Το «ιρλανδικό κόλπο»

Μια από τις σκέψεις που γίνονται με σκοπό την εξασφάλιση καλύτερης ρευστότητας από την Τράπεζα Κύπρου, έχει να κάνει και με την έκδοση κρατικών ομολόγων. Η όλη διαδικασία, η οποία υπονοείται και στο Μνημόνιο χωρίς να αναφέρεται ρητά και με λεπτομέρειες, έχει ήδη δοκιμαστεί στην περίπτωση της Ιρλανδίας.

"Κάπως θα τα έβρουμε..."

«Κάπως θα τα έβρουμε…»

 

 

Με το «ιρλανδικό κόλπο», η κυβέρνηση μπορεί να εκδώσει «ομόλογα» με μηδενικό κουπόνι (χωρίς επιτόκιο) τα οποία θα παραδώσει στην Τράπεζα Κύπρου μέχρι τη λήξη τους. Αυτά τα «ομόλογα» θα μπορούν να αξιοποιηθούν από την Τράπεζα Κύπρου ως εξασφάλιση έναντι της άντλησης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με φθηνό επιτόκιο και χωρίς τα τιμωρητικά τέλη του ELA.

Το ομόλογο, που θα έχει κρατική εγγύηση (κατά πάσα πιθανότητα έναντι υπερτιμημένης κρατικής γης ή άλλων ενεργητικών) θα μπορεί ακόμα και να ανανεωθεί ή και να ανταλλαγεί με άλλα «ομόλογα» μεγαλύτερης διάρκειας. Στην περίπτωση της Ιρλανδίας, τα ομόλογα με την ωρίμανσή τους ανανεώθηκαν με νέα που λήγουν σε βάθος τριακονταετίας.

Για να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, φυσικά, θα πρέπει η Τράπεζα Κύπρου να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης και να μπορεί να λάβει μέρος στις κανονικές διαδικασίες της ΕΚΤ. Τον Μάρτιο του 2012, η ΕΚΤ αποφάσισε πως οι Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος δεν θα υποχρεούνται πλέον να αποδέχονται ως εξασφάλιση τα ομόλογα που εκδίδονται από κράτη-μέλη που βρίσκονται σε διαδικασία Προγράμματος. Η απόφαση είχε τότε ερμηνευτεί ως επιβεβαίωση πως «επιτρέπεται» (αλλά δεν είναι υποχρεωτικό) στις Κεντρικές Τράπεζες της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας (που ήταν τότε σε Μνημόνιο) να αποδέχονται τα συγκεκριμένα ομόλογα.

Οι επιλογές, πάντως, είναι αρκετές, είτε με την έκδοση καλυμμένων χρεογράφων, είτε με την έκδοση κρατικών ομολόγων με μηδενικό κουπόνι (που δεν θα επηρεάσει, σε τελική φάση, ούτε το χρέος), είτε ακόμα και με την έκδοση εγγυήσεων έναντι κρατικής (ή και εκκλησιαστικής) γης. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προηγηθεί η έξοδος από την εξυγίανση.

Σημειώνεται πως, μέχρι πριν από μία εβδομάδα το χρονοδιάγραμμα έλεγε πως η KPMG θα κατέθετε στις 22 Ιουλίου τις εκτιμήσεις της για το ύψος του κουρέματος, με την Κεντρική Τράπεζα να ολοκληρώνει τη διαδικασία εντός 15 ημερών. Με τη μεγάλη καθυστέρηση που είχε ήδη η KPMG, η οποία δεν υπέβαλε ως όφειλε και έγκαιρα τις εκτιμήσεις της, ήδη η έξοδος από την εξυγίανση έχει καθυστερήσει αρκετά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s