Η αλήθεια (και ο τρόμος) για την διάσπαση της Τράπεζας Κύπρου

Οι αντιδράσεις στην Κτηματική Τράπεζα Κύπρου, εστιάστηκαν σε συγκεκριμένα σημεία από όλες ουσιαστικά τις πολιτικές δυνάμεις. Η πρόταση, που από μόνη της είναι προβληματική και η όποια υιοθέτησή της απαιτεί μεγάλη προσοχή. Ωστόσο, οι ανησυχία δεν έχει καμία σχέση με τα όσα ακούσαμε ως αντιδράσεις.

Πρώτο, λένε πολλοί πολιτικοί πως για να διασπαστεί η τράπεζα, αυτό πρέπει να γίνει μόνο από τους νέους μετόχους και όχι από το νυν ΔΣ το οποίο δεν διορίστηκε από τους ιδιοκτήτες της τράπεζας. Αυτή η επιμονή είναι υποκριτική: Πήραν τα μισά λεφτά του κόσμου χωρίς να ρωτήσουν κανένα. Τα έκαναν μετοχές σε μια τράπεζα που δύσκολα επιβιώνει. Τα υπόλοιπα τα κλειδώνουν, ενώ ό,τι έμεινε, έκατσε πάνω σε περιορισμούς.

Τώρα θυμήθηκαν τους μετόχους και θέλουν να τους προστατέψουν;

Ή μήπως παίζει κάτι πιο σάπιο στο παρασκήνιο με συγκεκριμένους επιχειρηματίες που τώρα προστατεύονται; Αν είναι να διασπαστεί η τράπεζα, τότε ας διασπαστεί, φτάνει αυτό να γίνει με τρόπο που θα διασώσει την τράπεζα. Και, τελικά, το μοναδικό ζήτημα που τίθεται, το οποίο άπαντες αγνοούν λες και είναι δευτερεύον, είναι πως η τράπεζα δεν επιβιώνει. Και εκεί έπρεπε να εστιάζουν τις αντιδράσεις.

Δεύτερη αντίδραση, ήταν για το «ξεπούλημα των ακινήτων του κόσμου». Ούτε αυτή η τοποθέτηση έχει κάποια –έστω και αμυδρή- σχέση με την πραγματικότητα. Αν μας ανησυχεί το ξεπούλημα των περιουσιών του απλού κόσμου, αυτό αφορά άλλες νομοθεσίες και κανόνες και η σύνδεση με το σπάσιμο της Τράπεζας Κύπρου γίνεται εκ του πονηρού. Πέρα όμως από την εσκεμμένη διασύνδεση δύο άσχετων θεμάτων –το σπάσιμο με τις «περιουσίες του κόσμου»- το όλο επιχείρημα αποτελεί παραδοσιακό λαϊκισμό για σεμινάριο.

Εξάλλου, ο μόνος λόγος για να μεταφερθούν τα κτηματικά δάνεια (των επιχειρηματιών, όχι του «απλού κόσμου») στην λεγόμενη «κτηματική» τράπεζα, είναι για να μην χρειάζεται να ξεπουληθούν άμεσα, αλλά να μπορούν να γίνουν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διάφορες διευθετήσεις, όπως για παράδειγμα την πώληση των μη εξυπηρετούμενων. Πολλοί από εκείνους που φωνάζουν, ξεχνούν πως η πρόταση για «κτηματική» δεν περιλαμβάνει μόνο τη μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων, αλλά και των άλλων, «καλών» δανείων. Αν τους ενδιέφερε πώς να αποφύγουμε το «ξεπούλημα», τότε θα φώναζαν υπέρ και όχι ενάντιων της μεταφοράς των δανείων στην «κτηματική».

Ερώτημα που δεν απαντάται από όσους τάσσονται εναντίων της πρότασης, είναι γιατί θέλουν να μείνουν τα δάνεια σε ένα σχήμα το οποίο θα πρέπει, είτε να υποφέρει (και μάθαμε τόσο καιρό τί σημαίνει αυτό), είτε να τα ξεπουλήσει όσο-όσο.

Ούτε το μεγαλύτερο ζήτημα για την Τράπεζα Κύπρου είναι η έξοδος από την εξυγίανση. Υπάρχει ένα πολύ πιο άμεσο ζήτημα, και αυτό είναι η επιβίωσή της. Έχει περάσει στα μαλακά το γεγονός ότι η τράπεζα είναι στα πρόθυρα διάλυσης και πως η επιβίωσή της είναι το μεγαλύτερο άμεσο ζήτημα. Και, ενώ φυσικά το ζητούμενο είναι να βγει από την εξυγίανση, την ίδια ώρα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως αυτό είναι το δεύτερο βήμα, όταν θα έχει εξασφαλιστεί η σωτηρία της.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν όσοι αντιδρούν, σε μια επίδειξη λαϊκισμού, είναι πως δεν βάζουν στο τραπέζι εναλλακτική πρόταση για την διάσωση της τράπεζας, την ώρα μάλιστα που μόνο με τον διαχωρισμό είναι δυνατόν να αποφευχθούν τα «ξεπουλήματα περιουσιών».

Πάνω από όλα, με τις αντιδράσεις έχει χαθεί το ουσιαστικό σημείο που θα έπρεπε να είχε συζητηθεί: Κατά πόσον, δηλαδή, η διάσπαση της τράπεζας θα αποφέρει τα απαιτούμενααποτελέσματα και κατά πόσον μπορεί να διασώσει την τράπεζα.

Το ζήτημα όμως είναι άλλο. Με την «μετακίνηση» και μόνο των ενεργητικών, και δη των επιχειρηματικών δανείων που σχετίζονται με τα ακίνητα, δεν μπορούν να εξαφανιστούν οι ζημιές, οι οποίες επικεντρώνονται σε ένα μικρό αριθμό δανειοληπτών που έκαναν εξωπραγματικά ανοίγματα. Μοναδική επιλογή, αν τελικά προχωρήσει το όλο σχέδιο, θα είναι η «κτηματική» να μην γίνει «τράπεζα», και να μην λάβει καταθέσεις όπως προβλέπεται στον μέχρι τώρα σχεδιασμό.

Με αυτό τον τρόπο, η «Κτηματική» δεν θα χρειάζεται επαρκή κεφαλαιοποίηση της τάξης του 9% στο Core Tier I και θα μπορεί να κρατήσει τα ενεργητικά σε βάθος χρόνου. Από την άλλη, όμως, κάτι τέτοιο συνεπάγεται πως θα «αγοραστούν» τα ενεργητικά από το υπόλοιπο της Τράπεζας Κύπρου σε πραγματική, ρεαλιστική αξία, γεγονός που σημαίνει πως θα πρέπει να δεχτεί ζημιές η Τράπεζα Κύπρου- ζημιές που έπρεπε να καλυφθούν από το κούρεμα.

Όλα αυτά δείχνουν πως, ενώ είναι μια καλή σκέψη, η διάσπαση της τράπεζας και η αποξένωση των επιχειρηματικών δανείων στα ακίνητα, δεν αποτελεί εναλλακτική επιλογή έναντι του κουρέματος. Και, όσο η όλη προσπάθεια είναι να μικρύνει ο κούρεμα, η επιβίωση της τράπεζας δεν μπορεί να κριθεί ως βέβαιη. Αυτό, το πιο σημαντικό σημείο που θα κρίνει το μέλλον του τόπου για τουλάχιστον μία γενιά ακόμα, δεν συζητείται. Συζητούμε μόνο, με καθοδήγηση των κομμάτων και της Εκκλησίας, πόσα θα χάσουν οι συγκεκριμένοι developpers που μας έφεραν σε αυτό το χάλι, μέσα από την διπλή τους ιδιότητα ως έχοντες επιρροή στο ΔΣ της τράπεζας και ως μεγάλοι δανειολήπτες της. Σε κάθε περίπτωση, αν έκανε η Κεντρική Τράπεζα μια Εταιρεία Αναδιάρθρωσης Ενεργητικών («κακή τράπεζα»), αυτό θα ήταν κάτι πιο λογικό και πιο χρήσιμο, αντί να δημιουργήσει μια νέα «κανονική» τράπεζα.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι να μείνουν εκτός προϋπολογισμού.

Advertisements

3 thoughts on “Η αλήθεια (και ο τρόμος) για την διάσπαση της Τράπεζας Κύπρου

  1. Παράθεμα: Η αλήθεια (και ο τρόμος) για την διάσπαση της Τράπεζας Κύπρου | "We shall fight for this island...."

  2. οι αντιδράσεις απέναντι στην πρόταση για διχωρισμό όμως δε βγάζει νόημα δεδομένης της παραδοχής ότι καλύπτουν τους developers. εκτός να νομίζουν/ξέρουν ότι θα συνεχίσουν να ελέγχουν το ΔΣ της νέας ΤΚ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s