Η δεύτερη διακοπή…

… πόσο φουντώνει τα χρώματα το πικρό άρωμα της αδρεναλίνης

Η δεύτερη διακοπή είναι διαφορετική από τις άλλες. Συνήθως, έχει ήδη ανοίξει το σκορ. Πικρό, το άρωμα της αδρεναλίνης πάνω στο πλαστικό της μασέλας, φουντώνει τα χρώματα. Η εκπνοή αφήνει πίσω από τα ρουθούνια μια μυρωδιά σάλιο μαζί με την αμυδρή υποψία αίματος. Με το γάντι δοκιμάζεις το φρύδι αν άνοιξε.

Εκεί παίρνονται οι μεγάλες αποφάσεις. Δεν έχει άλλο να τον δοκιμάζεις.

Ο Wayne Otto το ένιωθε...

Ο Wayne Otto το ένιωθε…

«Στη δύναμή του θα παίξω από πλευρά.» Αρχίζει το πλάνο για το επόμενο δίλεπτο. «Στο βάρος του θα παίξω κίνηση, κι αν αναγκαστεί να αλλάξει αριστερά, θα του έχω φάει τη βασίλισσα και δύο πύργους». Βγαίνει το πλάνο –«κίνηση πλευρική». Βγαίνουν  οι ενδιάμεσοι στόχοι -«να κουραστεί αυτός, για να κτυπήσω στο τέλος». Βγαίνει και η τακτική -«να βραχυκυκλώσω το ύψος του, παίζοντάς τον από κοντά με γροθιές».

Το πιο σημαντικό είναι να μένεις ήρεμος, χαλαρός (η ένταση κουράζει) και να βλέπεις σε βάθος το παιγνίδι. Αυτό το συναίσθημα –αγωνία, φόβος, κούραση και ενθουσιασμός- δεν το βρίσκεις πουθενά αλλού. Μόνο στα ατομικά αθλήματα και κυρίως στα αθλήματα επαφής.

Πάνω από όλα, είσαι μόνος. Κανένας άλλος δεν μπορεί να παίξει δίπλα σου. Οι φωνές από φίλους, συναθλητές, ακόμα και προπονητές έχουν ηχώ, σαν να είναι από μακριά, κι ακούγονται πίσω από την αναπνοή και τον παλμό. Νομίζω πως την ηχώ την προκαλεί η αδρεναλίνη.

Και, όπως ξαναξεκινά ο αγώνας, μπαίνεις ξανά στην πραγματικότητα.

Τέτοιες στιγμές, φυσικά, υπάρχουν και στη ζωή, χωρίς διαιτητές , χωρίς κανόνες και χωρίς γάντια. Η ώρα της παύσης –μάλλον σύντομης- είναι η ώρα που τα μετράς όλα –σκορ, αντίπαλο, στάσεις, κινήσεις- και στήνεις το ματς ως το τέλος του.

Πάντα θαύμαζα τους μεγάλους πολιτικούς και τους μεγάλους ηγέτες –όπου τους βρεις, είδος σπάνιο.  Φαντάζομαι συγκεκριμένα βράδια να γίνονται άνθρωποι (πάνω από όλα με τα ελαττώματα τους) και να βιώνουν αυτή την δεύτερη παύση του αγώνα. Σαν σε τατάμι, το βράδυ που βομβάρδιζαν οι Γερμανοί το Κόβεντρυ. Τη νύχτα πριν την απόβαση της Νορμανδίας. Ο τελευταίος ύπνος πριν το Βατερλώ, ή το Τραφάλγκαρ, σε σκάφη υγρά, αποπνικτικά. Την αυγή πριν το Μποροντίνο ή πριν την υπογραφή στις Βερσαλλίες.  Ο Μπραντ, μόλις πριν να γονατίσει στο μνημείο των Εβραίων.

Η ανθρώπινη αυτή ανεπάρκεια, σε όλο της το μεγαλείο, αναδεικνύει τους μεγάλους ηγέτες. Η παύση εκείνη, η «δεύτερη διακοπή» που ξέρουν καλά όσοι ασχολούνται με ατομικά αθλήματα, σε μικραίνει, γι αυτό σε αναγκάζει να τεντωθείς όσο πάει για να γεμίσεις όσο είναι δυνατόν μια στιγμή που είναι μεγαλύτερη από εσένα, να πειράξεις μια περίσταση που δεν είναι του χεριού σου.

...κι ο de Gaulle το είχε...

…κι ο de Gaulle το είχε…

Αυτό αισθάνομαι, τέτοιο καιρό καλοκαίρι, πως μας λείπει. Όταν έφτασαν οι Είδοι Μαρτίου είδαμε σύγχυση κι αμηχανία. Με το Μαρί, δεν είδαμε ένα πρόεδρο να φωνάζει «φέρτε την πανοπλία μου, ετοιμάστε το άλογό μου», αλλά ένα άνθρωπο παράλυτο από τρόμο να κρύβεται πίσω από τους εκπροσώπους και τους υφυπουργούς του.  Στην Ήλιος είδαμε ένα μούδιασμα και μια άρνηση πως έγινε κάτι κακό. Κάθε καλοκαίρι, όσο πίσω κι αν πάω δεν βρίσκω ηγέτες που να γεμίζουν την καρέκλα, έστω και με ελαττώματα –κυρίως με ελαττώματα. Ποτέ δεν φάνηκε ο ντε Γκωλ πιο αξιολύπητος όταν ύψωνε τη φωνή από το BBC, ή όταν έλεγε «je vous ai compris» στην Αλγερία. Τα ελαττώματα κάνουν το ηγέτη μεγάλο, φτάνει να σηκωθεί και να πάρει μεγάλες αποφάσεις.

Φοβάμαι πως δεν έχουμε κάπου αλλού να πάμε. Λυπάμαι τους πολιτικούς που δεν έχουν αυτό το «sense of destiny» που έλεγε ο Τέντι Κέννεντυ για τον αδερφό του –που δεν βιώνουν τη μυρωδιά της αδρεναλίνης στο πλαστικό της μασέλας κάθε βράδυ. Όσο η Δημοκρατία (δανεική κι αυτή από τους επόμενους) δεν βρίσκει τέτοια ηγεσία, όλο τα ίδια θα έχουμε.

Μοναδική ελπίδα, πως όσο μπαίνει το Φθινόπωρο θα δει η ηγεσία μας πόσο φουντώνει εκείνη η παύση τα χρώματα και πόσο ζωντανός νιώθεις στην «δεύτερη διακοπή».

Και, για να μη ξεχνιόμαστε, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι να μείνουν εκτός προϋπολογισμού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s