Κεντρική: Θέλει μεγάλη προσοχή η εγκύκλιος για τα δάνεια

Προβληματισμός για τα μη εξυπηρετούμενα
Με την πρόσφατη εγκύκλιο της Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εγείρει ανησυχίες σχετικά με την αντίδραση που θα έχουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όπως είναι φυσιολογικό, η συντηρητική και προσεκτική στάση που επιβάλλει πλέον η Κεντρική, η οποία επιβάλλει την κατηγοριοποίηση των δανείων με καθυστερημένες δόσεις ως μη εξυπηρετούμενα άσχετα εάν τα ΧΠΙ κατέχουν εξασφαλίσεις, θα οδηγήσει σε αύξηση στους αριθμούς των προβληματικών δανείων.

Αυτή η στάση από πλευράς της Κεντρικής κρίνεται σε γενικές γραμμές ως θεμιτή και προσεκτική, παρόλο ότι θα αυξήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφόρηση, πάντως, στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου τουλάχιστον, οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες, χρησιμοποιούσαν αυτό τον ορισμό των μη εξυπηρετούμενων, και όχι τον παλαιότερο. Έτσι, στην πιο επίφοβη των περιπτώσεων, δεν θα υπάρξει αντίκτυπος.

Ωστόσο, η πρακτική των ΧΠΙ (τραπεζών και συνεργατικών) είναι το τελευταίο διάστημα να προχωρούν σε αναδιάρθρωση των δανείων, με πάγωμα των δόσεων στο κεφάλαιο. Σύμφωνα με επίσημη πληροφόρηση από την Τράπεζα Κύπρου, η πρακτική αφορά στη διακοπή όλων των πληρωμών πλην των τόκων, σε συνδυασμό με εξασφάλιση «δικαιωμάτων» από την τράπεζα έναντι μελλοντικών κερδών των δανειοληπτών (περίπου 10% με 15%). Σε αυτές τις περιπτώσεις, που συνδυάζονται και με άλλες αναδιαρθρώσεις, όπως επιμήκυνση αλλά και αναδιάρθρωση των εταιρειών που έχουν λάβει τα σχετικά δάνεια, η τράπεζα είναι πλέον σε θέση να κατηγοριοποιήσει τα δάνεια ως εξυπηρετούμενα. Προφανώς, σε τέτοιες περιπτώσεις, επιβάλλεται και η αύξηση των προβλέψεων.

ATMΠαρά τις «απορίες» που εγείρει αυτή η πρακτική στην Τράπεζα Κύπρου, η πρακτική όπως όλα δείχνουν είναι ευρύτερη και εντοπίζεται σε πολλά ΧΠΙ και συνεργατικά. Η τάση να καταγράφονται ως εξυπηρετούμενα τα προβληματικά δάνεια, μετά από αναδιάρθρωση, σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί παραδοσιακή «αλχημεία», ένα παράδειγμα από το «evergreening» που παρουσιάστηκε σε πολλές άλλες περιπτώσεις, από τον Καναδά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα (Home Bank of Canada) μέχρι και την ασιατική κρίση πριν από είκοσι χρόνια. Κάτι παρόμοιο έγινε και στην Λαϊκή (εδώ).
Βασικό ερώτημα είναι πάντα, ποια από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθίστανται εξυπηρετούμενα μετά από την αναδιάρθρωση, και σε ποια απλά μετατίθεται το πρόβλημα σε μεταγενέστερο στάδιο. Στο βαθμό που ισχύει το δεύτερο (π.χ. σε περιπτώσεις μεγάλων εκθέσεων σε επενδυτές ανάπτυξης γης) ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος και απειλεί την δημιουργία μιας νέας κρίσης στις τράπεζες, όταν θα διαφανεί το πρόβλημα. Με βάση τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, πολύ πιθανόν αυτή η πρακτική να κτίζει, ήδη, μια νέα τραπεζική κρίση στους επόμενους μήνες.

Αν η Κεντρική εκδώσει δεύτερη εγκύκλιο, με την οποία να θέτει τους όρους και τις περιπτώσεις στις οποίες η αναδιάρθρωση μπορεί να μετατρέψει το δάνειο σε εξυπηρετούμενο, μπορεί να αποφευχθεί ένας μέγας κίνδυνος. Προφανώς, μια τέτοια εγκύκλιος θα πρέπει επίσης να ξεκαθαρίζει ρητά το ύψος των προβλέψεων που θα πρέπει να κατακρατούνται με την αναδιάρθρωση των δανείων.
Υπενθυμίζεται πως η Λαϊκή Τράπεζα είχε καταγράψει μεγάλη αύξηση στις χορηγήσεις δανείων αμέσως μετά τη διάσωσή της πριν από 14 μήνες, ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ, ή 10%. Τότε, η αύξηση οφειλόταν στο «φούσκωμα» των πιστώσεων λόγω του εκ νέου υπολογισμού τόκων και άλλων καθυστερημένων οφειλών στα «υφιστάμενα δάνεια». Σήμερα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην επαναληφθεί μια νέα παραλλαγή του φαινομένου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s