Δεν ελευθερώνονται τα λεφτά στην Κύπρου μετά το κούρεμα

Μετατρέπονται σε γραμμάτια, με προνομιακό επιτόκιο όσες καταθέσεις είναι δεσμευμένες αλλά δεν θα κουρευτούν.

Μετά τις συγκεχυμένες πληροφορίες σχετικά με το ύψος του κουρέματος στην Τράπεζα Κύπρου, το οποίο πηγές θέτουν «κοντά το 42%», σε αντίθεση με υπολογισμούς που το θέλουν κοντά στο 50% με 55%, το βασικό ερώτημα που πλανάται είναι τι θα γίνει με τις δεσμευμένες καταθέσεις που δεν θα μετατραπούν σε μετοχές.

Υπενθυμίζεται πως, μετά τη μετατροπή του 37,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές, ένα άλλο ποσό, που φτάνει το 22,5% των καταθέσεων είναι δεσμευμένο για κούρεμα. Έτσι, το συνολικό ποσό των ανασφάλιστων καταθέσεων που είναι δεσμευμένες, φτάνει στο 60% (37,5% συν 22,5%). Από τη στιγμή που το κούρεμα αναμένεται –σύμφωνα με πληροφόρηση– να είναι χαμηλότερο του 60%, προκύπτει πως ένα ποσό που έχει δεσμευτεί, τελικά δεν θα κουρευτεί.

EuroΒασική «υπόθεση εργασίας» αρκετών σχολιαστών είναι πως όσο ποσό δεν θα κουρευτεί, θα απελευθερωθεί. Εάν, για παράδειγμα, το κούρεμα φτάσει το 50% έναντι του 60% που έχει δεσμευτεί για κούρεμα, τότε προκύπτει ένα «υπόλοιπο» ύψους 10% που δεσμεύτηκε αλλά δεν κουρεύεται.

Αυτό το ποσό, παρά τις υποθέσεις που γίνονται, δεν πρόκειται να απελευθερωθεί στην αγορά. Αντί τούτου, θα μετατραπούν οι συγκεκριμένες καταθέσεις κάποιου είδους γραμμάτια (CDs, Certificates of Deposits). Τα γραμμάτια θα είναι κλειδωμένα, και με «προνομιακό κουπόνι», δηλαδή επιτόκιο υψηλότερο από εκείνο που ισχύει στην αγορά για άλλα γραμμάτια που θα λήγουν σε ένα χρόνο. Παρά την επιμονή αρμοδίων πηγών πως τα γραμμάτια θα έχουν διάρκεια ενός έτους, εικάζεται πως τελικά τα χρήματα θα μείνουν κλειδωμένα για αρκετά μεγαλύτερο διάστημα.

Την ίδια ώρα, τα γραμμάτια αυτά, σύμφωνα με πληροφόρηση, θα είναι διαπραγματεύσιμα σε «οργανωμένη αγορά», κατά πάσα πιθανότητα το ΧΑΚ. Πηγές από την Κεντρική Τράπεζα, σε ερώτηση της «Κ» παραδέχτηκαν πως ήδη υπάρχει μια «ουσιαστική» δευτερογενής αγορά για καταθέσεις, με πολλές από τις δεσμευμένες καταθέσεις να αλλάζουν χέρια. Έτσι λογικό θα ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να οργανωθεί αυτή η αγορά αντί να γίνονται όλες οι συναλλαγές σε διμερή βάση ή και με μεσάζοντες.

Σήμερα, σημειώνονται πολλές αγοραπωλησίες καταθέσεων, όχι μόνο των δεσμευμένων για κούρεμα, αλλά και καταθέσεων εκτός Τράπεζας Κύπρου, σε άλλα ιδρύματα ή και Συνεργατικά. Συνήθως, αυτές οι συναλλαγές γίνονται μέσα από τη δημιουργία «ειδικών οχημάτων» σε χώρες όπως τις νήσους Κάιμαν, τις Βρετανικές Παρθένες νήσους ή και αλλού.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να αναμένεται πως θα απελευθερωθούν αυτές οι καταθέσεις, παρόλο που  θα μπορούν οι κάτοχοί τους να τις πωλούν με μεγαλύτερη ευκολία μέσα από την «οργανωμένη δευτερογενή αγορά» που προτίθεται η Κεντρική Τράπεζα να προωθήσει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s