Και τώρα προϋπολογισμός…

Από τη στιγμή που η πρώτη αξιολόγηση κινείται σε θετικό πλαίσιο, και από την ώρα που λίγα απομένουν πλέον μέχρι την 13η Σεπτεμβρίου, όταν θα συζητηθεί η αξιολόγηση του Μνημονίου από το Eurogroup, όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Ήδη, στο Υπουργείο Οικονομικών έχει στραφεί για τα καλά η προσοχή όλων προς την επόμενη μεγάλη πρόκληση των δημοσίων οικονομικών, που είναι ο προϋπολογισμός του 2014.

Όπως είναι καλά γνωστό, η σχετική εγκύκλιος του προϋπολογισμού επιβάλλει οροφές δαπανών ανά υπουργείο, με τη συνολική μείωση των δαπανών του κράτους να φτάνει στο εντυπωσιακό 11% σε σχέση με τον φετινό προϋπολογισμό. Το γεγονός ότι η επιβολή οροφών ανά Υπουργείο, αλλά και ο περιορισμός των συνολικών δαπανών επιχειρήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν (ιδίως επί Σταυράκη) αλλά χωρίς επιτυχία, αποτελεί ένδειξη για το πόσο δύσκολο θα είναι να επιτευχθείo o στόχος που έθεσε για τον εαυτό του ο Χάρης Γεωργιάδης.

Ωστόσο, σημαντικό στοιχείο στην όλη προσπάθεια είναι πως ο στόχος του 11% έχει υιοθετηθεί και από το Προεδρικό, σε αντίθεση με ό,τι έγινε κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση. Τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, όσο και Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν προβεί σε επανειλημμένες αναφορές στο «11%», σε μια συνειδητή προσπάθεια να «δέσουν» τον εαυτό τους και να αποφύγουν επίμονα αιτήματα για παρεκκλίσεις και εξαιρέσεις στο Υπουργικό.

eurogroupΜια δεύτερη διαφοροποίηση είναι πως τα πλείστα των Υπουργείων είναι ήδη σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών και προχωρούν οι σχετικοί ανασχεδιασμοί μέτρων και προγραμμάτων, με πρώτο το ΥπΕξ , το οποίο προχωρεί ήδη σε κλείσιμο τεσσάρων πρεσβειών.

«Σίγουρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει η κυβέρνηση μια τόσο μεγάλη μείωση», σχολίασε στην «Κ» υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, η οποία τόνισε ταυτόχρονα πως οι προσπάθειες στο παρόν στάδιο εστιάζονται σε δομικές κινήσεις –όπως την σύμπτηξη προγραμμάτων και υπηρεσιών- με στόχο την καλύτερη διαχείριση των δαπανών του κράτους.

«Δεν υπάρχει κανένα Υπουργείο ή τμήμα που να μπορεί να πετύχει τους στόχους του με ευκολία. Όλοι χωρίς εξαίρεση θα δυσκολευτούν αφάνταστα, αλλά είναι όλοι καταδικασμένοι να επιτύχουν», σχολίασε στην «Κ» η ίδια πηγή.

Οι πιο πάνω κινήσεις, εκτός από περικοπές, συνεπάγονται και αρκετές διαρθρωτικές κινήσεις που, θέλοντας και μη, θα πρέπει να γίνουν εντός των υπουργείων. Την ίδια ώρα, όμως, τα χρονοδιαγράμματα του Μνημονίου προέβλεπαν μέχρι σήμερα μια σειρά από «μαλακές» κινήσεις: «Όλα ήταν στο χαρτί», λέει πηγή της Τρόικας. «Τώρα τελειώνουν τα γραπτά και αρχίζει η πράξη». Ως παράδειγμα, αναφέρεται το χρονοδιάγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις. Η Κομισιόν σχολίασε στην «Κ» πως έλαβαν «αυτό που είχαμε να λάβουμε ως τον Σεπτέμβριο», δηλαδή την καταγραφή ενεργητικών (inventory) των ημικρατικών οργανισμών, και την ταυτοποίηση εκείνων των στοιχείων που θα οδηγηθούν σε πώληση, διάλυση, εξυγίανση ή ιδιωτικοποίηση. Από τώρα και στο εξής όμως, το ζητούμενο δεν θα είναι πλέον «στο χαρτί» αλλά θα απαιτούνται απτές κινήσεις και πρόοδος. Το ίδιο ισχύει και για το ΓεΣΥ, ενώ μέσα στο α’ τρίμηνο του 2014 θα πρέπει να αρχίσει και η διαδικασία εκλογίκευσης του δημόσιου τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο εννιάμηνο θα φέρει μεγάλης κλίμακας αλλαγές στην κρατική μηχανή, με την κυβέρνηση να γνωρίζει πολύ καλά πως οι απαιτήσεις έχουν αρχίσει πλέον να στενεύουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s