Δείχνει και Ζολώτα ο εσωτερικός έλεγχος Λαϊκής

Αδικαιολόγητα μεγάλη έκθεση, ανεπαρκείς εξασφαλίσεις και αδράνεια όταν διαφάνηκε το μέγεθος του προβλήματος, βρίσκει η έκθεση εσωτερικού ελέγχου της Λαϊκής Τράπεζας σχετικά με τα δάνεια που είχε παραχωρήσει η Μαρφίν Εγνατία στον επιχειρηματία Μιχάλη Ζολώτα, ο οποίος, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Πολίτης», είχε ως σύμβουλό του έναντι αμοιβής ενός εκατομμυρίου ευρώ, την εταιρεία της θυγατέρας του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλου Χριστοδούλου.

laikiΗ έκθεση, η οποία υπογράφεται από τη Βασιλική Παπαγιάννη, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η διοίκηση (της Λαϊκής) δεν έλαβε υπόψη το βασικό ρίσκο των διακυμάνσεων από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες στις πιστώσεις (overdraft) του πελάτη, το οποίο ρίσκο μεγεθύνθηκε από την παραχώρηση ενός τεράστιου ποσού των 400 εκατ. ευρώ».

Οι πιστώσεις που παραχωρήθηκαν στον κ. Ζολώτα, σημειώνεται, «αποδείχθηκε πως ήταν πολύ περισσότερες από την ικανότητα του πελάτη για ανάληψη ρίσκου». Όπως σημειώθηκε σε πολλές άλλες περιπτώσεις που αναλύονται στον εσωτερικό έλεγχο της Λαϊκής, (δάνεια προς MIG, Άλτερ TV, Πηλαδάκη κ.ά.), το μεγαλύτερο πρόβλημα, εκτός από την ανεπάρκεια στις εξασφαλίσεις, ήταν και η διαχείριση του προβλήματος μετά το ξέσπασμα της κρίσης: «Το πρόβλημα επιδεινώθηκε από την απροθυμία να κλείσει «η θέση» της τράπεζας και να αποκρυσταλλωθούν οι ζημιές, μαζί με μια προσπάθεια να «μαζευτούν» οι ζημίες μέσα από την εκτροπή ρευστών εξασφαλίσεων προς εγχειρήματα υψηλού ρίσκου τα οποία τελικά απέτυχαν».

Ουσιαστικά, μετά τις πρώτες ενδείξεις πως τα δάνεια που είχαν παραχωρηθεί στον κ. Ζολώτα άρχισαν να καθίστανται προβληματικά, ο επιχειρηματίας, αλλά και η Λαϊκή «πόνταραν στην επανάσταση», μέσα από επενδύσεις υψηλού ρίσκου στόχος των οποίων ήταν να αποκομιστούν αρκετά κέρδη για να καλύψουν τις ζημιές. Σύμφωνα πάντα με την εσωτερική έκθεση της Λαϊκής, που φέρει ημερομηνία 11 Ιανουαρίου 2012, αυτή η πρακτική να παραχωρούνται μεγάλα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και μετά να μη γίνεται προσπάθεια για περιορισμό των ζημιών, καταγράφεται σε πολλά από τα δάνεια που είχε παραχωρήσει τότε η Λαϊκή.

Ενδιαφέρον έχει, πάντως, και το γεγονός ότι η Μαρφίν Εγνατία παραχώρησε τα δάνεια με εμπλοκή και της θυγατρικής, IBG. Ο ρόλος της δεύτερης, αποτελεί ισχυρή ένδειξη για σύγκρουση συμφερόντων αφού η IBG εξασφάλισε τέλη ύψους 3,6 εκατ. ευρώ ως πληρωμή για τη διευθέτηση των σχετικών συμφωνιών (arrangement fees).

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση βρίσκει πως η όλη πιστωτική «εξυπηρέτηση» των εταιρειών του κ. Ζολώτα από τη Μαρφίν Εγνατία αποτελούσε ένα «στοίχημα υψηλού ρίσκου», με τις Grand Union και Aries, εταιρείες των οποίων μετοχικούς τίτλους απέκτησαν τα συμφέροντα Ζολώτα με τα δάνεια της Μαρφίν Εγνατία, να έχουν πολλές δυσκολίες «από νωρίς». Επιπλέον, σημειώνει η έκθεση, όταν είχε αρχίσει να διαφαίνεται το μέγεθος του προβλήματος, η Μαρφίν Εγνατία δεν «παραδέχτηκε» τις ζημιές, αποκρυσταλλώνοντάς τες, αλλά συνέχισε να ποντάρει σε υψηλού ρίσκου επιλογές για να αποκομίσει κέρδη που να τις καλύπτουν. Αυτή η επιλογή, επίσης απέτυχε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s