Πολιτικές κόντρες για «νέο» Μνημόνιο εν όψει αξιολόγησης

Καθώς η κάθοδος των στελεχών της Τρόικας συνεχίζεται, και ενώ αρχίζει και επίσημα πλέον η αξιολόγηση της προόδου της Κύπρου όσον αφορά στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο Μνημόνιο, αναμένεται πως τα πολιτικά κόμματα θα υψώσουν τους τόνους.

Η αξιολόγηση, που θα γίνει από δύο ομάδες, μία για τα δημόσια οικονομικά και μία για τη χρηματοπιστωτική πλευρά του Μνημονίου (βλέπε Τράπεζα Κύπρου), θα είναι «πλήρης, λεπτομερείς και αυστηρή» σύμφωνα με πηγές της Τρόικας. Παρόλο που αναμένεται πως στη δημοσιονομική πλευρά «παρά τα κάποια προβλήματα» θα κριθεί πως η Κύπρος έχει κάνει ικανοποιητική πρόοδο, την ίδια ώρα η εικόνα στην Τράπεζα Κύπρου, όπου οι συνεχείς καθυστερήσεις έχουν δημιουργήσει ήδη προβλήματα, δεν θα είναι η ίδια.

Στο πολιτικό πεδίο, το γεγονός ότι από την αξιολόγηση θα προκύψουν μετατροπές στα χρονοδιαγράμματα του Μνημονίου, αναμένεται πως θα δημιουργήσει μεγάλες τριβές. Σύμφωνα με πληροφόρηση από κομματικές πηγές, δεν είναι λίγοι εκείνοι που, εν όψει των αλλαγών στα χρονοδιαγράμματα, θα ερμηνεύσουν την εξέλιξη ως «νεό Μνημόνιο». Μάλιστα από τη στιγμή που διάφορες πολιτικές δυνάμεις και κόμματα «προέβλεψαν» και δεύτερο Μνημόνιο, πρέπει να αναμένεται πως η όποια διαφοροποίηση του Μνημονίου θα ερμηνευτεί ως δικαίωση των προειδοποιήσεων.

troikaΌπως έγραψε και παλαιότερα η «Κ», οι αλλαγές στις διατάξεις και τα συμφωνηθέντα στο Μνημόνιο αποτελούν μέρος της όλης διαδικασίας, αφού με την κάθε αξιολόγηση, αναθεωρούνται οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα. Όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους, πηγές αναφέρουν πως θα επιχειρηθεί αναβολή της όποιας επαναξιολόγησης της πορείας της πραγματικής οικονομίας. Εξάλλου, τροϊκανικές πηγές αναφέρουν πως στο παρόν στάδιο διατηρούν τις εκτιμήσεις σχετικά με το βάθος της ύφεσης (8.7%) και τις άλλες βασικές παραδοχές στις οποίες στηρίχθηκε το αρχικό Μνημόνιο.

Πάντως, η εικόνα που έχει σχηματιστεί ανάμεσα σε πολλούς αναλυτές, είναι πως δεν πρέπει να αποκλείεται ένα “δεύτερο μνημόνιο” εξ αιτίας του γεγονότος ότι οι εκτιμήσεις στις οποίες βασίστηκε το αρχικό Μνημόνιο είναι εξωπραγματικές (τα επίπεδα ανεργίας, για παράδειγμα, ξεπέρασαν το ύψος που το μνημόνιο προέβλεπε για το 2013, ένα περίπου μήνα μετά την συμφωνία του Μνημονίου). Επιπλέον, οι καθυστερήσεις στην Τράπεζα Κύπρου, αλλά και το υπαρκτό πλέον ενδεχόμενο να μην επιβιώσει, σε συνδυασμό και με τους συνεχιζόμενους περιορισμούς στην διακίνηση κεφαλαίων, επιδεινώνουν την κατάσταση.

Ωστόσο, στο παρόν στάδιο δεν τίθεται κανένα θέμα «νέου Μνημονίου», παρόλο που οι αναθεωρήσεις που αναμένονται ως μέρος της διαδικασίας (το «αναθεωρημένο», ή «επικαιροποιημένο» μνημόνιο), σχεδόν σίγουρα θα ερμηνευτούν ως ένα νέο μνημόνιο για κομματικούς λόγους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s