Μυστήριο (και) στα Συνεργατικά

Μυστήριο περιβάλλει τα στοιχεία που αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Συνεργατισμός στο σύνολό του έχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 6,8 δισ. ευρώ, ή 40% περίπου των χορηγημένων δανείων. Τα στοιχεία εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις στοιχειοθετείται στην καλύτερη περίπτωση, εντυπωσιακή ανικανότητα η οποία θα πρέπει να εξηγηθεί από τον επόπτη. Σημειώνεται πως το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ξεπερνά το 80% σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν μπορεί να εξηγηθεί από την οικονομική συγκυρία και θα πρέπει, τόσο τα ΔΣ των συγκεκριμένων ΣΠΙ όσο και ο επόπτης, να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα στοιχεία έχουν δημιουργήσει μια δεύτερη μεγάλη σκιά στην ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η πρώτη αφορά στην Τράπεζα Κύπρου. Εκεί, το γεγονός ότι δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις επί των οποίων εκτιμήθηκε το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης, εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών και των μεγάλων καταθετών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δύο hedge funds που είχαν επενδύσει σε κρατικό χρέος της Κύπρου τον Μάρτιο, αλλά εγκαταλείπουν άρον-άρον την επένδυσή τους, πιστεύοντας πως η χώρα θα ολισθήσει σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από τα σημερινά, εν όψει νέων προβλημάτων στην κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας Κύπρου. Όσο δεν δίνονται σε τέτοιους επενδυτές τα στοιχεία που οδήγησαν την Τρόικα, την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα σε συμπέρασμα πως το κούρεμα του 47,5% είναι αρκετό για να καλυφτούν οι ανάγκες της τράπεζας, οι φόβοι θα συνεχίσουν (και συνεχίζουν) να εντείνονται.

Στην περίπτωση των Συνεργατικών, μια σειρά από ερωτήματα βασανίζουν τους επενδυτές και, ελλείψει στοιχείων, δεν μπορούν να απαντηθούν με ασφάλεια. Από την αρχή ήταν «κοινό μυστικό» πως οι συνθήκες στις ΣΠΕ είναι σε ορισμένες περιπτώσεις τραγικές. Μάλιστα, τα τελευταία στοιχεία που εξασφάλισε η «Κ» προ ενός έτους από την εποπτική αρχή, έδειχναν πως δύσκολα θα ίσχυε, από τότε, το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είχε τεθεί, μάλλον αυθαίρετα, στο 15%.

Τα Συνεργατικά θα πρέπει πλέον να έχουν εξασφαλισμένη κεφαλαιακή επάρκεια της τάξης του 9% στο σύνολό τους, με κανένα από αυτά να μην πέφτουν κάτω από το 4%. Έτσι, οι αδύνατοι κρίκοι του συστήματος θα μπορούν να στηριχτούν από τους πιο υγιείς, με βάση και την αρχή της αλληλοεγγύησης που ούτως ή άλλως ισχύει στην περίπτωση των Συνεργατικών.

Με αυτό το δεδομένο, δεν μπορεί να αποκλειστεί πως τα πιο «τραγικά» από τα παραδείγματα των ΣΠΕ στα οποία, εκτός από άμεσες ευθύνες και ανάγκη για εξηγήσεις, δεν αναμένεται να εξασφαλιστεί κεφαλαιακή επάρκεια, θα μπορούν να καλυφτούν από άλλα.

Καθημ.Με τα 6,8 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια να αποτελούν σημαντική τρύπα στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, το κατά πόσον το 1.5 δισ. ευρώ που θα καταβάλει το κράτος από τα χρήματα του προγράμματος, θα αρκέσουν, μπορεί να απαντηθεί μόνο όταν θα υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για μια σειρά από άλλα ερωτήματα:

Πρώτο, ποια είναι η κεφαλαιακή επάρκεια των ΣΠΕ σήμερα, και πόσο μειώνεται αυτή εξαιτίας της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων;

Δεύτερο πώς υπολογίζονται, τα ενεργητικά, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, που οι ΣΠΕ διατηρούν σε μορφή κυπριακού ομολόγου; Παρά τις πολιτικές σκοπιμότητες, που οδηγούν τους πάντες σε διαφορετική αντιμετώπιση των ομολόγων ελληνικού κρατικού χρέους και των ομολόγων του κυπριακού κράτους, με αντικειμενικά κριτήρια, τα δύο πρέπει να θεωρούνται εξίσου τοξικά. Έτσι, μεγάλο ερώτημα είναι με τι «έκπτωση» υπολογίζονται αυτά τα ενεργητικά στα βιβλία.

Τρίτο, τι άλλα ενεργητικά έχουν στα βιβλία τους, αλλά και ποιες υποχρεώσεις. Τα παθητικά, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλά πέρα από τις καταθέσεις. Επιπλέον, στα ενεργητικά θα πρέπει να υπολογίζονται και ακίνητα, στα οποία όμως πρέπει να επιβληθεί απομείωση αξίας με βάση και τις συνθήκες της αγοράς. Δεν είναι γνωστός ο ισολογισμός (παρά μόνο μερικώς στην Κεντρική Συνεργατική, ο οποίος όμως δεν ισχύει πλέον μετά τις αλλαγές που πλέον έγιναν). Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να «μην υπάρχει» συνολικός ισολογισμός. Κάτι τέτοιο θα ήταν το πιο ανησυχητικό από όλα, αφού θα σήμαινε πως η όλη άσκηση έγινε στα τυφλά και πως η διόρθωση και επιβίωση των Συνεργατικών αφέθηκε αποκλειστικά στα χέρια της τύχης.

Τέταρτο, τι προβλέψεις υπάρχουν έναντι των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και τι είναι τα επίπεδα ανάκτησης σε περίπτωση αποτυχίας των δανείων (LGD). Όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως τα επίπεδα των προβλέψεων είναι εξαιρετικά χαμηλά, γεγονός που «ρίχνει την μπάλα» πλέον στις εξασφαλίσεις.

Με τη σειρά τους, οι εξασφαλίσεις δείχνουν ανεπαρκείς, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως το 81% περίπου αποτελείται από ακίνητα, αφού σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (περσινά), το 80,76% των δανείων δίνονται έναντι «υποθήκης». Με αυτό το δεδομένο, θα πρέπει να γίνει γνωστό το ύψος της «έκπτωσης» που επιβάλλεται στους υπολογισμούς. Η απομείωση στην αξία των ακινήτων σίγουρα έχει αντίκτυπο στους υπολογισμούς των ζημιών. Με βάση τα υφιστάμενα σενάρια, αρχής γενομένης από το αρνητικό της PIMCO – το οποίο ήταν εξαρχής υπερβολικά αισιόδοξο, παρά τα όσα λέγονται από πολιτικούς.

Με βάση τα πιο πάνω, δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα γιατί η Κεντρική Τράπεζα, η Τρόικα αλλά και η κυβέρνηση επιμένουν πως το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης –στο 1,5 δισ. ευρώ– κρίνεται ως ικανοποιητικό. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είναι, πράγματι, αρκετό, ενώ υπάρχει και μαξιλάρι στο Μνημόνιο που να αποτρέπει ένα κούρεμα καταθέσεων. Ωστόσο, την ίδια ώρα μια σειρά από απορίες παραμένουν αναπάντητες και είναι απορίας άξιο γιατί δεν δίνονται στη δημοσιότητα (αλλά και σε καταθέτες και επενδυτές) τα μοναδικά στοιχεία που θα μπορούσαν να πείσουν πως το πρόβλημα έχει λυθεί. Όπως έγραψε προ δεκαπενθημέρου η «Κ», η ίδια απορία βασανίζει και τα βιβλία της Τράπεζας Κύπρου, όπου η φυγή κεφαλαίων δεν δείχνει να ανατρέπεται παρά μόνο οριακά μετά το κούρεμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s