήτημα ενός δομικού προβλήματος στην Τράπεζα Κύπρου. Η Τράπεζα είναι μια καλά κεφαλαιοποιημένη τράπεζα, μια μεγάλη τράπεζα, με τη μεγαλύτερη πελατειακή βάση, με μεγάλη προοπτική. Πιστεύω στην Τράπεζα Κύπρου. Πρέπει, όμως, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της Τράπεζας με κάποιες κοινές αποφάσεις μαζί με την Τρόικα. Αποφάσεις οι οποίες θα ρυθμίσουν και θα περιορίσουν αυτό το που έχω χαρακτηρίσει ως ένα δομικό πρόβλημα.
–Η απάντηση του προέδρου του Eurogroup στην επιστολή Αναστασιάδη είναι ότι η λύση για την Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται στην πιστή εφαρμογή του Μνημονίου. Σε ελεύθερη μετάφραση μας λέει εφαρμόστε το Μνημόνιο και εμείς είμαστε εδώ για ό,τι χρειαστεί. Άλλωστε η διάσωση της Τράπεζας Κύπρου είναι μέρος του Μνημονίου.
Σύμφωνοι. Ας προχωρήσουμε με αυτό τον τρόπο. Εμείς το πρόγραμμα θα το εφαρμόσουμε. Δεν εγείρεται κανένα ζήτημα σε αυτό το θέμα. Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την εκπεφρασμένη διάθεση των εταίρων μας να συνεργαστούν μαζί μας για να αντιμετωπίσουμε πρακτικά προβλήματα και παρενέργειες. Αυτό επιδιώκαμε να πράξουμε, έστω και αν έχει προκληθεί μια αδικαιολόγητη, κατά την άποψή μου, δυσφορία σε κάποιους κύκλους.
–Η απάντηση που έλαβε η κυβέρνηση ίσως να ήταν λίγο σκληρή;
Πήραμε την απάντηση που θέλαμε. Ο στόχος ήταν ακριβώς η έγερση του ζητήματος και θεωρώ ότι έχουμε λάβει την απάντηση που επιζητούσαμε. Δηλαδή τη διάθεση και τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν με τις κυπριακές αρχές, ώστε να εξετάσουμε και να αναζητήσουμε επιλογές που θα διευκολύνουν τη μεγάλη προσπάθεια για σταθεροποίηση του τραπεζικού μας συστήματος. Οφείλω να σας πω ότι αυτή η διαβούλευση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
–Το ενδεχόμενο να εισέλθει ξένος επενδυτής στην Τράπεζα Κύπρου πώς το κρίνετε;
Θα ήταν μια θετικότατη εξέλιξη. Βεβαίως, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η Τράπεζα δεν βρίσκεται σε κρατικά χέρια και η προσέλκυση ενός επενδυτή δεν εξαρτάται από κυβερνητικές αποφάσεις. Ωστόσο, η Τράπεζα Κύπρου είναι και μια εθνική υπόθεση, γι’ αυτό το ενδιαφέρον μας θα εκδηλωθεί και προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης στην έλευση ενός πιθανού στρατηγικού επενδυτή, αν αυτή η προοπτική προκύψει. Θα είναι, όμως, πολύ πιο εύκολα τα πράγματα όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εξυγίανσης, όταν η Τράπεζα θα επιχειρεί ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα.

–Αισθάνεστε ότι υπάρχει ενδιαφέρον;
Αυτό που διαπιστώνω, γενικότερα, είναι ότι υπάρχει ένα σημαντικό εν δυνάμει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Κύπρο, τόσο σε ευρύτερους τομείς όσο και ειδικότερα στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. Στόχος μας πρέπει να είναι ότι αυτό το «εν δυνάμει» ενδιαφέρον να το μετουσιώσουμε σε τελικές αποφάσεις για επένδυση και συμμετοχή στην κυπριακή οικονομία.

–Όλη αυτή η δημόσια συζήτηση για την Τράπεζα Κύπρου δεν κάνει κακό σε όλη αυτή την προσπάθεια που περιγράφετε;
Πράγματι, στόχος μας πρέπει να είναι μέσα από ενέργειες να πάψει η Τράπεζα Κύπρου να αποτελεί ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος και πιθανώς στην επόμενή μας συνάντηση και οι δικές σας ερωτήσεις να περιστρέφονται γύρω από άλλα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την οικονομία.

 

ΤΑΜΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

–Υπάρχει κάποια κατάληξη στη συζήτηση που γίνεται για τα Ταμεία Προνοίας μετά το κούρεμα; Αυτή η συζήτηση απασχολεί πολύ έντονα αρκετούς πολίτες…
Το πλαίσιο έχει καθοριστεί και επεξηγηθεί. Η υλοποίησή του –και προφανώς, η ρύθμιση των λεπτομερειών της εφαρμογής του– θα μπορεί να ξεκινήσει όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το ποσοστό του κουρέματος στην Τράπεζα Κύπρου. Το Σχέδιο έχει δύο σκέλη: Πρώτο, την αποζημίωση μέσω του Προγράμματος για τις απώλειες που έχουν υποστεί τα Ταμεία από τις καταθέσεις τους στη Λαϊκή Τράπεζα. Δεύτερο, στην επιπρόσθετη αποζημίωση σε ένα καθορισμένο ποσοστό, για το σύνολο των εργαζομένων, ανάλογα με τη μερίδα τους στο Ταμείο Προνοίας και την απώλεια που θα υποστεί ο καθένας ως άτομο. Αυτό το κομμάτι θα υλοποιείται με τη συνταξιοδότηση του κάθε εργαζομένου, σε βάθος χρόνου. Έτσι θα είναι δυνατή και η αντιμετώπιση της σχετικής πίεσης στον προϋπολογισμό.

–Σε πόση απώλεια μεταφράζεται για τον καθένα από τα μέλη του Ταμείου;
Η απώλεια του Ταμείου σε ένα στοιχείο ενεργητικού του Ταμείου δεν μεταφράζεται απαραίτητα και σε απώλειες του καθενός από τα μέλη ξεχωριστά. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, αφού τα Ταμεία έχουν κι άλλα ενεργητικά, όχι μόνο καταθέσεις. Η δική μας θέση είναι πως μέσα από τον προϋπολογισμό και σε βάθος χρόνου, το κράτος θα παραχωρεί μια επιπρόσθετη αποζημίωση κατά την αφυπηρέτηση των μελών των Ταμείων. Το κράτος θα φροντίζει, μέσα από την αποζημίωση που θα προσφέρει, πως η απώλεια θα περιορίζεται σε όρια όχι μεγαλύτερα από το 25% για τον καθένα. Αυτή είναι η δική μας θέση.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Μακροπρόθεσμη διόρθωση, όχι έκτακτα μέτρα
Δύσκολη θα είναι η μείωση του προϋπολογισμού κατά 11%, όπως προβλέπει στη σχετική του εγκύκλιο το Υπ. Οικονομικών, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή, σχολιάζει ο κ. Γεωργιάδης. Οι κρατικές δαπάνες θα αντικατοπτρίζουν την εικόνα της οικονομίας, δεν μπορούν να αγνοούν την πραγματικότητα. Για να καταστεί δυνατή η απαραίτητη μείωση, θα πρέπει να συρρικνωθεί η δημόσια υπηρεσία και το μισθολόγιο.

–Ο προϋπολογισμός προβλέπει μεγάλες μειώσεις και οροφή ανά υπουργείο. Φαίνεται πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πετύχουν τα υπουργεία αυτούς τους στόχους, ενώ η εικόνα που δημιουργείται για κάποιους είναι πως μάλλον θα χρειαστεί να μειωθεί και το μισθολόγιο για να μείνουμε εντός των στόχων.
Πράγματι, θα είναι εξαιρετικά δύσκολος ο καταρτισμός του κρατικού προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά, αλλά εξαιρετικά δύσκολη είναι και η κατάσταση της οικονομίας, αποτύπωση της οποίας πρέπει να είναι και ο κρατικός προϋπολογισμός. Η εποχή όπου τα δημόσια οικονομικά ακολουθούσαν τη δική τους πορεία άσχετα με την εικόνα της υπόλοιπης οικονομίας, έχει παρέλθει αμετάκλητα. Δεν θα ξαναγίνει αυτό. Το φαινόμενο της συνεχιζόμενης αύξησης των κρατικών δαπανών την ώρα που μειώνονταν τα δημόσια έσοδα, συνέβαλε στον εκτροχιασμό της οικονομίας και δεν πρόκειται να αποτελέσει χαρακτηριστικό των προϋπολογισμών της νέας κυβέρνησης.

–Είναι όμως σαφές πως θα δυσκολευτούν οι άλλοι υπουργοί να τηρήσουν την οροφή, ενώ πολλοί «βλέπουν» στο βάθος και μειώσεις στο μισθολόγιο…
Όχι επειδή το εισηγούμαι εγώ ως υπουργός ή επειδή το ζήτησε σαφώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά επειδή αυτό επιβάλλει η οικονομική πραγματικότητα, το πλαίσιο του προϋπολογισμού θα πρέπει να τηρηθεί. Οι δυσκολίες θα είναι μεγάλες, αλλά ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι δυσκολίες των συμπολιτών μας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που συναποτελούν τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και δεν πρέπει να γίνει καμία προσπάθεια το κράτος να μείνει εκτός πραγματικότητας όπως παλαιότερα.

–Να ερμηνεύσουμε την απάντησή σας ως ένδειξη πως δεν αποκλείεται μείωση του μισθολογίου;
Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε μέσα στην περίοδο του προγράμματος είναι πως, τόσο το μέγεθος της δημόσιας υπηρεσίας όσο και το μισθολόγιο, θα πρέπει να μειωθούν. Εφαρμόζουμε ήδη και θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε πολιτική μηδενικών προσλήψεων. Αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική διαρθρωτική αλλαγή που θα επηρεάσει θετικά σε βάθος χρόνου τα δημόσια οικονομικά.

–Φοβάστε κάποια απόκλιση από τις εκτιμήσεις για έσοδα; Κάτι τέτοιο θα πρέπει να οδηγήσει σε νέα μέτρα.
Στην εγκύκλιο του προϋπολογισμού ζητώ μείωση των δαπανών κατά 11%. Δεν έγινε ποτέ στο παρελθόν κάτι τέτοιο. Οι περικοπές αντιστοιχούν σε 760 εκατ. ευρώ, ίσο με τη συνολική δαπάνη ενάμισι υπουργείου. Με αυτό τον τρόπο, αντιμετωπίζουμε ήδη μια μείωση στα έσοδα ακόμα και μεγαλύτερη από εκείνη στις επίσημες εκτιμήσεις που έγιναν πριν από τον Μάρτιο.

–Όσον αφορά στην εκτίμηση για το βάθος της ύφεσης; Φοβάστε πως μπορεί να πάμε κάτω από το 8,7% κι έτσι να χαθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι;
Προς το παρόν, η οικονομία δείχνει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από ό,τι νομίζαμε. Μέχρι σήμερα, και για διάφορους λόγους, η πορεία των δημοσίων οικονομικών είναι καλύτερη από ό,τι πέρσι την ίδια περίοδο, κι αυτό δημιουργεί ένα μαξιλαράκι για τους επόμενους μήνες. Πάντως, κρίσιμης σημασίας τομείς, όπως ο τουρισμός και οι υπηρεσίες λογιστών, φαίνεται πως αντέχουν καλύτερα από ό,τι περιμέναμε, ενώ στη ναυτιλία η εικόνα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως οι χειρότερες επιπτώσεις της κρίσης θα φανούν στο επόμενο διάστημα, όχι άμεσα. Στόχος του Υπουργείου είναι να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τα χειρότερα που έρχονται, όχι αυτά που πέρασαν. Αυτό είναι το χρέος μας προς τους πολίτες. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να μην είχαν υποφέρει στο παρελθόν, αλλά μπορούμε να δούμε πώς θα φροντίσουμε για να υποφέρουν όσο το δυνατόν λιγότερο στο μέλλον.

–Θα χρειαστούν νέα έκτακτα μέτρα μέσα στο έτος;
Δεν πιστεύω στην προσέγγιση των έκτακτων μέτρων διόρθωσης μέσα στο έτος ούτε θεωρώ πως το 2013 είναι η βασική ανησυχία. Εξάλλου, φέτος, έχουμε ήδη διανύσει τη μισή χρονιά, με ένα προϋπολογισμό που δεν ήταν δικός μας. Έχουμε υιοθετήσει δύσκολα μέτρα, τόσο δημοσιονομικά όσο και στις τράπεζες. Όλα αυτά καθιστούν το 2013 μια πολύ «ειδική» χρονιά. Περισσότερο με απασχολεί η εξυγίανση και ο εξορθολογισμός των δημοσίων οικονομικών για τα επόμενα χρόνια, όχι για τους επόμενους μήνες. Γι’ αυτό κι έχουμε καταρτίσει δεσμευτικό Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο στο προϋπολογισμό.

ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ

«Ήδη δώσαμε» για τις Κυπριακές Αερογραμμές
Ήδη πλήρωσε ο φορολογούμενος για το Ταμείο Προνοίας στις Κυπριακές Αερογραμμές, σχολιάζει ο υπουργός Οικονομικών. Τονίζει πως στόχος είναι να δημιουργηθεί μια προοπτική στην εταιρεία, έστω και μέσα από επώδυνες αποφάσεις. Τα όρια και οι επιλογές του κράτους, όμως, έχουν εξαντληθεί.

–Ένα από αυτά τα σημαντικά είναι Κυπριακές Αερογραμμές. Πώς θα κινηθείτε;
Οι Κυπριακές Αερογραμμές αποτελούν, δυστυχώς, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της οικονομικής κακοδιαχείρισης των τελευταίων ετών. Ουσιαστικά η εταιρεία αφέθηκε να οδηγηθεί σε ένα απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο.

–Η εν εξελίξει διαδικασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη κρατική ενίσχυση της εταιρείας δυσκολεύει την προσπάθεια;
Ασφαλώς τη δυσκολεύει, όπως δυσκολεύει την κατάσταση και το γεγονός ότι το κράτος –ασχέτως των ενεργειών της Επιτροπής– δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συνεχίζει να στηρίζει μια αεροπορική εταιρεία με τον ίδιο ρυθμό και τα ποσά που έχουν διατεθεί τα τελευταία χρόνια –και συνεχίζουν να διατίθενται– για την επιβίωση της εταιρείας. Στόχος μας είναι να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να δημιουργήσουμε προοπτική. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, αλλά θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο. Υπάρχει επιτέλους η βούληση και στο πολιτικό επίπεδο και στο επίπεδο του νέου Διοικητικού Συμβουλίου να εφαρμόσει τις πολύ δύσκολες, αλλά πιο πολύ αναγκαίες, αποφάσεις που αναβάλλονταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Το προσωπικό μειώνεται, ουσιαστικά, στο μισό, οι μισθοί και τα ωφελήματα όσων παραμείνουν θα μειωθούν, ο στόλος θα μειωθεί, το πτητικό πρόγραμμα θα τύχει εξορθολογισμού και ελπίζουμε πως μέσα από αυτή την επώδυνη διαδικασία αναδιάρθρωσης η εταιρεία θα καταστεί ελκυστική για επενδυτή ή επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα. Στόχος είναι η λειτουργία μιας αεροπορικής εταιρείας με έδρα την Κύπρο, με διαφορετικό καθεστώς, με διαφορετική ιδιοκτησία και πάνω από όλα με διαφορετική νοοτροπία.

–Οι χαριστικές αποζημιώσεις αποτέλεσαν θέμα συζήτησης. Υπάρχει κάποια προοπτική από την κυβέρνηση να προσφέρει κάτι παραπάνω στο προσωπικό;
Το κράτος προσέφερε και θα συνεχίσει να προσφέρει πάρα πολλά εκατομμύρια για τη λειτουργία της εταιρείας και για την κάλυψη των ζημιών που έχουν προκύψει από τη διαχρονική κακοδιαχείριση του Ταμείου Προνοίας των εργαζομένων στις ΚΑ. Μιλάμε για απώλειες εκατομμυρίων τις οποίες ο φορολογούμενος πολίτης –όταν μιλάμε για το κράτος να έχουμε υπόψη ότι τελικά αναφερόμαστε στο φορολογούμενο πολίτη– καλύπτει. Πρόκειται για σημαντική αποζημίωση των εργαζομένων που θα αποχωρήσουν. Δεν υπάρχει, όμως, περιθώριο, για επιπρόσθετη αποζημίωση πέρα και πάνω όσων προβλέπουν οι νομοθεσίες και οι συλλογικές συμβάσεις. Αυτό έχει ξεκαθαριστεί οριστικά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s