Στάση αναμονής εν όψει εξόδου στην boc

Χαμηλή η ανταπόκριση των υπαλλήλων την Τράπεζας Κύπρου, λόγω και της μεγάλης ασάφειας που επικρατεί
Ως χαμηλή κρίνεται η ανταπόκριση των υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου στο Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου. Το βασικότερο ζήτημα που προέκυψε από την ώρα που ανακοινώθηκε το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, ήταν πως οι υπάλληλοι δεν μπορούν να γνωρίζουν το ύψος των αποζημιώσεων που δικαιούνται. Κι αυτό, διότι μέχρι και τις 22 Ιουλίου (νοουμένου πως δεν θα υπάρξει νέα καθυστέρηση) δεν θα έχει ξεκαθαρίσει το ύψος του κουρέματος, και επομένως η κατάσταση που θα δημιουργηθεί στα Ταμεία Προνοίας. Στις 22 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη (με ευχή όλων να μην υπάρξει καθυστέρηση) η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της σχετικής άσκησης από την KPMG Λονδίνου.

Επομένως, μέχρι και τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τι δικαιώματα έχουν οι υπάλληλοι της τράπεζας. «Με βάση και τα χρόνια υπηρεσίας, δεν θα έχω μεγάλα οφέλη. Αν και τα Ταμεία Προνοίας χάσουν πολλά λεφτά, ίσως να με συμφέρει να το ρισκάρω και να μείνω», σχολίασε στέλεχος της μεσαίας διοίκησης της τράπεζας στην «Κ». Η καταληκτική ημερομηνία για το σχέδιο εξόδου, είναι η Παρασκευή 26 Ιουλίου, γεγονός που δεν δίνει μεγάλα περιθώρια χρόνου στους υπαλλήλους για να εξετάσουν ο καθένας τη δική του  προσωπική περίπτωση και να κρίνουν κατά πόσον επιθυμούν να ενταχθούν στο Σχέδιο, ή όχι.

det_boc_050812Την περασμένη εβδομάδα, σε συνάντηση του προέδρου της ΕΤΥΚ Λοΐζου Χατζηκωστή στο Υπουργείο Οικονομικών, ζητήθηκε ξεκαθάρισμα και εξασφάλιση των δεδομένων απέναντι στα οποία θα βρεθούν οι υπάλληλοι. Η θέση του υπουργείου ήταν πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει μέχρι να κατατεθεί η έκθεση KPMG εντός δεκαημέρου, και πως, επομένως, η ΕΤΥΚ θα πρέπει να «κάνει υπομονή για δέκα ημέρες». Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Οικονομικών δέχεται ισχυρές και συνεχείς πιέσεις από πλευράς της Τρόικα, πως δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις «όπως αυτές που καταγράφονται στις επισκοπήσεις τύπου», κάτι, που σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου, ούτως ή άλλως είναι πρακτικά αδύνατο.

Το Υπουργείο Οικονομικών, πάντως, θα συζητήσει το θέμα με την Τρόικα, ενώ η συνάντηση έχει ήδη προγραμματιστεί. Σε κάθε περίπτωση, η καθυστέρηση προκαλεί δυσφορία στους κυβερνητικούς κύκλους, αφού για άλλη μια φορά έγινε μια κίνηση με φτωχό προγραμματισμό και με ερασιτεχνικό τρόπο, γεγονός στο οποίο αποδίδεται η μηδενική ανταπόκριση των υπαλλήλων. Πηγές, πάντως, εκτιμούν πως μετά το ξεκαθάρισμα της εικόνας που θα επικρατήσει στα Ταμεία Προνοίας, η εικόνα που θέλει ελάχιστους υπάλληλους να δέχονται το σχέδιο, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ανατραπεί. Μέχρι σήμερα, διασταυρωμένες πηγές εντός της τράπεζας αναφέρουν στην «Κ» πως έχουν δεχτεί το Σχέδιο μεταξύ 65 και 80 άτομα, σε σχέση με τα 1.000 με 1.500 που ήταν ο άτυπος στόχος που τέθηκε από την τράπεζα. Πάντως, όλοι οι παρατηρητές αναμένουν επιτάχυνση των αιτήσεων για το σχέδιο, μετά τις 22 του μηνός.

Η ίδια η τράπεζα, πάντως, δεν ανησυχεί ιδιαίτερα με την εξέλιξη. «Με δεδομένες τις συνθήκες, αλλά και το χρόνο που χρειάζεται η όλη διαδικασία, η ανταπόκριση είναι αρκετά ικανοποιητική, και μάλλον ενθαρρυντική», σχολίασε αρμόδιο στέλεχος. «Όλοι το σκέφτονται και αναμένουμε επιτάχυνση των αιτήσεων μόλις ξεκαθαρίσει το ζήτημα με τα Ταμεία Προνοίας».

Από την άλλη, όμως, η ουσία είναι πως θα δοθεί, ουσιαστικά, περιθώριο μερικών εικοσιτετραώρων στους υπάλληλους, για να λάβουν μια σημαντική απόφαση για το επαγγελματικό τους μέλλον.

Όσον αφορά στο κούρεμα που θα προκύψει, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως το ύψος του της τελικής μετατροπής σε μετοχές, θα κινηθεί κάτω από το 60%, ένα συντηρητικό ποσοστό, το οποίο αφήνει ανοικτό το ερώτημα κατά πόσον η τράπεζα θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση στο μέλλον. Αρμόδια στελέχη απαντούν στο ερώτημα πως τα σενάρια δοκιμασίας είναι ακραία πως λαμβάνουν υπόψη τη δυνητική αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ακόμα και μετά το κούρεμα. Πάντως, άλλες εκτιμήσεις θέλουν το ύψος του κουρέματος να κινείται κοντά στο 70%, αλλά με διάφορους εμπλεκόμενους να θέλουν να το περιορίσουν στο 60%, το οποίο θεωρούν ως «ψυχολογικό όριο».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s