Κενό στα βιβλία της Τρ. Κύπρου

Δοκιμάστηκε ήδη η στρατηγική της αναδιάρθρωσης, λέει η PIMCO

http://www.kathimerini.com.cy

Ακόμα χειρότερα από ό,τι είχε αρχικά διαφανεί είναι τα πράγματα της Τράπεζας Κύπρου, όσον αφορά στους μεγάλους δανειολήπτες. Προ μηνός,  η «Κ» είχε γράψει πως σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της τράπεζας, που φέρει το όνομα του Γιάννη Κυπρή, τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια (corporate) έπασχαν σε σημείο που προκαλεί τρόμο για το μέλλον την τράπεζας. Το έγγραφο, που αφορούσε στα στοιχεία ως είχαν στις 31.12.2011, όμως, κάνει λόγο για μια κατάσταση η οποία, όπως διαφάνηκε, ήταν πολύ καλύτερη από εκείνη που ακολούθησε κατά τη διάρκεια του 2012.

Ένα από τα πιο καυτά παραδείγματα ήταν ο δανειολήπτης Aristo Group, που είχε δάνεια ύψους 178 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2011. Ο όμιλος είχε άμεση σύνδεση με το ΔΣ της τράπεζας. Κατά τη διάρκεια του 2012, ο συγκεκριμένος όμιλος έλαβε άλλα 140 εκατ. ευρώ σε δανεισμό. Σύμφωνα με στοιχεία στα οποία έχει πρόσβαση η «Κ», η αύξηση αυτή δεν αποτελεί κάποια περίεργη εξαίρεση, αλλά αντίθετα συνάδει με τις γενικότερες πρακτικές που ακολούθησε η τράπεζα.

Στην περίπτωση της εταιρείας Leptos, το παλαιότερο έγγραφο έκανε λόγο για δανεισμό από την τράπεζα που έφτανε τα 235 εκατ. ευρώ. Στα τέλη του 2012 όμως (ένα χρόνο αργότερα), η έκθεση της Τράπεζας Κύπρου στην Leptos αυξήθηκε, από τα 235 εκατ. ευρώ στα 457 εκατομμύρια. Προκύπτει πως, εν μέσω κρίσης και ενώ οι συνθήκες της οικονομίας από μόνες τους θα έπρεπε να έθεταν σε αμφιβολία την ικανότητα της εταιρείας να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της, η Τράπεζα Κύπρου παραχώρησε το αστρονομικό ποσό των 222 εκατ. ευρώ στην Leptos.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έγγραφο τους εσωτερικού ελέγχου που φέρει την υπογραφή Κυπρή, από τα τέλη του 2011 περιέγραφε με τον χειρότερο τρόπο την ικανότητα αποπληρωμής των δανείων της Leptos. Κατά το έτος που ακολούθησε, όμως, και παρά το γεγονός ότι η ανικανότητα της εταιρείας είχε ήδη εντοπιστεί ρητά από την τράπεζα, αυτή έλαβε άλλα 222 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως στο έγγραφο του 2011, ένα χρόνο πριν την παραχώρηση των 222 εκατ. ευρώ,  αναφέρεται πως: «Το συγκρότημα, από 1/2009 λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν ήταν σε θέση να καλύψει ούτε τους δεδουλευμένους τόκους των δανείων και επανειλημμένως τα δάνεια αναχρηματοδοτήθηκαν (επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής, κεφαλαιοποίηση δεδουλευμένων τόκων και εξόφληση ληξιπρόθεσμων δανείων με τη χορήγηση νέων)».

Η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει, το λιγότερο, να δώσει εξηγήσεις για την αύξηση του δανεισμού προς τη συγκεκριμένη εταιρεία, ενώ η οικονομία βρισκόταν ήδη σε κρίση και ενώ η εταιρεία είχε ήδη εντοπιστεί ρητά ως προβληματικός πελάτης.

Ο διαχωρισμός

Πίσω από αυτά τα προβλήματα και την επίμονη άρνηση της τράπεζας να αναγνωρίσει τις ζημιές της, βρίσκεται και ο διαχωρισμός της τράπεζας σε «Κτηματική» («κακή τράπεζα», «τράπεζα επενδύσεων», ή άλλο σχήμα) και σε «ταμιευτήριο». Στόχος και ελπίδα της διοίκησης (αλλά και των πολλών εμπλεκομένων) είναι να ενισχυθούν τα ενεργητικά της τράπεζας μέσα από την όλη άσκηση. Από την ώρα που το νέο σχήμα θα μπορεί να κρατήσει τα κτηματικά δάνεια αλλά και τις εξασφαλίσεις τους σε βάθος χρόνου, είναι προφανές πως θα μπορεί να αποφευχθεί άμεση πώληση υπό συνθήκες πανικού.

Ο παραδοσιακός ρόλος μιας «κακής τράπεζας» είναι ακριβώς αυτή η διαφύλαξη της αξίας των ενεργητικών της τράπεζας, μέσα από τη μεταφορά τους σε ένα σχήμα που θα μπορεί να αποξενωθεί τα ενεργητικά σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου από ό,τι η ίδια η τράπεζα. Σημειώνεται ωστόσο πως οι «κακές τράπεζες» έχουν σαφείς όρους εντολής με ρητή «ημερομηνία λήξης». Σε τέτοιες περιπτώσεις, η «κακή τράπεζα» μπορεί να προχωρήσει σε μαζικές αναδιαρθρώσεις, ενδεχομένως αποκτώντας και μετοχικό κεφάλαιο (ανάλογα με τη φύση της «κακής τράπεζας» που συχνά δεν είναι τράπεζα). Πάντως, σημειώνεται πως αν τα προβληματικά δάνεια παρέμεναν στην παραδοσιακή Κύπρου, τότε θα έπρεπε να πωληθούν μαζικά και άμεσα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η μεταφορά αυτών των προβληματικών θα πρέπει να γίνει με βάση κάποια αντικειμενική αξία και η τράπεζα οφείλει να αναγνωρίσει τη ζημιά. Οι εξασφαλίσεις (ακίνητα) των προβληματικών «κτηματικών» δανείων σε τέτοιες περιπτώσεις κοστολογούνται σε αξία υποχρεωτικής πώλησης. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, αυτή η αξία παραμένει υψηλότερη από τις προσφορές που κάνουν μέχρι σήμερα τα διάφορα fund για ταλαιπωρημένα δάνεια, αφού τα funds προβλέπουν μεγαλύτερες ζημιές από αυτά. Σημειώνεται όμως, πως στόχος τους είναι πολλές φορές η αναδιάρθρωση των δανειοληπτών έναντι αναδιάρθρωσης του δανείου.

Έτσι προκύπτει πως ακόμα και με τον διαχωρισμό της τράπεζας, δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα που δημιουργείται με τα επίπλαστα στοιχεία με τα οποία φουσκώνουν τα ενεργητικά. Πρόκειται για ένα καυτό ζήτημα, το οποίο  θα πρέπει να λυθεί όσο το δυνατό νωρίτερα, αφού απειλεί να τινάξει στον αέρα όλη την πρόοδο που θα κάνει η οικονομία για την έξοδό της από την κρίση, όταν θα ξεσκάσει αργότερα.

Advertisements

2 thoughts on “Κενό στα βιβλία της Τρ. Κύπρου

  1. Αλλά όταν θα έρτει η ώρα της μέιωσης προσωπικού θα την πληρώσουν οι ταμείες και οι απλοί υπάλληλλοι και τα αστέρια που χειρίστηκαν και έγκριναν τα πιο πάνω δάνεια θα συνεχίσουν να λάμπουν….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s