Αξιολόγηση με το βλέμμα στην Τρ. Κύπρου

Των Ιωάννη Σεϊτανίδη και Μιχάλη Περσιάνη

http://www.kathimerini.com.cy

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στην Κύπρο για την κάθοδο της Τρόικα στις 17 Ιουλίου και την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του Προγράμματος Προσαρμογής. Πέρα από την ψήφιση των «μνημονιακών» μέτρων που προώθησε η κυβέρνηση –με το ενδεχόμενο νέας συνεδρίας της Βουλής μέσα στο καλοκαίρι να είναι ανοικτό- πολλές είναι και οι διοικητικές κινήσεις που γίνονται ενόψει της αξιολόγησης. Βασικό ζητούμενο όσον αφορά στη διοικητική πλευρά των προετοιμασιών, είναι η Δημοκρατία να είναι σε θέση να αξιολογήσει την πορεία των δημόσιων οικονομικών, αλλά και την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου με ακρίβεια.

trapezakyprouds7Αυτό το σημείο απασχολεί, τόσο το Υπουργείο Οικονομικών (και την ομάδα παρακολούθησης του Μνημονίου στο Γραφείο Προγραμματισμού), αλλά και την ίδια την Τρόικα. «Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να πηγαινοερχόμαστε χωρίς να έχουμε κάθε φορά την τελική εικόνα», σχολίασε στέλεχος της Τρόικα στην «Κ».

Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν πως και η κυπριακή κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως το ζητούμενο και δεν επιθυμεί την επανάληψη του ελληνικού δράματος. Έτσι, επιδίωξη όλων είναι η παρακολούθηση να είναι τέτοιας ποιότητας που να επιτρέπει το έγκαιρο κλείσιμο των διαφόρων θεμάτων ώστε να μην σπαταλάται χρόνος και κόπος κατά τις επαφές με την Τρόικα. Στόχος του σχετικού χρονοδιαγράμματος, είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός Ιουλίου –ή το πολύ αρχές Αυγούστου- και να εγκριθεί από το Eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου.

Ήδη, το Υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει την καλύτερη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις δημοσιονομικές εξελίξεις, γεγονός που βελτιώνει γενικότερα την εικόνα. Πηγές της Τρόικα σχολιάζουν πως αυτή είναι μια πολύ σημαντική διοικητική εξέλιξη «αφού πλέον αρχίζουμε να έχουμε καθαρή εικόνα για το τι συμβαίνει στο δημοσιονομικό κομμάτι».

Τράπεζα Κύπρου
Πάντως, στο παρόν στάδιο, το βασικό ζήτημα που θα εξεταστεί έχει να κάνει με το τραπεζικό ζήτημα. Σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με την πορεία των δημοσιονομικών μέτρων, υψηλόβαθμο στέλεχος της Τρόικα σχολίασε ότι «προς το παρόν» η πορεία υλοποίησης είναι παραπάνω από ικανοποιητική. «Αυτή η εικόνα, όμως, δεν δίνει κανένα περιθώριο για επιβράδυνση των κινήσεων, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως έχουν εντοπιστεί και κάποια προβλήματα».

Το πρώτο ντοσιέ της αξιολόγησης όμως θα εστιάζεται στο τραπεζικό σύστημα και επί της ουσίας θα περιέχει μόνο ένα κεφάλαιο, αυτό της Τράπεζας Κύπρου. Η επιστροφή της τράπεζας σε φυσιολογικούς ρυθμούς, μόλις επικυρωθεί η αξιολόγηση του ισολογισμού της και οριστικοποιηθεί το ποσοστό των ανασφάλιστων καταθέσεων που θα μετατραπούν σε μετοχές, θα επιτρέψει την πρόσβασή της στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή σε άντληση ρευστότητας εκτός ELA.

Το μήνυμα που έρχεται από τις Βρυξέλλες είναι ότι η επιτυχία του Κυπριακού Μνημονίου θα κριθεί από την ικανότητα της διοίκησης της Τράπεζας να αποκαταστήσει τον ρόλο της Τράπεζας Κύπρου ως συστημικό τραπεζικό ίδρυμα και βασικό χρηματοδότη της πραγματικής οικονομίας.

Το παραπάνω σκεπτικό αναπτύχθηκε και από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά τη συνάντησή τους πριν από δέκα ημέρες στη Φρανκφούρτη. Η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να μην έφυγε με κάτι απτό αλλά στέλνεται το μήνυμα ότι η τράπεζα δεν θα αφεθεί χωρίς στήριξη.

Πάντως, ακόμα αναμένεται από τη Φρανκφούρτη μια απόφαση σχετικά με το «ομόλογο» των 1.8 δισ. ευρώ που είχε χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της πάλαι ποτέ Λαϊκής. Εάν, μετά τις πολλές καθυστερήσεις, η ΕΚΤ κάνει δεκτό το ποσό ως εξασφάλιση, θα μπορεί να δοθεί μια ανάσα στη ρευστότητα της τράπεζας. Εν τω μεταξύ, όμως, η Τρόικα απορρίπτει το σχόλιο της κυβέρνησης πως η πορεία της Τράπεζας Κύπρου προς την έξοδο από την εξυγίανση δεν περνάει από το δικό της χέρι.

«Τόσο η έκθεση KPMG όσο και η τελική μετατροπή των μετοχών είναι ζήτημα της Δημοκρατίας. Για εμάς δεν έχει σημασία αν έχει ευθύνη η κυβέρνηση ή η Κεντρική Τράπεζα. Ευθύνη έχει το κυπριακό κράτος στο σύνολό του», σχολίασε η ίδια πηγή.

Καθυστερήσεις
Άλλη υψηλόβαθμη «τροϊκανική» πηγή, όμως, σχολιάζει πως έχουν παρατηρηθεί αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου: «Μας είπαν πως ήθελαν 90 ημέρες μετά την έκθεση για το κούρεμα, για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Ευτυχώς τελικά αποφάσισαν πως μπορούν να το κάνουν και σε 15».

Από πλευράς της Τρόικα θεωρούν πως, εξ ορισμού, η Τράπεζα Κύπρου θα είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένη μετά το τελικό κούρεμα, αφού το ύψος του θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες της τράπεζας. Ωστόσο, το γεγονός ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να διατηρηθεί το ποσοστό κάτω από 60%, το οποίο θεωρούν πολλοί στην Αγία Παρασκευή πως αποτελεί βασικό ψυχολογικό όριο για τους καταθέτες, εγκυμονεί τους δικούς του κινδύνους, ιδίως αν παρακολουθήσει κανείς το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε βάθος χρόνου, μετά το τελικό κούρεμα.

Ήδη, πολλές ενδείξεις, αλλά και αναλύσεις ξένων funds καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το Μνημόνιο έχει ήδη εκτροχιαστεί, κυρίως διότι η συνέχιση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων δυσχεραίνει δραματικά την εικόνα στην πραγματική οικονομία και στα δημόσια οικονομικά. Μεγάλο hedge fund με έδρα τη Νέα Υόρκη εκτιμά τις τελικές ανάγκες της Κύπρου στα 12.5 δισ. ευρώ, με ένα δεύτερο, που εδράζει στο Λονδίνο να θέτει τις ανάγκες στα 14 δισ. ευρώ. «Θα τα πάρετε, αλλά πρώτα θα πρέπει να τελειώσουν οι εκλογές στη Γερμανία, και να δείξετε έως τότε πώς προχωράτε», σχολίασε εκ των διευθυντών του fund.

Άλλος μεγάλος επενδυτής, με μεγάλη έκθεση στην Κύπρο, σχολίασε πως δεν αναμένει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα λάβει την ενίσχυση ρευστότητας που χρειάζεται μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές στη Γερμανία. «Ο γερμανικός τύπος θα το παρουσιάσει ως νέα αδικαιολόγητη στήριξη. Το είδαμε αυτό και στις άλλες κρίσεις», σχολίασε.

Ο κ. Αναστασιάδης μέσω των New York Times περιέγραψε ωμά το αποτέλεσμα της θεραπείας σοκ που εφαρμόστηκε στην Κύπρο: «Στην πραγματικότητα είμαστε ήδη εκτός της ευρωζώνης», είπε σχολιάζοντας τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα το ευρώ της Κύπρου να μην έχει τις ίδιες ιδιότητες με το ευρώ των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης.

«Αυτό που εννοούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι τα περιοριστικά μέτρα δημιουργούν προβλήματα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας», σχολίασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Το μήνυμα, πάντως, εστάλη.

Η αξιολόγηση
Αν η ρητορική στο θέμα των τραπεζών αφήνει σκιές, δεν ισχύει το ίδιο για το δημοσιονομικό σκέλος του Μνημονίου και τις μεταρρυθμίσεις.
Στόχος είναι η πρώτη αξιολόγηση να είναι επιτυχής χωρίς παρατράγουδα, ώστε στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

«Υπάρχει μπροστά μας η αξιολόγηση, την οποία θέλουμε να περάσουμε επιτυχώς, και η Κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές της, απέναντι στην Τρόικα, και να τηρήσει με θρησκευτική ευλάβεια τα συμφωνηθέντα στο Μνημόνιο», αναφέρει το Προεδρικό Μέγαρο.

Η Κύπρος θέλει να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία και να μπορεί να διεκδικήσει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για εκτροχιασμό του προγράμματος, λόγω των περιορισμών στις τράπεζες, γι’ αυτό και προωθεί ήδη κινήσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες. Χαρακτηριστικές είναι οι περικοπές –που ξεπερνούν το 11%- στον προϋπολογισμό του 2014.

Από την πλευρά της, η Τρόικα δεν αναθεωρεί προς το παρόν τις εκτιμήσεις της για την πορεία της πραγματικής οικονομίας. «Έχει ήδη περάσει το εξάμηνο και δεν βλέπουμε την ύφεση να ξεπερνά κατά πολύ τις εκτιμήσεις. Αν κάναμε σήμερα τις εκτιμήσεις από την αρχή, και πάλι θα προβλέπαμε ύφεση κοντά στην υφιστάμενη πρόβλεψη, που είναι 8,7% στο ΑΕΠ,» σχολίασε πηγή της Τρόικα στην «Κ».

Η εικόνα που επικρατεί μέχρι σήμερα, είναι πως η Τρόικα εστιάζει την προσοχή της στο τραπεζικό κομμάτι, όχι μόνο διότι όλες οι καθυστερήσεις σχετίζονται με την πορεία εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και γιατί η μεγάλη απειλή για την οικονομία, τα δημόσια οικονομικά και το πρόγραμμα, εστιάζεται στην Αγία Παρασκευή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s