Το χειρότερο πίσω από το κούρεμα της BoC…

Χαρακτηριστικό του χάους –και της ασυνεννοησίας- που επικρατεί γύρω από το Μνημόνιο ήταν τελικά η όλη παρωδία του κουρέματος της Τράπεζας Κύπρου. Πρώτα, και ενώ ο οίκος KPMG είχε συμφωνήσει να καταθέσει τις εκτιμήσεις του, βάσει των οποίων θα προέκυπτε το κούρεμα, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, τελικά η κατάθεση των στοιχείων άρχισε, τμηματικά την Τετάρτη και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.

Αυτός είναι ο Ratner...

Αυτός είναι ο Ratner…

Μετά, Κεντρική Τράπεζα και κυβέρνηση εγκλωβίστηκαν σε μια άνευ ουσίας συζήτηση για το ύψος του κουρέματος –ο ένας 39%, ο άλλος 42%, μετά ο ένας 42.5%, ο άλλος 47.5%, μετά ανακάλυψαν τα cocos, μετά άρχισαν οι φόρμουλες, μέχρι που συμφώνησαν (συμφώνησαν!) στο 42.5%-συν-5%, με το 5% να είναι ΜΑΕΚ.

Τελικά, όμως, μα ξάφνιασαν όλους αφού μετά το πάρτι, και ενώ όλοι ήταν εξουθενωμένοι, αποφάσισαν πως οι φόρμουλες δεν τους κάνουν και πως τα ΜΑΕΚ δεν αποτελούν επιλογή για νομικούς και τεχνικούς λόγους που δεν είναι της ώρας.

Βασική απορία είναι πώς είναι δυνατόν, όλοι αυτοί οι οργανισμοί να συζητούν με τόσο πάθος για το ύψος του κουρέματος και τα ΜΑΕΚ, αλλά να μην ξέρουν πως τα ΜΑΕΚ δεν προσφέρονται. Και το θέμα δεν πιάνει μόνο το Υπουργείο Οικονομικών, την κυβέρνηση γενικότερα και την Κεντρική Τράπεζα. Καλά, το ΔΝΤ, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που επίσης μετείχαν στις συζητήσεις, πού ήταν;

Ούτε αυτοί έθεσαν στον εαυτό τους την πρώτη ερώτηση που θέτει κάποιος που σέβεται τον εαυτό του: Αυτή η πρόταση που πάμε να υλοποιήσουμε, μπορεί να υλοποιηθεί; Υπάρχουν νομικά, πρακτικά, οικονομικά ή τεχνικά προβλήματα;

Τελικά, πέντε σεβαστοί οργανισμοί κοιμήθηκαν στο τιμόνι και θυμήθηκαν πως δεν τους κάνει η συμφωνία, μόνο μετά που συμφώνησαν. Τα ρεζιλίκια αυτά απαιτούν μια εξήγηση. Από τη στιγμή που έχουν στα χέρια τους το μέλλον του τόπου (και όχι μόνο της Τράπεζας Κύπρου), οφείλουν επιτέλους κάποια στιγμή να δείξουν πως έχουν μια έστω και αμυδρή εικόνα για τό κάνουν και πού μας πάνε.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Το κούρεμα, που κόλλησε στις λεπτομέρειες, δεν έχει μόνο του στόχο την εξασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας Κύπρου. Αυτός είναι, φυσικά, ο κύριος στόχος, αλλά υπάρχει και μια δεύτερη διάσταση που δεν εξυπηρετήθηκε καθόλου.

Με το κούρεμα έπρεπε να δοθεί το μήνυμα πως ό,τι ήταν να γίνει, έγινε και πως η τράπεζα είναι πλέον εύρωστη, δυνατή και ικανή να επιστρέψει σε φυσιολογικές συνθήκες. Αυτό το μήνυμα δεν δόθηκε σε καμία περίπτωση. Μάλιστα οι δηλώσεις από πολιτικούς (όπως τον πρόεδρο τη Βουλής) εκπέμπουν μια ασχετοσύνη διαστάσεων, αφού δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται τί σημαίνει για μια τράπεζα να έχει εκροές 30 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Μοναδικός τρόπος να σταματήσει η αιμορραγία στη ρευστότητα, ήταν να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στη τράπεζα. Και, με όλα αυτά που γίνονται, κάτι τέτοιο φαντάζει σχεδόν αδύνατο. Από τον Μάρτη ως τα τέλη Ιουλίου, η μοναδική κίνηση που θα μπορούσε να τονώσει την εμπιστοσύνη, όχι μόνο καθυστέρησε, αλλά ήταν τελικά ένα φιάσκο.

Θα πρέπει, έτσι, να μας εξηγήσουν άμεσα πώς και γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι απέτυχαν να καταλάβουν πως τα ΜΑΕΚ δεν αποτελούσαν επιλογή, μέχρι που είχε τελειώσει η όλη συζήτηση για το κούρεμα και είχε ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Το θέμα δεν είναι καθόλου αν κρέμασαν κάποιους δημοσιογράφους που έγραψαν για την συμφωνία με βάση τις πλέον αρμόδιες πηγές- το θέμα είναι να μας πείσουν όλους πως ξέρουν τί κάνουν και πως δεν είναι οι ερασιτέχνες που δείχνουν να είναι.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, να μείνουν εκτός προϋπολογισμού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s