«Πιο κοντά στο 42%» το κούρεμα

Δεν προέρχεται από την KPMG το νούμερο που αφορά στο ύψος του κουρέματος, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές. Το ποσοστό που αναφέρεται, στο 47%, αποτελούσε μια αρχική εκτίμηση, «πριν γίνουν οι υπολογισμοί». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η σημερινή εκτίμηση που γίνεται, «κινείται πιο κοντά στο 42%» και είναι χαμηλότερο από εκείνο που διέρρευσε σήμερα (Τετάρτη), από πηγές της Τράπεζας Κύπρου οι οποίες «έχουν τους δικούς τους λόγους για να κάνουν τέτοιες διαρροές».

Από την πλευρά της, η KPMG Λονδίνου δεν επιβεβαιώνει τίποτε, αλλά σχολιάζει απλά πως «από τη στιγμή που συνεχίζονται οι υπολογισμοί, δεν μπορεί κανένας στο παρόν στάδιο να μιλά για συγκεκριμένους αριθμούς».

Σύμφωνα με άλλες πηγές που έχουν ιδία γνώση των όσων τεκταίνονται, οι παραδοχές στις οποίες βασίζονται οι εκτιμήσεις της KPMG «δεν είναι μακριά από εκείνες της PIMCO», γεγονός που ενδεχομένως να ελλοχεύει κινδύνους, αφού οι παραδοχές της PIMCO δεν λαμβάνουν υπόψη τις εξελίξεις του Μάρτη και τα όσα συνέβησαν από τότε. Σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με την ποιότητα των παραδοχών, σημειώνεται πως αυτές αφορούν σε βάθος οκταετίας, γεγονός που καθιστά ως «εξαίρεση» (outlier) τις επιπτώσεις του Μάρτη.

Σύμφωνα με τον αρχικό ισολογισμό που ανάρτησε η Κεντρική Τράπεζα στην ιστοσελίδα της (ο οποίος στην συνέχεια διαγράφηκε και δεν είναι πλέον διαθέσιμος), ένα κούρεμα στο 42% μεταφράζεται σε σχεδόν 4 δισ. ευρώ, έναντι 3.18 δισ. ευρώ που είναι το κούρεμα του 37.5% που ισχύει μέχρι σήμερα.

Παρά το γεγονός ότι προωθείται για τα καλά ο διαχωρισμός της τράπεζας σε «παραδοσιακή» λιανική από τη μια και σε holding company από την άλλη, το χαμηλό ύψος του κουρέματος μάλλον προκαλεί ανησυχίες για το κατά πόσον αυτό θα είναι αρκετό, ή θα χρειαστεί νέο κούρεμα σε μεταγενέστερο στάδιο.

Πάντως, τα υφιστάμενα δάνεια της «νέας» Τράπεζας Κύπρου φτάνουν στα 25.5 δισ. ευρώ, από τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες τα 10 δισ., ή 40% είναι μη εξυπηρετούμενα. Ακόμα και με την δημιουργία ενός Holding Compamy, με την οποία η τράπεζα θα μπορεί να προστατέψει τα ενεργητικά που απομένουν, είναι σαφές πως η ζημιά θα πρέπει να «αναγνωριστεί» κάπου, και να είναι πλήρης.

Οι ανησυχίες πως το κούρεμα είναι πολύ μικρό, ιδίως εν όψει της επιδείνωσης της οικονομίας και της αύξησης που αναμένεται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα μπορούν να καθησυχαστούν μετά τις 22 Ιουλίου, όταν η KPMG θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της. Κρίσιμης σημασίας θα είναι η διασαφήνιση των παραδοχών στις οποίες στηρίζονται οι εκτιμήσεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s