PIMCO: Η αναδιάρθρωση δεν είναι λύση…

Screen Shot 2013-08-28 at 8.37.24 PMΕνώ οι διεργασίες για τον έλεγχο της Τράπεζας Κύπρου ακόμα συνεχίζονται, με το παρασκήνιο να μοιάζει πλέον με ρωμαϊκό όργιο, ένα από τα σημαντικά στοιχεία που πρέπει πλέον να συζητηθούν σοβαρά είναι και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η Κεντρική Τράπεζα επιμένει να μην δίνει στην δημοσιότητα τα στοιχεία στα οποία βασίστηκαν οι υπολογισμοί, τόσο για το κούρεμα όσο και για τον επικείμενο διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε «όμορφη» και «άσχημη» τράπεζα.

Η όλη κίνηση για διαχωρισμό της τράπεζας δεν μπορεί να κριθεί από κανένα μέχρι να μας εξηγηθεί τί ον θα είναι, τελικά αυτή η νέα, «κακή τράπεζα»: Θα κληρονομήσει το ELA; Θα λάβει καταθέσεις; Θα έχει εξυπηρετούμενα δάνεια από καλούς δανειολήπτες, εκτός από τα προβληματικά δάνεια των γνωστών-αγνώστων που θα έπρεπε να απασχολούν το εισαγγελέα;

Την ίδια ώρα, όμως, πρέπει να γίνεται σαφές πως ρόλος της «κακής τράπεζας» δεν είναι να «ξεπουλήσει», αλλά να διασώσει ό,τι σώζεται από τα προβληματικά δάνεια με τα οποία είναι φορτωμένη η τράπεζα. Αυτού λεχθέντος, όμως, πρέπει να είναι σε όλους ξεκάθαρο πως ορισμένοι δανειολήπτες πρέπει πάραυτα να υποστούν δραστικές αποφάσεις.

Κάτω από το πρόσχημα της προσπάθειας να σωθεί ό,τι σώζεται, δεν μπορεί η Τράπεζα Κύπρου να ακολουθήσει την στρατηγική που την έφερε στο χείλος του γκρεμού. Η PIMCO, αλλά και τα εσωτερικά έγγραφα της ίδιας της Τράπεζας Κύπρου, μαρτυρούν πως οι μεγάλοι δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούσαν τις υποχρεώσεις τους, απλά λάμβαναν νέα δάνεια και προνομιακή μεταχείριση, μέσα από τις «αναδιαρθρώσεις» που γίνονταν στα δάνεια τους. Δεν ήταν, φυσικά, «αναδιαρθρώσεις», αλλά «κρύψιμο του προβλήματος».

Η «Κ» έχει ήδη γράψει για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ο ένας, με δάνεια 457 εκατ. ευρώ και δόσεις καθυστερημένες από το 2009 (συμπεριλαμβανομένου ακόμα και του τόκου), έχει γεμίσει ολόκληρη την δυτική Κύπρο με απούλητα ακίνητα. Το απλό συμπέρασμα είναι πως αυτός ο δανειολήπτης δεν μπορεί να σωθεί και θα πρέπει, πρώτα να απομακρυνθεί -με Λεπτό τρόπο-από την διαχείριση της εταιρείας του και μετά να διατεθούν προς επενδυτές τα ακίνητα που ανέπτυξε. Αν όχι άμεσα σε fire sale, τουλάχιστον σιγά-σιγά κάτω από το σχήμα μιας AMC.

Η ωραιοποίηση των δεδομένων δεν μπορεί να συνεχίζεται. Απλά μεγαλώνει την ήδη θεόρατη τρύπα και μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει. Η PIMCO δείχνει πως στο σύνολο των ιδρυμάτων που ανέλυσε, εκ των οποίων το μεγαλύτερο είναι η Τράπεζα Κύπρου, ένα 60% των επιχειρηματικών δανείων είναι προβληματικά.

Την ίδια ώρα το 35% όλων των επιχειρηματικών δανείων έχουν ήδη υποστεί αναδιάρθρωση. Το 12% των επιχειρηματικών δανείων έχουν υποστεί αναδιάρθρωση και εξυπηρετούνται, αλλά η τελική αποτυχία τους είναι 3.3 φορές πιο πιθανή (πάντα σύμφωνα με την PIMCO) από την αποτυχία άλλων δανείων.

Η εικόνα αυτή αφορά στο σύνολο των τραπεζών που εξετάστηκαν αλλά η εικόνα της Τράπεζας Κύπρου συνάδει με αυτή την κατάσταση. Με δανειολήπτες που δεν μπορούν να πληρώσουν –ο ένας τα 457 εκατ. ευρώ που χρωστάει, ο άλλος τα 180 εκατ. ευρώ που χρωστάει, ο τρίτος τα 335 εκατ. του κοκ- το καταφύγιο της «αναδιάρθρωσης» πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή, ιδίως από  τη στιγμή που όπως όλα δείχνουν, μοναδικός σκοπός της αναδιάρθρωσης ήταν να αποφύγει η τράπεζα τις προβλέψεις και να ομορφύνει την εικόνα της.

Στις πιο χοντρές από τις περιπτώσεις, δεν μιλά για «αναδιάρθρωση», αλλά για «νέο μαγείρεμα», με βάση μια συνταγή που ήδη δοκιμάστηκε και απέτυχε. Η Κεντρική Τράπεζα γνωρίζει αυτά τα δεδομένα, αφού η ίδια μίσθωσε την μελέτη της PIMCO που τα περιγράφει. Έχει επίσης διαβάσει (αν δεν ήταν διακοπές) τους εσωτερικούς ελέγχους της Τράπεζας Κύπρου.

Πάνω από όλα, όλα αυτά είναι καλά γνωστά στους επενδυτές και στους μεγάλους καταθέτες, οι οποίοι όχι μόνο δεν ξεγελιούνται με την επιμονή πως κάτω από τη μάσκα που φορά, η τράπεζα είναι όμορφη, αλλά άρχισαν να πείθονται πως έχουν να κάνουν με άσχετους. Δεν μπορεί ένα τόσο μεγάλο ψέμα να συνεχιστεί.

Γι αυτό, ας γίνει αναδιάρθρωση των δανείων- αυτό είναι επιβεβλημένο. Την ίδια ώρα, όμως, η αναδιάρθρωση δεν μπορεί να γίνει καταφύγιο να συνέχιση του λάθους, του ψέματος, της απάτης ήδη στοίχισε τόσα πολλά στην οικονομία. Ένα νέο κούρεμα το 2014, μια νέα διάσωση στο τέλος του έτους, μια νέα κρίση επιβίωσης για την Τράπεζα Κύπρου θα ήταν χειρότερη από καταστροφική.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι να μείνουν εκτός προϋπολογισμού.

2 thoughts on “PIMCO: Η αναδιάρθρωση δεν είναι λύση…

  1. Πάντως, η προηγούμενη διατύπωση στην κατακλείδα – ‘μακριά τα λεφτά από το γκάζι από τους πολιτικούς’ – πιστεύω ήταν πιο εύστοχη διότι στο ΥΠΟΙΚ υπάρχουν άνθρωποι (όχι πολιτικοί) που μπορούν να χειριστούν αποτελεσματικά ένα κρατικό υπολογισμό.

    • Και τα δύο. Όποτε το κράτος μπήκε στον φυσικό πλούτο, είχαν κρίση και μάλιστα φοβερή. (Ναι, και η Νορβηγία που μας αρέσει τόσο)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s