Όλα τα μάτια στην εποπτεία

Εν όψει της ανακοίνωσης του ισολογισμού της τράπεζας πριν από την Γενική Συνέλευση, το μεγάλο ερώτημα θα είναι κατά πόσον αυτός θα αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. 

Το πιο σημαντικό στοιχείο που αφορά στην περίπτωση Leptos, είναι πως σύμφωνα με τα στοιχεία στα οποία έχει πρόσβαση η «Κ», η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει σχηματίσει προβλέψεις για τον συγκεκριμένο πελάτη. Αυτό το στοιχείο, θα πρέπει από μόνο του να προκαλεί εντονότατες ανησυχίες για την ποιότητα των όποιων στοιχείων θα παρουσιάσει η τράπεζα ενόψει της Γενικής Συνέλευσης.

Από τη στιγμή που η ίδια η τράπεζα σχολιάζει πως για τέσσερα τουλάχιστον χρόνια, η εταιρεία δεν καταβάλλει «ούτε τους δεδουλευμένους τόκους», και από τη στιγμή που η τράπεζα προχώρησε σε αναδιαρθρώσεις δανείων, υποχρεούται εκ των πραγμάτων να σχηματίσει και προβλέψεις. Αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν έγινε.

Έτσι, σχηματίζεται μια εικόνα που αποτελεί τον ορισμό του «μαγειρέματος των στοιχείων» της Τράπεζας Κύπρου με αποτέλεσμα το ύψος των ενεργητικών της να είναι φουσκωμένο εκτός πραγματικότητας. Η εποπτική αρχή οφείλει να εξετάσει προσεκτικά αυτή την κατάσταση αν θέλει να αποφύγει τα λάθη της χαλαρής εποπτείας που έφεραν το τραπεζικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση.

cbΠέραν από τη συγκεκριμένη περίπτωση, η οποία δεν είναι «ιδιαίτερη», η «Κ» εντόπισε άλλες 8 περιπτώσεις δανειζόμενων που κατονομάζονται στο έγγραφο Κυπρή για τα προβληματικά δάνεια «corporate», οι οποίοι έλαβαν συνολικά 600 εκατ. ευρώ σε νέα δάνεια μέσα στο 2012. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση στην Aristo (140 εκατ. ευρώ σε νέα δάνεια). Η λίστα περιλαμβάνει επίσης την Quality Group (περίπου 53 εκατ. ευρώ) και τη Mitliadis Neophytou με σχεδόν 44 εκατ. ευρώ. Αυτό το δεδομένο, από μόνο του, θα πρέπει να κτυπά τον συναγερμό για την Κεντρική Τράπεζα, ιδίως από τη στιγμή που η αναδιάρθρωση δανείων δεν συνοδεύεται από αύξηση των προβλέψεων.

Η μη αύξηση των προβλέψεων για υπό αναδιάρθρωση δάνεια αποτελεί εξ ορισμού παρατυπία, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί και το συμπέρασμα της PIMCO πως τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν καθυστερημένες δόσεις, είναι 3.3 φορές πιο πιθανά να αποτύχουν ξανά στο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως συνολικά η τράπεζα φαίνεται να παραχώρησε σχεδόν 2 δισ. ευρώ σε νέα δάνεια μέσα στις αρχές του 2013. Ενώ στα τέλη του 2012 οι ισολογισμοί που είδε η «Κ» έκαναν λόγο για 14.8 δισ. ευρώ σε υφιστάμενα δάνεια, ο ισολογισμός που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα μετά το κούρεμα, αναφέρονταν σε 16.5 δισ. ευρώ (εξαιρουμένης της Λαϊκής). Αυτή η αύξηση στον υφιστάμενο δανεισμό μέσα σε μερικούς μήνες και ενώ η κρίση βρισκόταν στο χειρότερό της σημείο, θα πρέπει να εξηγηθεί. Επιπλέον, θα πρέπει να εξηγηθεί και η καθαρή αξία αυτών των δανείων μετά από τις απομειώσεις και προβλέψεις, κάτι που λείπει από τους σχετικούς ισολογισμούς.

Ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε το προφανές, σημειώνοντας πως η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να εκδώσει ισολογισμό και αποτελέσματα ενόψει της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, το βασικότερο ερώτημα που τίθεται, έχει να κάνει με την ποιότητα του όποιου ισολογισμού. Σύμφωνα με πληροφόρηση της «Κ», το ΔΣ της τράπεζας δεν έχει σήμερα στα χέρια του αναθεωρημένα στοιχεία από το τέλος του 2012. Αυτά τα παλαιότερα στοιχεία, δε, φαίνεται πως δεν είναι αξιόπιστα, από τη στιγμή που τα υπό αναδιάρθρωση δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται, δεν συνοδεύονται με τον σχηματισμό προβλέψεων. Σημειώνεται πως η αύξηση των προβλέψεων θα μεταφραζόταν και σε μείωση της κεφαλαιακής επάρκειας.

Αυτό που είναι σαφές, όμως, είναι πως η Τράπεζα Κύπρου δεν θα μπορεί για πάντα να αποφεύγει την αναγνώριση του προβλήματος που υπάρχει στα μεγάλα της δάνεια. Ήδη είναι πλέον καλά γνωστό σε επενδυτές πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας έχουν φτάσει (τέλη του 2012) στο 22%. Οι ίδιοι επενδυτές, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή σωτηρίας για την τράπεζα, σχολιάζουν ως περίεργα τα στοιχεία της. Με προβλέψεις που κινούνται κοντά στο 43%, για παράδειγμα, είναι προφανές πως η τράπεζα θα πρέπει να «αναγνωρίσει» λογιστικά το πρόβλημα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, θα ήταν να βγει στην επιφάνεια το πρόβλημα που γνωρίζει καλά η τάξη την οποία ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αποκάλεσε «οι καλύτερα ενημερωμένοι επενδυτές», σε μεταγενέστερο στάδιο. Γι’ αυτό και θα πρέπει, τόσο η Κεντρική Τράπεζα, όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ελέγξουν ενδελεχώς και προσεκτικά τα όποια στοιχεία θα ανακοινώσει η τράπεζα ενόψει της Γενικής Συνέλευσης.

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.