Μηδένα προ του τέλους κατσιάριζε

Η απόφαση για έκδοση του Ντίνου Μιχαηλίδη αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο. Μετά από πολλά χρόνια, δεύτερος υπουργός (πρώην, τέως έστω) αποτυγχάνει στη προσπάθεια να ξεπεράσει την δικαιοσύνη.

Δεν γνωρίζω καλά τις λεπτομέρειες της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου, ούτε την νομική βάση της υπόθεσης που αφορά στην έκδοση του κ. Μιχαηλίδη. Μπορώ να πω από τα λίγα που ξέρω από τα φοιτητικά μου χρόνια πως οι TOR είναι ένα πολύ ικανό σύστημα που μάλλον δίνει σημαντική προστιθέμενη αξία στην ΕΦ.

Ποιό; Τι; Ποιό; Α;

Ποιό; Τι; Ποιό; Α;

Φυσικά, η υπόθεση Μιχαηλίδη δεν έχει τελειώσει, ούτε έχει ο ίδιος κριθεί ένοχος για οτιδήποτε. Ωστόσο η υπόθεση δεν είναι παρά ένα από τα πολλά «κοινά μυστικά» που άπαντες γνώριζαν αλλά κανένας δεν συζητούσε, ενώ και η δικαιοσύνη δεν είχε ποτέ τη τόλμη να κινηθεί.

Κι αυτό είναι το κυριότερο.

Η δικαιοσύνη στην Κύπρο ακούει πολλά, βλέπει ακόμα περισσότερα, μαθαίνει καταστάσεις και λεπτομέρειες αλλά δυστυχώς δεν κινείται ποτέ. Η περίοδος που τελειώνει σύντομα στην Γενική Εισαγγελία με την αλλαγή προσώπων, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η «εποχή της πολιτικής αμνηστίας».

Και η πλήρης αμνηστία που έδωσε η Γενική Εισαγγελία δεν αφορά μόνο σε πολιτικά πρόσωπα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα Βγενόπουλου-Μιλόσεβιτς. Ο πρώτος δήλωσε τηλεοπτικά πως είχε στοιχεία για τα μαυροσάκουλα εδώ και χρόνια, σχετικά με την υπόθεση των αιματοβαμμένων χρημάτων του δεύτερου. Η Εισαγγελία δεν κάλεσε ποτέ τον κ. Βγενόπουλο, ούτε για να δείξει τί στοιχεία έχει, ούτε και για να να εξηγήσει γιατί δεν τα έδωσε τόσα χρόνια. Η στήλη έχει σχολιάσει πολλές φορές την συγκεκριμένη περίπτωση, και έχει πολλές φορές καλέσει τον Εισαγγελέα να κάνει τη δουλειά του.

Αλλά αυτή η υπόθεση δεν είναι παρά ένα παράδειγμα. Τραπεζίτες, εκδότες, υιοί και κόρες δημοσίων προσώπων, πολιτικοί και επιχειρηματίες –όλα γνωστά παραδείγματα- έχουν απολαύσει το αζημίωτο που τους παραχώρησε η Γενική Εισαγγελία εδώ και χρόνια. Έτσι, συνέβαλε με κεντρικό τρόπο η Εισαγγελία στην κατάπτωση της δημόσιας ζωής στην Κύπρο και φέρει μεγάλη ευθύνη για το χάλι που μας χαρακτηρίζει.

Νόμοι και θεσμοί, χαλί μου...

Νόμοι και θεσμοί, χαλί μου…

Η αλλαγή προσώπων δίνει μια μεγάλη ευκαιρία. Ο κ. Ερωτοκρίτου μπήκε με μεγάλες προσδοκίες. Ο Κώστας Κληρίδης (ή οποιοσδήποτε άλλος διοριστεί ως Γενικός Εισαγγελέας) επίσης θα αναλάβει μπροστά σε ένα πήχη που μπήκε πολύ ψηλά. Το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι να σβήνουν τα άλκοτεστ των παιδιών τους, ούτε να εξαφανίζουν υποθέσεις ποδοσφαιριστών. Ρόλος τους δεν είναι ούτε να προστατεύουν τις μίζες, τα κόλπα και τις συνήθεις δουλειές που όλοι γνωρίζουμε αλλά μόνο αυτοί μπορούν να αποδείξουν στο δικαστήριο.

Η ιστορία έχει ήδη κρίνει –κι αυτό θα γραφτεί από άλλους σε ένα επόμενο στάδιο- αυτούς που τώρα φεύγουν. Η καρέκλα τους ήταν, εδώ και χρόνια άδεια. Πλέον, και με αφορμή την απόφαση έκδοσης του κ. Μιχαηλίδη, μπορεί να ειπωθεί και το προφανές: Τα μάτια όλων πέφτουν με μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτούς που αναλαμβάνουν τώρα. Και οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες: Καθαρίστε.

Τίποτε λιγότερο.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι να μείνουν εκτός προϋπολογισμού.

ΥΓ- Μετά την αποχώρηση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας από την Εξεταστική Επιτροπή, τα πιο πάνω ισχύουν ακόμα περισσότερο. Οφείλει η Εισαγγελία να δείξει πως, όσο τσίρκο κι αν είναι η Επιτροπή, δεν δικαιούται κανένας να θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω του νόμου και υπεράνω των θεσμών.  Ούτε έχει λόγο ο κ. Χριστόφιας να πααιτεί μεταχείριση διαφορετική από τους άλλους μάρτυρες.  Αυτή η υπεροψία θα πρέπει να τιμωρηθεί εξαντλώντας την αυστηρότητα του νόμου, χωρίς να φοβούνται τις πολιτικές προεκτάσεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s