Κοινωνικός ρόλος των ΣΠΕ: Τί λένε τα νούμερα…

 

Η ιστορία των Συνεργατικών, ως αντίβαρο για την τοκογλυφία που υπήρχε στην Κύπρο για πολλά χρόνια, δικαιολογεί πλήρως την εκτίμηση πως αυτά εξυπηρέτησαν ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό αλλά και οικονομικό ρόλο στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία για πολλά χρόνια. Το βασικό όμως ερώτημα πλέον, είναι κατά πόσον αυτός ο ρόλος συνεχίζει να υφίσταται, κάτι που μάλλον δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα διαθέσιμα στοιχεία.

Σημειώνεται πως στοιχεία δεν υπάρχουν επισήμως, και η «Κ» αναγκαστικά βασίζεται σε νούμερα που μας έχουν δοθεί μετά από σχετικό αίτημα από τις εποπτικές αρχές, με ημερομηνία Ιούνιου 2012. Τα στοιχεία αυτά, όμως, δεν μπορεί να έχουν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά από τότε.

OIK_03-oikonomia_OIK_07-oikonomiaΜε βάση αυτά τα στοιχεία, τίθεται το ερώτημα κατά πόσον τα συνεργατικά λειτουργούν τα τελευταία χρόνια με τρόπο που να τα διαφοροποιεί από τις τράπεζες. Από τη στιγμή που το 80,76% των δανείων παραχωρείται με τη μορφή «υποθήκης», δηλαδή έναντι εξασφάλισης ακινήτων, η επίμονη τοποθέτηση πως διαφέρουν ουσιαστικά από τις τράπεζες καταρρέει. Επιπλέον, ο μύθος σύμφωνα με τον οποίο, με βάση το πνεύμα του Συνεργατισμού, τα πιο πολλά δάνεια δίνονται με εγγύηση, καταρρίπτεται επίσης από τα στοιχεία.

Τα δάνεια «στο πνεύμα του Συνεργατισμού» δεν ξεπερνούν το 14%, γεγονός που από μόνο του διαλύει την όποια πεποίθηση πως το «πνεύμα του Συνεργατισμού» είναι ακόμα ζωντανό, τουλάχιστον στις πλείστες των περιπτώσεων. Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ταυτότητα των εγγυητών. Όπως και στις τράπεζες, όλα δείχνουν πως πολλές φορές οι εγγυητές είναι μέλη του ίδιου νοικοκυριού με τους δανειολήπτες. Ουσιαστικά, το νοικοκυριό που δανείζεται, εγγυάται τον εαυτό του.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, είναι επίσης και τα είδη δανείων που παραχωρούνται. Το 37% είναι καταναλωτικά –δηλαδή δεν δίνονται «για να στηρίξουν τα νοικοκυριά» και τις επιχειρήσεις αλλά για να δαπανηθούν για άλλους σκοπούς. Πέρα από τα υψηλά ποσοστά των καταναλωτικών δανείων, ένα σημαντικό ποσοστό (39%) είναι οικιστικά. Με γνώμονα και το κυρίαρχο στοιχείο πως τα δάνεια δίνονται έναντι ακινήτων, είναι απορίας άξιο πώς διαφέρουν από τις «παραδοσιακές» τράπεζες τα ΣΠΕ.

Τέλος, ενδιαφέρον προκαλεί και το ποσοστό των αγροτικών δανείων. Παρά τον μύθο πως τα συνεργατικά εξυπηρετούν «την αγροτική οικονομία» και δη τη γεωργία, τα στοιχεία λένε πως μόλις το 2% των συνολικών χορηγήσεων είναι «αγροτικά δάνεια».

Με βάση τα πιο πάνω, θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά η επιμονή πως τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα έχουν έναν «διαφορετικό, κοινωνικό» ρόλο από εκείνο των τραπεζών. Όχι μόνο συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο –όπως δείχνουν τα αντικειμενικά στοιχεία– αλλά και έθεσαν με παρόμοιο τρόπο σε κίνδυνο τα χρήματα των καταθετών.

Advertisements

2 thoughts on “Κοινωνικός ρόλος των ΣΠΕ: Τί λένε τα νούμερα…

  1. Θα ήταν καλά να κάμεις και μια συγκριση επιτοκίων και λοιπών χρεώσεων…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s