Αυτό που λείπει για τη σωτηρία της Τρ. Κύπρου…

Ανεξήγητα, το πολιτικό κριτήριο «μπήκε μπροστά» και άπαντες, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης, πίεζαν και ήλπιζαν πως το κούρεμα θα είναι τελικά όσο το δυνατόν χαμηλότερο. Μετά όμως και την ολοκλήρωση του φιάσκο, και αφότου επήλθε η συμφωνία, η τράπεζα πλέον βγαίνει από την εξυγίανση με Βασικά Ίδια Κεφάλαια ύψους 12.2%.

Χωρίς διαφάνεια, δεν υπάρχει ελπίδα για την τράπεζα.

Χωρίς διαφάνεια, δεν υπάρχει ελπίδα για την τράπεζα.

Ως εδώ καλά. Ωστόσο, το ερώτημα που παραμένει στο μυαλό επενδυτών και καταθετών δεν είναι αν η τράπεζα είναι σήμερα «ισχυρή», όπως μας λένε άπαντες, αλλά αν θα είναι το ίδιο ισχυρή και στη συνέχεια. Διότι, το ζητούμενο δεν είναι απλά να ξεπεράσει το όριο του 9% στα Βασικά Ίδια Κεφάλαια σήμερα, αλλά να παραμείνει πάνω από αυτό το όριο στο επόμενο διάστημα, μέχρι και την ώρα εκείνη που θα επανέλθει στη κερδοφορία. Γι αυτό και οι συγκρίσεις με το ύψος των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων σε άλλες τράπεζες δεν είναι δόκιμες.

Οι αμφιβολίες είναι πολλές: Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι προβλέψεις είναι καταφανώς μικρότερες των απαραίτητων, ενώ δάνεια δίνονταν έναντι των σήμερα διαλυμένων εξασφαλίσεων, αντί να δίνονται με βάση την αξιολόγηση της ικανότητας αποπληρωμής. Η οικονομία παραμείνει συμπιεσμένη και χωρίς ρευστότητα, ενώ η πιστωτική συρρίκνωση και η αντι-διαμεσολάβηση στον χρηματοπιστωτικό τομέα έχουν άμεσο αντίκτυπο.

Με αυτά και μ’ αυτά, η Τράπεζα Κύπρου πιθανόν να χάνει Βασικά Ίδια Κεφάλαια για αρκετό καιρό, και η ελπίδα είναι να παραμείνει πάνω από το 9% στην κεφαλαιακή της επάρκεια σε βάθος χρόνου. Ακόμα και η διάσπασή της, θα επιφέρει μόνο οριακή βελτίωση του δείκτη, αν γίνει χωρίς μαγειρέματα.

Επομένως, το ερώτημα σήμερα δεν είναι πόσο «καλό» είναι το κούρεμα, αλλά κατά πόσον το ύψος του κουρέματος είναι ικανό να δώσει στην τράπεζα ζωή.

Κατά τεκμήριο, Κεντρική Τράπεζα, Υπουργείο Οικονομικών, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Κομισιόν, αισθάνονται πως είναι αρκετό και πως οι πιο πάνω ανησυχίες είναι υπερβολικές. Όλοι οι υπολογισμοί, λένε, έγιναν με βάση τα «χείριστα δυνατά» σενάρια.

Αυτά τα λόγια, όμως δεν μπορούν να έχουν αντίκρισμα, όχι μόνο στον απλό κόσμο, αλλά κυρίως στους μεγάλους καταθέτες και στους μεγάλους επενδυτές.

Όσο επικρατεί αυτή η εικόνα, η Τράπεζα Κύπρου θα χάνει ρευστότητα με ρυθμούς των 30 εκατ. ευρώ την ημέρα. Ακόμα και η επιστροφή της τράπεζας στη Φρανκφούρτη για φθηνό δανεισμό, δεν είναι παρά τσιρότο στο κάταγμα και δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα και χωρίς όριο. Σε αυτό τη σημείο ακριβώς συνδέεται άμεσα το θέμα των κεφαλαίων με την ρευστότητα: Η επάρκεια των κεφαλαίων πρέπει να είναι τέτοια που να δημιουργεί εμπιστοσύνη για την τράπεζα και να μειώνει τις καθαρές εκροές καταθέσεων.

Υπάρχει, φυσικά, μια απλή λύση, εάν ΚΤ, κυβέρνηση και Τρόικα έχουν δίκαιο στις εκτιμήσεις τους: Να δώσουν στη δημοσιότητα –στους επενδυτές και καταθέτες, δηλαδή- όλα τα σχετικά στοιχεία.

Ποιό είναι το σενάριο στο οποίο βασίστηκαν; Πόσες είναι οι προβλέψεις, ποιά τα μη εξυπηρετούμενα και πόσα; Τί αύξηση εκτιμάται στα μη εξυπηρετούμενα; Πόση η ανάκτηση στα κακά δάνεια; Τί εκτίμηση κάνουν για την πραγματική οικονομία; Σε τί βάθος χρόνου γίνονται οι εκτιμήσεις; Πώς κοστολογούνται οι εξασφαλίσεις;

Χωρίς διαφάνεια, δεν μπορεί να επιβιώσει η τράπεζα. Οι εκτιμήσεις βασίζονται σε στοιχεία και υπολογισμούς που, αν δεν γίνουν γνωστά, θα είναι πάντα υπό αμφισβήτηση. Κι αυτό το πρόβλημα θα συνεχίσει να αποτελεί γάγγραινα για την τράπεζα, ακόμα και τώρα. Αν θέλουν Κεντρική, κυβέρνηση και Τρόικα να σώσουν την τράπεζα, θα πρέπει να δημοσιοποιήσουν όλα τα στοιχεία. Αλλιώς, δεν μπορεί να υπάρχει ελπίδα πως θα επανέλθει σε «φυσιολογική» κατάσταση.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥκαι να εκπονηθεί ΜΠΔ. Και τα λεφτά από το γκάζι, να μείνουν εκτός προϋπολογισμού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s