Βουλή: Αν είχε κατουρηθεί;

Φιάσκο ήταν τελικά η όλη προσπάθεια της Βουλής να ψηφίσει με ανώδυνο τρόπο τα μνημονιακά νομοσχέδια. Από τη μια, ο ΔΗΣΥ έδειξε υπεροψία αφού, χωρίς να μετρήσει στις ψήφους αρνήθηκε να υιοθετήσει τροπολογία με την οποία ο Συνεργατισμός θα είχε πρώτο δικαίωμα επαναγοράς των μετοχών του. Μάλιστα, το δικαίωμα αυτό είναι χωρίς ουσία, αφού πολύ δύσκολα ο Συνεργατισμός θα βρεθεί σε θέση να εξαγοράσει τις μετοχές του, κάτι που ούτως ή άλλως δεν βρίσκει κανένα αντίθετο.

Το ΔΗΚΟ κουβαλήθηκε χωρίς να έχει έντονη άποψη δική του στο όλο θέμα. Η ΕΔΕΚ ξανά στον κόσμο της.

Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ επέμενε πως θα πρέπει να υιοθετηθεί το δικαίωμα, και υπό το βάρος της περίεργης διαμαρτυρίας που οργάνωσε έξω από τη Βουλή κατά του πακέτου που δεν μπορούσε παρά να ψηφιστεί –και το οποίο ως «μνημονιακό» ήταν ανώδυνο- αναγκάστηκε να επιμένει στην κούφια τροπολογία.

Το λάθος που έγινε από το ΑΚΕΛ είναι πως δεν μέτρησε τις ψήφους, κι έτσι χάλασε το σενάριο: Αντί να καταψηφίσει διαμαρτυρόμενο τους νόμους που θα περάσουν άλλοι, τελικά βρέθηκε να κερδίζει τη ψηφοφορία και να αναγκάζεται να διορθώσει το λάθος. Αν, όπως συνηθίζεται, κάποιος από τους βουλευτές του αποφάσιζε στη μέση της ψηφοφορίας πως πρέπει να πάει στο αποχωρητήριο, τότε όλοι θα γλίτωναν από τον μπελά, αφού η ψηφοφορία δεν θα κερδιζόταν από εκείνους που ήθελαν να χάσουν και δεν θα χανόταν από εκείνους που ήθελαν να κερδίσουν.

Ο ΔΗΣΥ έχασε για λίγο το παιγνίδι λόγω της απροσεξίας του και αναγκάστηκε τρέξει για να σώσει το παιγνίδι, σε μια τροπολογία που θα έδινε στο ΑΚΕΛ το δικαίωμα να λέει στον κόσμο του πως κέρδισε κάτι.

Το ΑΚΕΛ, φυσικά, βγήκε κερδισμένο σε πολιτικό επίπεδο. Πέρασε, λέει, «βασικές προϋποθέσεις» για τα Συνεργατικά, ένα επιχείρημα που θα πείσει μόνο τους σκληροπυρηνικούς του οπαδούς. Τα άλλα κόμματα λένε κάτι παρόμοιο, πείθοντας, κι αυτοί, μόνο τους φανατικούς τους.  Σε εθνικό επίπεδο, όμως, όλοι βγήκαμε χαμένοι.

Η αξιοπιστία της Κύπρου, η οποία εδώ και καιρό επιμένει πως «δεν είμαστε Ελλάδα», δέχτηκε ένα σοβαρό πλήγμα. Η Τρόικα -και πάνω από όλα οι επενδυτές- έχουν ήδη σημειώσει πως η κυβέρνηση απολαμβάνει μια ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή με 29 ψήφους έναντι 27. Η κυβέρνηση λέει στην Τρόικα πως «δεν θα γίνει καμία στραβή» και πως το ΔΗΚΟ δεν θα διασπαστεί κάτω από το βάρος των κινήσεων Λιλλήκα. Έτσι, έλεγε ως σήμερα η κυβέρνηση, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για «Ελληνικά βράδια» στο Κοινοβούλιο κατά τα οποία βασικές νομοθεσίες θα βασανίζονται ως το πρωί, με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Τα καλά παιδιά του τόπου...

Τα καλά παιδιά του τόπου…

Τώρα, και με την αξιοπιστία που κερδήθηκε με φόρους, περικοπές και άλλα βάσανα να έχει πληγεί, θα πρέπει ο Υπουργός Οικονομικών να πάει στο Eurogroup και να εξηγήσει πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν ένα «ατύχημα» και πως («μην ανησυχείτε») θα σώζουμε πάντα την κατάσταση στο παρά πέντε.

Από τώρα κιόλας, η απορία που εκφράζουν μέλη της Τρόικας, αλλά και επενδυτές κατάνυχτα είναι τί άλλο μπορεί να συμβεί και ποιο άλλο «ατύχημα» θα μπορούσε στο μέλλον να εκτροχιάσει την πορεία της οικονομίας.

Το βασικό μάθημα είναι πως η Βουλή λειτούργησε ερασιτεχνικά και χωρίς σοβαρότητα. Ολόκληρες αποστολές απουσίαζαν σε μια κρίσιμη ψηφοφορία. Τα κόμματα της κυβέρνησης ξέχασαν το πιο βασικό- να μετρήσουν τις ψήφους. Και, το ΑΚΕΛ ξέχασε να στείλει κάποιον να κατουρηθεί για να χάσει, όπως ήθελε. Ο στόχος ήταν κομματικός- να δικαιούται να φωνάζει πως κατέστρεψαν άλλοι τον ήδη διαλυμένο Συνεργατισμό. Αντί τούτου, θα πανηγυρίσει για λίγο και μετά θα ξεχαστεί η νίκη, ιδίως κάτω από το βάρος του φιάσκο που έφερε τον νόμο με μια άνευ περιεχομένου τροπολογία. Εν τω μεταξύ, ο Αβέρωφ θα καταγραφεί και πάλι ως ο άνθρωπος που διέσωσε την Κύπρο από την άμεση απειλή της καταστροφής -κάτι που σίγουρα το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να ήθελε.

Αυτό που πρέπει να γίνει από σήμερα, είναι να δώσουν όλοι σαφές μήνυμα, δημοσίως και χωρίς υπεκφυγές, πως η Κύπρος διατηρεί την αφοσίωσή της στις υποχρεώσεις της και πως τέτοιοι ερασιτεχνισμοί δεν θα σταθούν ξανά εμπόδιο. Πως θα παίξουμε τα κομματικά-πολιτικά παιγνίδια μας, αλλά δεν θα σκάσει μύτη. Πως σοβαρευτήκαμε, έστω και τώρα. Αν μπορούν…

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι να μείνουν εκτός προϋπολογισμού.

Advertisements

One thought on “Βουλή: Αν είχε κατουρηθεί;

  1. συγχαρητήρια… το κείμενο σας βασίζεται στην απόλυτη σοβαρότητα. ειδικά εκείνο με το κατούρημα… έτσι ακριβώς δουλεύει η πολιτική και έτσι ακριβώς πρέπει να είναι ένας σοβαρός σχολιαστής. και εις ανώτερα… με τις ευχές μου και με στήλη στον Economist

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s