Μπορούν να ξεγελούν τον κόσμο. Τα νούμερα, όμως, όχι

Τα τελευταία δημοσιονομικά στοιχεία έχουν δώσει μια νέα πνοή αισιοδοξίας για την οικονομία. Όπως πάντα, καταγράφονται στα ΜΜΕ και στα σχόλια πολιτικών οι «θετικές εξελίξεις», σύμφωνα με τις οποίες τα έσοδα του κράτους «κρατούν καλά», ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι «καλύτερο από πέρσι».

Αυτή η αντίδραση στην ανακοίνωση των στοιχείων, θυμίζει  -και όχι με ευχάριστο τρόπο- την πρόσφατη ανακοίνωση της υπηρεσίας του ΦΠΑ. Πριν δύο εβδομάδες, η υπηρεσία ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων της κατά 2.2 εκατ. ευρώ, ή 1.4%. Στην ανακοίνωση, μάλιστα, έκαναν λόγο για τον «ζήλο και την αποφασιστικότητα» του εαυτού τους.

EuroΤο όλο παρασκήνιο για τις καλές εισπράξεις του ΦΠΑ έδινε κι έπαιρνε για αρκετό καιρό, αλλά μάλλον προκαλούσε αμηχανία στους αναλυτές, αφού το αποτέλεσμα αυτό δεν ταίριαζε με άλλα επί μέρους στοιχεία. Τελικά, τα αποτελέσματα του Υπουργείου Οικονομικών για τον Ιούλιο, δείχνουν πως οι εισπράξεις ΦΠΑ για τον συγκεκριμένο μήνα, υποχώρησαν κατά 15.57%, ή 124εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο είχαν υποχωρήσει κατά 21.34%. Στο επτάμηνο ήταν κάτω κατά σχεδόν 7%.

Κι όμως, η Υπηρεσία ΦΠΑ πανηγυρίζει.

Αυτές οι νοοτροπίες της αυτοπροβολής, και πάνω από όλα της εφήμερης ανάλυσης σε επί μέρους, προσωρινά στοιχεία που δεν διαγράφουν τάση, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, ιδίως σε αυτή την καμπή της ύφεσης. Ακόμα και η γενικότερη πορεία της οικονομίας, παραμένει προβληματική.

Μοναδική κατηγορία εσόδων που «κράτησε» για το επτάμηνο, ήταν οι εισαγωγικοί δασμοί, που αυξήθηκαν κατά 8.5%. Η στήλη προβλέπει πως στην επόμενη ή μεθεπόμενη αναθεώρηση των στοιχείων του Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου, η εικόνα αυτή θα ανατραπεί πλήρως. Στο εξάμηνο, οι εισπράξεις από τους εισαγωγικούς δασμούς ήταν -62%. Με δεδομένη την πιστωτική συρρίκνωση και τα προβλήματα που υπάρχουν στην ανάκαμψη των αποθεμάτων των επιχειρήσεων, δεν είναι δυνατόν να ανατράπηκε τόσο πολύ η εικόνα. Επιπλέον, αν κοιτάξει κανείς διαχρονικά τα στοιχεία, αυτό το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο. Πέρσι, οι εισπράξεις από τους Εισαγωγικούς Δασμούς για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους ήταν μεγαλύτερες από εκείνες των πρώτων έξι μηνών. Τον Ιούνιο καταγράφηκαν «έσοδα» που έφτασαν το… -161.78% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου χρόνου.

Η Δημοκρατία, φυσικά, δεν πλήρωνε εισαγωγικούς δασμούς τον Ιούνιο. Η διαφορά προέκυψε από «αναθεώρηση των στοιχείων». Αυτές οι καταστάσεις δεν είναι καινούριο πράμα.

Πέρα από τα επί μέρους στοιχεία των εισπράξεων, το «μαξιλάρι» των δαπανών γίνεται πιο μικρό με τον κάθε μήνα που περνά, γεγονός που δείχνει πόσο δύσκολη είναι η συγκράτηση των δαπανών της κυβέρνησης.

Πέρα από τα πιο πάνω, αξίζει να σημειώσει κανείς και την κατηγορία «Μη Φορολογικά Έσοδα». Χωρίς αυτά, τα έσοδα του κράτους στο επτάμηνο θα ήταν -5.14% αντί για +0.2% που ήταν, τελικά. Αυτά τα λεφτά, φυσικά, δημιουργούν ένα σημαντικό μαξιλάρι – της τάξης των 189 εκατ. ευρώ- για τις περαιτέρω μειώσεις που θα διαφανούν στη συνέχεια του έτους και αποτελούν σημαντική εξέλιξη για τα δημόσια οικονομικά. Ωστόσο, δεν αποτελούν κατά βάση επαναλαμβανόμενη είσπραξη, γεγονός που σημαίνει πως δεν πρέπει να υπολογίζονται κατά την εκτίμηση της μετέπειτα πορείας των δημοσίων ταμείων, ή και της οικονομίας γενικότερα.

Το μόνο θετικό –που έχει σημειώσει και στο παρελθόν αυτή η στήλη- είναι πως ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών δεν δείχνει να δέχεται αμασητί τα στοιχεία αυτά και συνεχίζει να εκφράζει την ανησυχία του για το τρίτο τρίμηνο και την τελική πορεία των εσόδων του.

Παρά το γεγονός ότι οι δημόσιοι λειτουργοί και τα διάφορα τμήματα όπως εκείνο του ΦΠΑ επιμένουν να κολλούν σε εφήμερα στοιχεία που δεν διαγράφουν τάση, δεν φαίνεται να τον έχουν ξεγελάσει. Αυτή η τάση, που παρατηρητές εκ των έσω αποδίδουν στο μπα ντε φερ που διεξάγεται μεταξύ των διαφόρων φοροεισπρακτικών υπηρεσιών του κράτους για επικράτηση εν όψει της τελικής συγχώνευσής τους, πρέπει να εγκαταλειφθεί. Ο κόσμος μπορεί να ξεγελιέται με εξυπνάδες αυτού του είδους. Τα νούμερα, όμως, όχι.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι να μείνουν εκτός προϋπολογισμού.

Advertisements

2 thoughts on “Μπορούν να ξεγελούν τον κόσμο. Τα νούμερα, όμως, όχι

  1. «Τον Ιούνιο καταγράφηκαν «έσοδα» που έφτασαν το… -161.78% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου χρόνου.» What am I missing here?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s