Αρχίζει η αξιολόγηση

Με την διαβεβαίωση Γεωργιάδη πως θα έρθουν και νέες μεταρρυθμίσεις να προμηνύει σημαντική επιτάχυνση της υλοποίησης του Μνημονίου, αρχίζει σήμερα και η “επίσημη” διαδικασία της αξιολόγησης της Κύπρου από την Τρόικα. Η πρώτη αξιολόγηση από πολλές που θα γίνονται σε τακτά διαστήματα (ανά τρίμηνο) αναμένεται πως θα καταλήξει σε γενικώς θετικά αποτελέσματα για τα δημόσια οικονομικά, παρόλο που πηγές από την Τρόικα σχολιάζουν πως “υπάρχουν και προβλήματα”. “Προς το παρόν, η πορεία είναι θετική, αλλά θα πρέπει να γίνουν κι άλλα”, σχολίασε στην “Κ” η ίδια πηγή.

Μανικωμένοι....

Μανικωμένοι….

Οι τοποθετήσεις Γεωργιάδη, πως το κρατικό μισθολόγιο θα πρέπει να μειωθεί, προκάλεσαν αίσθηση, παρόλο ότι δεν αποτελούν κάτι το καινούριο. Η τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών πως θα γίνουν ριζικές μεταρρυθμίσεις και “νέα μέτρα” στο μέλλον, αποτελεί ουσιαστικά επανάληψη άλλων δηλώσεών του, με τις οποίες σημειώνει πως κανένα επίδομα δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο σε μια προσπάθεια να διασωθούν οι μισθοί στο δημόσιο από κάποια μείωση.

Πάντως, τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών σχολιάζουν πως, με τη μαζική έξοδο δημοσίων υπαλλήλων που παρατηρείται, το μισθολόγιο “εκ των πραγμάτων” θα μειωθεί στο επόμενο διάστημα. Την ίδια ώρα, όμως, ο όγκος των αφυπηρετήσεων έχει αυξήσεις τις δαπάνες που κατατάσσονται στο μισθολόγιο, αφού η συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνει και εφάπαξ και συντάξεις. Αυτό το δεδομένο οδηγεί πολλούς στην λογική εικασία πως κάποια στιγμή θα πρέπει να επιβληθούν φόροι στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.

Εν όψει αξιολόγησης, όμως, αυτό που παραμένει ως δεδομένο είναι πως η Κύπρος έχει δεσμευτεί εδώ και οκτώ μήνες πως θα γίνει μια ενδελεχής μελέτη για τον Δημόσιο Τομέα, βάσει της οποίας θα προωθηθούν μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο, όπως έγραψε προ μηνών η “Κ”, πως αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα είναι και ριζικές, αλλά και ογκώδεις. Γι’ αυτό και δεν αποτελεί κάτι το καινούριο η τοποθέτηση Γεωργιάδη πως έπονται μεγάλες αλλαγές.

Την ίδια στιγμή, τα βλέμματα των πάντων είναι στραμμένα από σήμερα στην Τράπεζα Κύπρου. Όπως σχολιάζουν και τροϊκανικές πηγές, το μεγάλο ζητούμενο, και η μεγάλη αγωνία, ταυτόχρονα, δεν είναι τόσο τα δημόσια οικονομικά όσο είναι η διάσωση της Τράπεζας Κύπρου και η έξοδός της από το καθεστώς εξυγίανσης. Μόνο όταν θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα μπορεί η οικονομία να βάλει φρένο στην μείωση του ΑΕΠ και την ύφεση.

Ο Υπουργός Οικονομικών σχολίασε χτες πως στο όλο θέμα την ευθύνη έχει η Κεντρική Τράπεζα, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί περαιτέρω. “Από τον Απρίλιο τονίσαμε πως θα πρέπει να εξέλθει του καθεστώτος εξυγίανσης η τράπεζα, το νωρίτερο δυνατόν”. Σημειώνεται πως, όταν η Τράπεζα Κύπρου έμπαινε σε καθεστώς εξυγίανσης, οι διαβεβαιώσεις τότε ήταν πως αυτό θα διαρκούσε “μερικά εικοσιτετράωρα”. Σε ερωτήσεις, ο κ. Γεωργιάδης περιορίστηκε να σχολιάσει πως “Αρχή Εξυγίανσης είναι η Κεντρική Τράπεζα” και πως από αυτήν θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Πάντως, η αναθεώρηση (“επικαιροποίηση”) του Μνημονίου, με αναθεωρημένα στοιχεία, με νέα χρονοδιαγράμματα, με ανταλλαγή κάποιων μέτρων με άλλα, κοκ αποτελεί τυπική διαδικασία για χώρες που βρίσκονται εντός προγράμματος. Ωστόσο, πολύ πιθανόν είναι να θεωρηθεί ως “νέο Μνημόνιο”, κάτι που θα οδηγήσει σε πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Η διαδικασία που αρχίζει σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα/αρχές Αυγούστου, με στόχο όλων των εμπλεκομένων “να τελειώνουμε” με την αξιολόγηση και “να μην χρειαστεί το πήγαινε-έλα που είδαμε στην Ελλάδα”, όπως σχολίασε πηγή της Τρόικας. Τα αποτελέσματα θα συζητηθούν και θα εγκριθούν στις 13 Σεπτεμβρίου από το Eurogroup.

Advertisements

3 thoughts on “Αρχίζει η αξιολόγηση

  1. Παράθεμα: Αρχίζει η αξιολόγηση | "We shall fight for this island...."

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s