Ο εκβιασμός των δημοσιογράφων

Η συζήτηση περί πανικού ήρθε πάλι στο προσκήνιο μετά το χάος που δημιουργήθηκε στη Βουλή με την καταψήφιση των νομοσχεδίων για τα Συνεργατικά.  Λέγεται συχνά πως δεν πρέπει να λέμε τόσο ανοικτά τα πράματα για τις τράπεζες για να μην σπέρνουμε πανικό και να μην χαλάμε την ψυχολογία της αγοράς.

Με αυτό το επιχείρημα, πολλές φορές κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα εξαγόρασαν τη σιωπή τους. Η λογική της ψυχολογίας της αγοράς, όμως, δεν έχει καμία βάση όταν το παιγνίδι αφορά σε αυτούς που ο κ. Δημητριάδης αποκάλεσε «καλά ενημερωμένους επενδυτές», οι οποίοι ξέρουν τα στοιχεία και δεν ξεγελιούνται με τη σιωπή μας. Η Κύπρος δεν θα διαλυθεί από τον θείο μου τον βιοπαλαιστή, αλλά από τον μεγάλο επενδυτή, που απασχολεί κόσμο για να παρακολουθούν τί γίνεται και δεν ξεγελιέται με τα κρυφά στοιχεία. Ο θείος – όποιος «θείος» – απλά θα φορτωθεί τη ζημιά.

Γι’ αυτό, αυτή η λογική δεν έχει καμία βάση και δεν αποτελεί παρά επικίνδυνη δικαιολογία. Από αυτές τις σελίδες γράφαμε από τον Ιούλιο του 2012 για την κατάσταση στη Λαϊκή και για τον ELA. Τότε, είχαμε κρίνει πως ήταν πιο σημαντικό να πιεστούν οι υπεύθυνοι να κάνουν κάτι, παρά να ελπίζουμε πως, με την αποφυγή του πανικού, θα τη γλιτώσουμε. Καλύτερα πανικός παρά αδράνεια μπροστά στα προβλήματα.

censorhipΟ γράφων, μάλιστα, κλήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΤΑΕ Λευκωσίας για να δώσει εξηγήσεις για ένα κείμενο του Νοεμβρίου 2012. Το κείμενο δεν περιείχε κανένα εμπιστευτικό στοιχείο, αλλά έκανε λόγο για το ELA. Τότε δεν έγραφε κανένας για τον ELA και προφανώς η Κεντρική Τράπεζα που κατάγγειλε, ο Γενικός Εισαγγελέας που ζήτησε έρευνα και οι ανακριτές που ρωτούσαν, δεν είχαν καν υποψία πως ο ELA καταγράφεται στα δημοσίως διαθέσιμα στοιχεία της Κεντρικής. Μάλιστα, είναι διά νόμου υποχρεωμένη η Κεντρική να ανακοινώνει τα στοιχεία αυτά.

Τότε, όμως, η προσπάθεια εκφοβισμού ενός δημοσιογράφου δεν συγκίνησε κανένα. Δεν βρέθηκε ένα πλάσμα, ένας πολιτικός, δεξιός, αριστερός ή στραβός, να πει πως αυτά τα πράματα είναι απαράδεκτα. Δεν είπε ένας μια κουβέντα, έστω μισή, για το κατάντημα η Κεντρική να στέλλει στο ΤΑΕ δημοσιογράφους, οι οποίοι μάλιστα πιέστηκαν να «καρφώσουν» συγκεκριμένο λειτουργό για τη «διαρροή» στοιχείων που ήταν διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της.

Κανένας.

Και, όταν συνεχίσαμε να γράφουμε παρά τον έμμεσο εκβιασμό μέσω ΤΑΕ, πάλι κανένας δεν είπε κάτι. Μόνο έλεγαν πως δεν ήξεραν για τον ELA- έστω κι αν τους ενοχλούσαν τα άρθρα για το θέμα και μας έκαναν παράπονα.

Ας με συγχωρέσουν στο ΑΚΕΛ, αλλά περίμενα από Αριστερούς (αν ήταν Αριστεροί) να αντιδράσουν πρώτοι, πιστοί στην ιστορία της ιδεολογίας τους. Αλλά η σιωπή των πάντων μάλλον σημαίνει πως είναι πολλά τα λεφτά. Τόσα πολλά που η ιδεολογία έρχεται δεύτερη. Και δεν μιλώ μόνο για το ΑΚΕΛ, αλλά για άλλους επιφανείς που άφησαν μόνη την «Κ» να τραβά τις πιέσεις, απειλές και τις κατηγορίες. Και, σε απάντηση προς τον κ. Στεφάνου που είπε στο ΡΙΚ πρόσφατα πως τα διαφημιστικά έσοδα πιέζουν τα ΜΜΕ στη σιωπή, η απάντησή μας είναι πως όταν χάναμε διαφήμιση ως «τιμωρία» για όσα λέγαμε, εμείς σηκώσαμε το κόστος της ακεραιότητας μας. Εσείς όμως λάβατε μέρος στον νόμο της σιωπής που καλύπτει όλο το πολιτικό μας φάσμα. Γι αυτό μην μιλάτε τώρα, αφού δεν μιλήσατε ούτε πριν.

shushΗ απειλή του πανικού δεν μπορεί πλέον να εξαγοράζει τη σιωπή κανενός. Εκτός από κούφια, είναι και επικίνδυνη. Αυτή η εφημερίδα δεν θα λάβει μέρος σε αυτό το παιχνίδι.

Μεθαύριο, όμως, οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου θα κληθούν να ψηφίσουν νέο ΔΣ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά την πρώτη της δήλωση πως δεν μπορεί να γίνει Γενική Συνέλευση χωρίς αποτελέσματα και ισολογισμό, έκανε πίσω και τώρα αποδέχεται την υποβολή ενός γενικού εγγράφου την ημέρα της συνέλευσης. Δηλαδή, οι νέοι Σύμβουλοι θα αναλαμβάνουν χωρίς να ξέρουν τί αναλαμβάνουν. Θα ξέρουν πως πρέπει να διασπαστεί η τράπεζα, αλλά δεν θα ξέρουν πώς, πότε, με ποια ενεργητικά και παθητικά και τί μορφή θα λάβει η μεταλλαγμένη «κακή τράπεζα» που θα προκύψει.

Εν τω μεταξύ, το μεγάλο ερώτημα που δημιουργείται ανάμεσα σε αναλυτές και σε επενδυτές που μισθώνουν τις υπηρεσίες τους, είναι πώς μπορεί να δηλώνει, είτε η διοίκηση της τράπεζας, είτε η Κεντρική, είτε ακόμα και η Τρόικα, πως όλα θα πάνε καλά και πως η τράπεζα θα σωθεί, αν δεν έχουν μπροστά τους ισολογισμό και αποτελέσματα. Σε τι βασίζουν αυτή τη βεβαιότητα; Και, εκτός από το γεγονός ότι αυτό το ερώτημα οδηγεί τους ενδιαφερόμενους σε εικασίες και υποθέσεις (τις χειρότερες δυνατές), την ίδια ώρα διαλύει και όποια εμπιστοσύνη μπορεί να υπάρχει για τους υπεύθυνους που –δίκαια ή άδικα- δείχνουν αφελείς και ανεπαρκείς.

Με δεδομένη την κατάσταση των μεγάλων δανειζομένων, τα αστρονομικά ποσά που προέκυψαν και τη δυσκολία που είχαν ακόμα και πριν την κρίση να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, εγείρεται μια άλλη σειρά από ερωτήματα. Μέσα στο 2012, όταν φάνηκαν τα προβλήματα, πώς δίνονταν νέα δάνεια σε αυτούς; Πόση διαπλοκή ή ασχετοσύνη υπάρχει εντός της τράπεζας για να έχει γίνει αυτό; Και, πάνω από όλα, τι έχει αλλάξει εντός της τράπεζας και στην εποπτεία για να έχουμε σήμερα εμπιστοσύνη; Πάνω από όλα, με τα στοιχεία να δείχνουν πως δεν σχηματίστηκαν προβλέψεις, τι θα λένε αποτελέσματα και ισολογισμός;

Τα ερωτήματα αυτά δεν αρέσουν σε κανένα. Πρέπει όμως να τίθενται μέχρι να απαντηθούν.  Κι αυτό θα γίνεται, έστω κι αν οι πολιτικοί κρύβονται.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι να μείνουν εκτός προϋπολογισμού.

http://www.kathimerini.com.cy

Advertisements

2 thoughts on “Ο εκβιασμός των δημοσιογράφων

  1. φίλε μου δεν ξέρω πως μου διέφυγε η ιστορία με το ταε και το απίστευτο και επικίνδυνο σκηνικό της «ανάκρισης» δημοσιογράφων για δημόσια δεδομένα!!!

    μπορεί να έχουμε διαφορές και στην αντίληψη γενικά των πραγμάτων αλλά θέλω να σε ευχαριστήσω και να σε συγχαρώ γιατί τουλάχιστον έδειξες, ειδικά μετά το κτύπημα από το eurogroup και από εδώ και στην εφημερίδα σου αλλά και στην τηλεόραση που έτυχε να σε δω ότι ενδιαφέρεσαι τζαι αγωνίας αληθινά για τούντον τόπο!!

    Η αλληλεγγύη είναι δεδομένη όταν την χρειαστει΄ς και όχι μόνο στα λόγια!

    • Δεν πειράζει να διαφωνούμε. Αυτή είναι εξάλλου η ουσία. Σε ευχαριστώ για τη στήριξη. Ευτυχώς ζούμε (ακόμα) σε κράτος δικαίου (περίπου)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s