Πίσω από το παρασκήνιο της Τράπεζας Κύπρου…

Μαίνονται ακόμα οι πολιτικές μάχες γύρω από το 18% της Τράπεζας Κύπρου. Το ζήτημα έχει να κάνει με το κατά πόσον η Διαχειρίστρια της «Κακής Λαϊκής», ως «θεματοφύλακας» των μετοχών που ανήκουν στους καταθέτες της τράπεζας, θα μπορεί να διορίσει –μόνη της ουσιαστικά αφού το 18% δίνει απόλυτο έλεγχο- το νέο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.

Τα νομικά ζητήματα είναι μάλλον σαφή, όπως είναι και τα ηθικά. Δεν μπορούν να παραχωρηθούν οι μετοχές στους δικαιούχους, αλλά ούτε μπορεί η Κεντρική Τράπεζα (διά της Διαχειρίστριας) να είναι επόπτης και εποπτευόμενος την ίδια ώρα.

Το θέμα, όμως, δεν έχει να κάνει και τόσο με «τα δικαιώματα των μετόχων», ούτε καν με τη τεράστια σύγκρουση συμφερόντων που προκύπτει για την Κεντρική. Όλος ο καβγάς έχει να κάνει με το ποιος θα αποφασίζει μετά το καλοκαίρι για τον διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου.

Εκεί είναι πολλά τα λεφτά, και γι αυτό είναι και πολλά τα κολλήματα των εμπλεκομένων. Αυτή η στήλη έγραψε και παλαιότερα πως το όλο ζήτημα έχει να κάνει με το πώς θα γίνει ο διαχωρισμός της Τράπεζας Κύπρου. Η ιδέα για μια «παραδοσιακή» «κακή τράπεζα» περιπλέκεται από το γεγονός ότι σε αυτήν, η κεντρική θέλει να ρίξει ELΑ. Εξ αιτίας του ELA, θα πρέπει η νέα αυτή τράπεζα, να αποκτήσει καταθέσεις αλλά και καλά δάνεια, και μαζί τους τραπεζική άδεια και κεφαλαιακή επάρκεια στο 9%.

Στο βάθος-βάθος, το ερώτημα είναι τί θα κάνουμε με αυτούς τους «επιχειρηματίες» που όπου έβρισκαν έκτιζαν με δανεικά κι αγύριστα, με αποτέλεσμα να είναι αφερέγγυοι ακόμα και πριν από την κρίση. Ανίκανοι και συχνά διαπλεκόμενοι (πχ με θέσεις στο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου), φορτώνονταν από δάνεια που η τράπεζα δεν μπορεί να ελπίζει πως θα πάρει πίσω. Και, έστω κι αν το έχει ξαναγράψει αυτή η στήλη, πρέπει να ειπωθεί ξανά: Με τόσα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται (ούτε καν οι τόκοι), «επιχειρηματίας» θα μπορούσε να γίνει και ο πιο άσχετος.

Στο τέλος της ημέρας, αυτοί πρέπει να φύγουν, αν όχι από την ιδιοκτησία των επιχειρήσεων τους, τότε σίγουρα από την διαχείριση.

Πίσω όμως από την όλη προσπάθεια να μετατραπεί η «κακή τράπεζα» σε ένα μόρφωμα περίεργο, κινείται ο «άγνωστος χ» για τον οποίο λίγοι μιλούν. Η Alvarez and Marsal, «διάσημη» για τις «μελέτες» που έκανε, φαίνεται πως όλο και περισσότερο κινεί μόνη της τα νήματα στην Αγία Παρασκευή. Το θέμα δεν είναι μόνο πως ακριβοπληρώθηκαν για μια «έρευνα» που δεν ήταν τελικά τίποτε παραπάνω από ένα απλό ρεπορτάζ εκ των έσω και το οποίο δεν απαιτούσε περισσότερη εμπειρογνωμοσύνη» από εκείνη που ήταν ούτως ή άλλως διαθέσιμη.

Πέρα από αυτό, τα μεγάλα ερωτήματα εγείρονται από μια άλλη εικόνα: Η παρουσία τους με «πληρεξούσιο» στις συζητήσεις της Κεντρικής με την Τρόικα, η λευκή επιταγή να μιλούν εκ μέρους μας, το γεγονός ότι αυτοί διαμορφώνουν όλες τις σκέψεις και προτάσεις που φτάνουν –αναλλοίωτες- στη δημοσιότητα, ακόμα και το γεγονός ότι η Alvarez and Marsal φαίνεται να αποτελεί κέντρο λήψης αποφάσεων μέσα στην Κεντρική, προκαλούν μεγάλες ανησυχίες.

Από τη μια, η ως τώρα παρουσία τους δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντική. Το γεγονός ότι από τον Μάρτη διαβεβαίωναν πως το 40% θα ήταν αρκετό ως κούρεμα (μακάρι να είναι αρκετό το 47.5%), το γεγονός ότι διαβεβαίωναν πως ο Διαχειριστής στην Τράπεζα Κύπρου θα έμπαινε για «μερικές ώρες», το γεγονός ότι κατέβασαν μια αστεία ιδέα για ξαλάφρωμα από τον ELA, αλλά μόνο μετά που ανακουφίστηκε –λίγο, έστω- η Τράπεζα Κύπρου με την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ, θέτουν το ερώτημα τελικά πόσο καλοί είναι στη δουλειά τους.

Από την άλλη, το ερώτημα είναι τί γίνεται και πόσο έλεγχο έχουν μέσα στην Κεντρική. Οι συχνή απουσία του Διοικητή από το γραφείο του, δεν βοηθά, αφού δίνει την εντύπωση πως ο ίδιος έχει παραδώσει το τιμόνι και απλά δέχεται τί του «εισηγούνται». Δεν βοηθά ούτε το μυστήριο πίσω από τους όρους εντολής που έλαβε η A&M. Ακόμα, δεν βοηθά ούτε το γεγονός ότι την μια ημέρα υπέγραφε με την BlackRock η Κεντρική, και την επόμενη ακύρωνε την συμφωνία. Αυτά πρέπει να αλλάξουν.

Θα ήταν άκομψο αυτή τη στιγμή να θέσει κανείς και το άλλο ερώτημα, που έχει να κάνει και με τις τελικές προθέσεις της Alvarez and Marsal. Ωστόσο, όσο περνά ο καιρός και η μια γκάφα διαδέχεται την άλλη, και όσο η παρουσία της εταιρείας και ο απόλυτος έλεγχος που φαίνεται να ασκεί, συνεχίζεται, και αυτό το ερώτημα θα πρέπει σύντομα να τεθεί. Και, με αυτό το ερώτημα τίθεται στο τραπέζι και γιατί τους ανέχονται εκείνοι που τους ανέχονται τόσο καιρό.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι να μείνουν εκτός προϋπολογισμού.

Advertisements

One thought on “Πίσω από το παρασκήνιο της Τράπεζας Κύπρου…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s