Δύο μπλοκ συμφερόντων στην Τρ. Κύπρου

www.kathimerini.com.cy

Των Γιάννη Σεϊτανίδη και Μιχάλη Περσιάνη

Μετά τις 20 Αυγούστου θα διαφανούν με κάποια βεβαιότητα τα πρώτα ονόματα των μελών του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου, όπως αυτό θα προκύψει από την Ετήσια Γενική Συνέλευση της 10ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με απόλυτα ενημερωμένη πηγή, στο παρασκήνιο δύο «στρατόπεδα» συμφερόντων ασχολούνται εντατικά αυτή τη στιγμή με τη διαμόρφωση της νέας διοίκησης: Από τη μία πλευρά οι μεγαλοκαταθέτες της τράπεζας, που μετά το κούρεμα είναι πλέον οι μεγαλύτεροι μέτοχοι, και από την άλλη οι μεγάλοι χρεώστες της τράπεζας. Η δεύτερη ομάδα ενδιαφέρεται κι αυτή για τη διαμόρφωση ενός Δ.Σ. που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τον διαχωρισμό της τράπεζας σε «κτηματική» και «εμπορική». Προφανώς, η όποια απόφαση θα τους επηρεάσει άμεσα, ιδίως όσον αφορά στους μεγάλους δανειολήπτες που σήμερα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτή η κίνηση δεν είναι, πάντως, άσχετη, και με το πολιτικό παρασκήνιο που επίσης οργιάζει. Η ίδια πηγή θεωρεί πως «θα ήταν φρονιμότερο» το ενδιαφέρον να επικεντρωθεί στο τι θα κάνει το 82% των μετόχων και όχι το 18% που βρίσκεται στα χέρια της Λαϊκής (και εμμέσως της Κεντρικής Τράπεζας). Η παράμετρος του αγνώστου στοιχείου, με άγνωστες ακόμα τις «συμμαχίες» και συνεργασίες εντός του 82%, αποτελεί ένα καυτό ερώτημα που θα επηρεάσει σημαντικά τις καταστάσεις.

boc russΕν τω μεταξύ, το παρασκήνιο γίνεται ολοένα και πιο έντονο, με υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας να σχολιάζει με βαρείς χαρακτηρισμούς τις παρεμβάσεις που γίνονται παρασκηνιακά στην τράπεζα. Οι κινήσεις που γίνονται, με στόχο τον πλήρη έλεγχο του παρασκηνίου και την εξασφάλιση της «pole position» στη Γενική Συνέλευση έχουν αρχίσει ήδη να επηρεάζουν την εσωτερική λειτουργία της Τράπεζας, όπου τα πάντα πλέον περιστρέφονται γύρω από την αντιμετώπιση των πιέσεων «και από τις δύο πλευρές». Την ίδια ώρα, εμπλεκόμενοι σχολιάζουν πως «η τράπεζα δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία για να σωθεί» και πως το όλο παρασκήνιο, που αφορά στο ποιος θα ελέγχει το Δ.Σ., όταν θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για τον διαχωρισμό της τράπεζας, ενδεχομένως να επηρεάσει τις τελικές αποφάσεις. «Αυτές δεν πρέπει να ληφθούν με πολιτικά, αλλά με τεχνοκρατικά κριτήρια», σχολίασε η ίδια πηγή. Πάντως, σημειώνεται, τελικά ο διαχωρισμός (ο οποίος πρέπει να θεωρείται δεδομένος) ίσως να κριθεί από τρίτους παράγοντες. «Η μελέτη της McKinsey θα αποτελέσει τη βάση, ενώ και η Τρόικα θα πρέπει να εγκρίνει τις αποφάσεις του Δ.Σ.», σχολίασε σημαίνων παίκτης του παρασκηνίου στην τράπεζα.

Το χρονοδιάγραμμα

Το απόγευμα της Τρίτης, 10 Σεπτεμβρίου οι νέοι μέτοχοι της Τρ. Κύπρου (πρόκειται για περίπου 22.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα που αποτελούν τους ανασφάλιστους καταθέτες που είδαν τα χρήματά τους να μετατρέπονται σε μετοχές, ενώ άλλοι 100.000 είναι οι παλιοί μέτοχοι και οι κάτοχοι αξιογράφων, οι οποίοι συνολικά κατέχουν λιγότερο από το 1% των νέων μετοχών) θα συγκεντρωθούν στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία για να εκλέξουν το νέο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας.

Στις 5 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψηφίων για εκλογή στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Εκ των πραγμάτων ρόλο κλειδί έχει η «κακή» Λαϊκή Τράπεζα, η οποία ως αντιστάθμισμα για τα αυξημένα στοιχεία ενεργητικού που δόθηκαν στην «καλή» Λαϊκή για να συγχωνευτεί με την Τράπεζα Κύπρου, έλαβε το 18,1% των μετοχών του νέου σχήματος. Οι υπόλοιποι μέτοχοι κατέχουν αισθητά μικρότερα μερίδια. Σε αυτές τις συνθήκες η «κακή» Λαϊκή αποτελεί τον κυρίαρχο του παιχνιδιού, καθώς μπορεί να εκλέξει διοίκηση.

Εδώ έχουν εγερθεί διάφορα ηθικά και νομικά ζητήματα, καθώς η «κακή» Λαϊκή, μέχρι την εκκαθάρισή της, διοικείται από Ειδική Διαχειρίστρια, η οποία έχει οριστεί από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, ο οποίος λειτουργεί ως Αρχή Εξυγίανσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι Αρχή Εξυγίανσης είναι ο διοικητής και όχι η Κεντρική Τράπεζα. Το προφανές ζήτημα που τίθεται είναι το ηθικό. Ο επόπτης θα είναι και εποπτευόμενος;

Πίσω, όμως, από αυτό το εύλογο ζήτημα, βρίσκεται και η ουσία: ποιος θα ελέγχει το νέο Διοικητικό Συμβουλίου, το οποίο θα κληθεί άμεσα να αποφασίσει επί του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Το σχέδιο, που πρέπει να παραδοθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνει και σενάριο διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου σε δύο νέες οντότητες. Η μία θα είναι καθαρά εμπορική και η δεύτερη επενδυτική – κτηματική. Στην τελευταία θα μεταφερθούν όλες οι μεγάλες εταιρικές δανειοδοτήσεις (ως επί το πλείστον σε επιχειρήσεις ανάπτυξης γης) και μέρος του ELA, μαζί με καταθέσεις. Ο διαχωρισμός, που σε πρώτη φάση δεν έχει απορριφθεί από την Τρόικα η οποία και ζήτησε αναλυτική μελέτη, έχει ως στόχο να μπει ένας φραγμός στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και συνακόλουθα στον υπολογισμό νέων μεγάλων προβλέψεων και νέων ζημιών. Τελικός στόχος είναι να διαφυλαχτεί η κεφαλαιακή επάρκεια της Τρ. Κύπρου.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανικός Δημητριάδης, μετά από την πίεση που υπήρξε από κόμματα, αλλά και εντός της Κεντρικής Τράπεζας, άνοιξε το «παιχνίδι» και ξεκίνησε κύκλο επαφών με τους πάντες. Τα ραντεβού του κ. Δημητριάδη με τα πέντε μεγάλα δικηγορικά γραφεία (Ν. Αναστασιάδη, Xρ. Βασιλειάδη, Α. Νεοκλέους, Παπαπέτρου-Σκορδή, Χρ. Δημητριάδη) που εκπροσωπούν το 12% των νέων μετόχων –Ρώσοι και Ουκρανοί μεγαλοκαταθέτες που κουρεύτηκαν– με τους εκπροσώπους των ανασφάλιστων καταθετών της «κακής» Λαϊκής και με τα ταμεία Πρόνοιας (ο τρίτος μεγάλος μετοχικός πόλος, με το Ταμείο Πρόνοιας της Τρ. Κύπρου να κατέχει το 5,5% των μετοχών και της Cyta το 1,5%) ενεργοποίησαν και ένα παρασκηνιακό πεδίο επαφών για τη διαμόρφωση συσχετισμών εν όψει της γενικής συνέλευσης. Ο ορισμός μιας δυνατής διοίκησης, που θα στείλει ισχυρά μηνύματα στο εξωτερικό, αποτελεί τον κοινό στόχο των μετόχων που εκπροσωπούνται από τα δικηγορικά γραφεία. Οι ξένοι μεγαλοκαταθέτες που επηρεάστηκαν από τη μετατροπή ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές, διατηρούν το ενδιαφέρον τους και παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Κύπρο. Επιθυμία τους είναι να διασφαλιστεί η περιουσία τους και να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά που υπέστησαν. Το μήνυμα που στέλνεται είναι ότι στο τέλος θα επικρατήσουν ψύχραιμες σκέψεις και θα υπάρξουν λύσεις. Οι συναντήσεις του διοικητή έγιναν ώστε η Κεντρική Τράπεζα να πάρει μια πρώτη γεύση προθέσεων, καθώς πρακτικά οι νέοι μέτοχοι είναι άγνωστοι. Αυτό το άγνωστο έχει προκαλέσει φόβους και ερωτηματικά. Μία σχολή σκέψης εντός της Κεντρικής θεωρεί ότι αποτελεί δικλίδα ασφαλείας το γεγονός ότι η «κακή» Λαϊκή κατέχει το 18,1%. Αν κάτι πάει στραβά, στο τέλος θα υπάρξει διοίκηση, έστω και με τους ψήφους της «κακής» Λαϊκής. Σε ό,τι αφορά το λοιπό μετοχολόγιο, ένα 29% των μετοχών ανήκει σε Κύπριους και το υπόλοιπο 41% ανήκει σε ξένους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, με τη διασπορά, όμως, να είναι μεγάλη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι επαφές με τους εκπροσώπους των ανασφάλιστων καταθετών της «κακής» Λαϊκής Τράπεζας, οι οποίοι αρχικά ζητούσαν να τους διανεμηθεί το 18% των μετοχών της Τρ. Κύπρου, ενώ τώρα συζητούν τρόπο εκπροσώπησής τους στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Ένα από τα σχέδια που εξετάζεται είναι να δημιουργηθεί ένα συμβούλιο διαχείρισης της «κακής» Λαϊκής Τράπεζας, στο οποίο θα μετέχουν και οι πιστωτές της τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά τους ανασφάλιστους καταθέτες της Λαϊκής, ανέρχονται σε 12.000, το 45% είναι Κύπριοι, το 43% ξένοι, ενώ ένα 12% εκπροσωπείται δικηγορικά γραφεία 12%. Το πρόβλημα με τη διαχείριση του 18% είναι ότι πιστωτές της «κακής» Λαϊκής δεν είναι μόνο καταθέτες, αλλά και τρίτοι, όπως το ίδιο το κράτος που έχει λαμβάνειν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Οι επαφές του κ. Δημητριάδη με εκπροσώπους καταθετών και μετόχων θα επαναληφθούν στις 20 Αυγούστου, οπότε θα πέσουν στο τραπέζι και τα πρώτα ονόματα υποψηφίων για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τρ. Κύπρου. Η Κεντρική Τράπεζα θα ήθελε να υπάρξει σύγκλιση σε ένα κοινό κατάλογο ονομάτων, πριν φτάσουμε στη Γενική Συνέλευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικύρωση της εκλογής των νέων διοικητικών συμβούλων θα γίνει από την Κεντρική, η οποία θα ελέγξει την καταλληλότητα των προσώπων. Η πλειοψηφία των συμβούλων πρέπει να είναι ανεξάρτητοι.

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s