Φυσικό Αέριο: μας βγάζει από Μνημόνιο, μας βάζει σε μπελάδες

Έχουμε συνηθίσει να μιλάμε στην Κύπρο για το Φυσικό Αέριο με τον ίδιο τρόπο που οι Ιρανοί μιλούν για την πυρηνική τους κεφαλή: Είναι η ολοκλήρωση μιας ιστορικής πορείας.

Όπως και οι ιρανοί, βλέπουμε την ολοκλήρωση αυτής της υπόθεσης, (εμείς το αέριο, εκείνοι τα πυρηνικά) ως το αποκορύφωμα της διαδρομής του θύματος που πλέον καθίσταται ισχυρός, ενός άσημου παίκτη που η Ιστορία του χρωστά εξιλέωση για τα βάσανα που υπέφερε εξ αιτίας τρίτων, και ο οποίος πλέον μπαίνει στο κλαμπ, αν όχι των ισχυρών, τουλάχιστον των κεντρικών παικτών.

Στη δική μας περίπτωση, το αέριο λειτουργεί και ως μια επιπλέον λύση, αυτή τη φορά για τα οικονομικά μας προβλήματα. Το γεγονός μάλιστα πως -με μία ερευνητική γεώτρηση να έχει ολοκληρωθεί, και μία δοκιμαστική να έχει μόλις αρχίσει-  υπάρχουν πολιτικοί που  πείθουν αρκετούς πολίτες πως θα μπορούσε να είχε πωληθεί το Φυσικό Αέριο για να μας γλιτώσει από την Τρόικα, μάλλον αποτελεί απόδειξη για ένα πράγμα: Έχουμε, ως λαός, μεγάλη ανάγκη να πιστέψουμε πως υπάρχει μια κάποια μαγική λύση για τα προβλήματά μας, όσο κι αν μόνο ένας λαϊκιστής μεγάλου βεληνεκούς θα έκανε μια τέτοια «πρόταση».

fysikoaerio4232Το αέριο, όμως, δεν προσφέρεται άμεσα, ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από την Τρόικα. Η αλήθεια είναι, φυσικά, πως ούτε κι εμείς ξέρουμε τί θέλουμε. Όταν η Τρόικα αρνείται να  υπολογίσει τα κοιτάσματα στο Μνημόνιο, φωνάζουν κάποιοι συνάδελφοι πως το κάνουν με σκοπό να μας πλήξουν. Όταν όμως λένε πως θα το λάβουν υπόψη τους, οι ίδιοι κτυπιούνται διότι η Τρόικα ήρθε για να μας πάρει το Αέριο.
Ωστόσο, πρέπει να είναι ξεκάθαρο –και δεν είναι προφανώς της ώρας μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο θέμα- πως το θέμα του αερίου, αργεί, και περνά και από συμπληγάδες.

Αργεί διότι η Noble δεν έχει κάνει παρά μια ερευνητική γεώτρηση. Η δεύτερη που συνεχίζεται ακόμα είναι γεώτρηση εκτίμησης. Στην καλύτερη περίπτωση τα έσοδα δεν μπορούν να αρχίσουν να έρχονται παρά μόνο σε τέσσερα χρόνια, κι αυτό με τις πιο αισιόδοξες παραδοχές. Όσο για τις συμπληγάδες, που αφορούν σε μεγάλο βαθμό στο κυπριακό, αυτό πρέπει επίσης να μας απασχολήσει.

Ωστόσο, την ίδια ώρα υπάρχουν κάποια σημεία που αξίζει να θυμόμαστε όταν μιλάμε για το αέριο.

Πρώτο, η «υπόσχεση» του φυσικού αερίου δεν έχει σχέση με την πορεία του Μνημονίου. Η προοπτική που ανοίγεται, πέρα από κάποιες επενδύσεις στο μεσοδιάστημα που θα ανακουφίσουν αλλά δεν θα αλλάξουν την γενικότερη εικόνα της οικονομίας, έχει να κάνει με το τέλος του Προγράμματος. Το 2016 θα υπάρχει σαφής εικόνα, με αληθινούς επενδυτές και αξιόπιστες προβλέψεις για τα έσοδα.

Τότε, και ενώ η Κύπρος θα ετοιμάζεται να επιστρέψει στις αγορές, το Φυσικό Αέριο θα είναι σε θέση να βοηθήσει. Το προφίλ ωρίμανσης του χρέους (υφιστάμενου αλλά και εκείνου που θα εκδοθεί με το τέλος του Προγράμματος) θα μπορεί να γίνει ομαλό και πιο εύκολα διαχειρίσιμο από το σημερινό.

Επιπλέον, η προοπτική που θα παύσει ως τότε να είναι θεωρητική (αν υλοποιηθεί πάντα) θα μπορεί να ασκήσει πιέσεις στις αποδόσεις και να μειώσει τα επιτόκια, έχοντας καταστήσει την Δημοκρατία μια ασφαλή επιλογή για τους επενδυτές. Σημαντικό είναι και το στοιχείο πως, ενώ το χρέος που θα εκδοθεί στο τέλος του Προγράμματος δεν θα έχει αυστηρά μιλώντας χαμηλές αποδόσεις (π.χ. 2.5%, 3% ή 3.5%), θα προκύπτει για την Κύπρο ένα άλλο δεδομένο: Η απόδοση θα μπορεί να είναι υψηλότερη από το ρίσκο –ή τουλάχιστον αυτό θα μπορούμε να ισχυριστούμε πειστικά στις αγορές.

Εκεί, ακριβώς, είναι η υπόσχεση του Αερίου, στο «end game» του Προγράμματος, όταν θα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην τελική έξοδο από το Μνημόνιο -νοούμενου πάντα πως θα γίνει προσεκτική διαχείριση στο μεσοδιάστημα.

Την ίδια ώρα, πρέπει ωστόσο να έχουμε υπόψη μας πως το όλο θέμα του αερίου ασκεί πιέσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Και, όπως όλοι αναγνωρίζουν πλέον, η εκμετάλλευση περνά από το κυπριακό και δημιουργεί έτσι μεγάλο εθνικό κίνδυνο την ώρα που χρειαζόμαστε το αέριο περισσότερο.

Ενώ οι ξένοι αναζητούν κάποια ένδειξη για καλή θέληση από δικής μας πλευράς με το ένα μάτι ήδη στην Αμμόχωστο, δέσμευση (έστω και εικονική –κυρίως εικονική) κάποιων από τα έσοδα για την Αμμόχωστο, θα μπορούσε να μειώσει τις πιέσεις που δεχόμαστε όσον αφορά στον διαμοιρασμό του πλούτου από τα κοιτάσματα: Με μία κίνηση, θα μπορούσαμε δυνητικά να έχουμε τα οικονομικά οφέλη, μείωση των πιέσεων προς την πλευρά μας, αλλά και ισχυρό επιχείρημα πως «μοιραζόμαστε τον πλούτο». Αυτό φυσικά, είναι μια πολύ μεγαλύτερη ιστορία που χρειάζεται δικό της άρθρο.

Ένα τελευταίο σημείο είναι πως, όπως και στο κυπριακό, το αέριο κρύβει κίνδυνους τουλάχιστον το ίδιο σημαντικούς με τα οφέλη ως προς την οικονομική του πτυχή. Αυτή η στήλη έχει πολλές φορές γράψει για τον κίνδυνο που προκύτπει από την εκμετάλλευση, όχι μόνο με τις πληθωριστικές πιέσεις και την στρέβλωση στον διαμοιρασμό του πλούτου, αλλά και για μια πιο «παραδοσιακή» εκδήλωση της Ολλανδικής Νόσου.

Το αέριο δεν είναι, ούτε πανάκεια, ούτε μια προοπτική χωρίς ρίσκα: Δεν είναι άμεσο, επηρεάζει το Κυπριακό, ενώ κρύβει πολλές απειλές ακόμα και για την οικονομία. Η θέση πολλών (κυρίως τραπεζικών στελεχών) πως «δεν μπορεί να είναι κακό να βρίσκεις λεφτά» είναι αντίθετη, τόσο με την θεωρία, όσο και με την εμπειρία όσων ανακάλυψαν μεγάλο πλούτο στη χώρα τους.

Γι αυτό και το κυριότερο είναι τα έσοδα από το γκάζι να μείνουν εκτός προϋπολογισμού. Φυσικά, πρέπει επίσης να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί δεσμευτικό ΜΔΠ.

Advertisements

2 thoughts on “Φυσικό Αέριο: μας βγάζει από Μνημόνιο, μας βάζει σε μπελάδες

  1. Σχόλιο για το κειμενο σου από τον τον τοίχο μου στο ΦΒ: «Στήν κοσμάρα σας είσασταν μια ζωη, το αέριο καί η θεωρία περι αυτού θα σας δώσει την χαριστική βολή .Ο φίλος σου ο συγραφέας προσπέρασε το βαρυ χειμώνα του ’14 εργοδότησε τούς 100+ χιλιάδες ανέργους, βρήκε τόν τρόπο πού οι τράπεζες θα καλύψουν την επιπλέον 8-10 δις χασούρα τίς κράτησε »ανοιχτές» βοήθησε να μήν κλείσει το 60% των επιχειρησεων πού θα »κοκκινήσουν» αναποφευκτα με το προγραμα της τρόικας,προχώρησε στη σταθεροποίηση ,είδε οτι είδε επενδυτές κλπ μπήκε καί στίς αγορές προβάροντας παραλληλα και την κελεμπία του…»

    • Τι να σου πω; Πες του να διαβάζει πιο προσεκτικά πριν να σχολιάζει

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s