Το άλλο ψέμα…

Ένα από τα πολλά κατά συνθήκη ψεύδη της Κύπρου είναι πως ο Συνεργατισμός έχει «δικό του ύφος», πως έχει «δικό του ρόλο στη κοινωνία» και πως είναι διαφορετικός από τις τράπεζες. Αυτά, φυσικά, ήταν αληθή για πολλά χρόνια, αλλά εδώ και μερικές δεκαετίες έχουν απομακρυνθεί από την πραγματικότητα. Γράψαμε πολλές φορές πως τα ελάχιστα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα (εδώ) έδειχναν πως κάθε άλλο παρά «ειδικό κοινωνικό ρόλο» εξυπηρετούσε ο Συνεργατισμός. Ήταν τράπεζες, με απλές διαφορές: Πρώτον, δεν είχαν τα ίδια μεγέθη. Δεύτερο, δεν επένδυσαν στο ελληνικό χρέος (αν και επένδυσαν, με μεγαλύτερη δόση τύχης στο εξίσου επισφαλές, κυπριακό) και τρίτον δεν είχαν το «βάρος» για να δανείσουν τις εκατοντάδες εκατομμυρίων σε συγκεκριμένους «επιχειρηματίες» (Ο Θεός να τους κάνει «επιχειρηματίες»).

Coops 1Coops2

 

Κατά τα άλλα, το ίδιο χάλι ήταν.

Τί κοινωνικό ρόλο εξυπηρετούν, κύριοι, όταν το 1/3 των δανείων είναι καταναλωτικά; Σε τί διαφέρουν από τις τράπεζες; Εδώ, ακόμα και η Λαϊκή Τράπεζα δεν κατάφερε να φτάσει στο 81% τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της. Και, αν η Τράπεζα Κύπρου έδινε 178 εκατ. ευρώ στον πρόεδρο του ΔΣ της, χωρίς ελπίδα να τα πάρει πίσω, ποιά η διαφορά με τα Συνεργατικά; Πως είναι μικρότερα;

Για να μη ξεχνιόμαστε, αυτό το χάλι δεν είναι (και δεν μπορεί να είναι) απότοκο της κρίσης. Αυτό το χάλι είναι αποτέλεσμα της ίδιας παθογένειας που βλέπουμε στην Τράπεζα Κύπρου και στην «τέως Λαϊκή».

Ακόμα πιο σημαντικό, είναι το γεγονός ότι τα λεφτά αυτά είναι (όπως και στις τράπεζες) τα λεφτά των καταθετών, και όχι τα λεφτά των διοικήσεων των Συνεργατικών.

Τα λάθη, που πρέπει να θεωρούνται σε κοινωνικό επίπεδο ως εγκληματικά, ήταν μεγαλύτερα σε μέγεθος στις τράπεζες. Αυτό όμως που δείχνουν τα νούμερα, είναι πως δεν ήταν μεγαλύτερη η κακοδιαχείριση. Και, αν πρέπει να πάνε φυλακή τραπεζίτες (και πρέπει), την ίδια ώρα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις και οι διοικήσεις των Συνεργατικών.

One thought on “Το άλλο ψέμα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s