Γενική Συνέλευση στο άγνωστο

Χωρίς ιδία γνώση της κατάστασης που επικρατεί εντός της τράπεζας θα αναλάβουν την ερχόμενη Τρίτη οι νέοι Διοικητικοί Σύμβουλοι της Τράπεζας Κύπρου, εν μέσω έντονων παρασκηνίων και πολλών ζυμώσεων. Μετά την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου με το οποίο καθίστανται μέρος της Αρχής Εξυγίανσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Υπουργείο Οικονομικών, άλλαξαν άρδην οι ισορροπίες ως προς το ΔΣ της τράπεζας, με αποτέλεσμα να βρεθούν προ ευκαιρίας πολλοί από τους υποψήφιους που μέχρι πρότινος δεν ανέμεναν πως μπορούν να εκλεγούν.

Μεγάλο ερώτημα παραμένει ο βαθμός στον οποίο οι Ρώσοι επενδυτές που δεν εκπροσωπούνται από κυπριακά δικηγορικά γραφεία θα μπορέσουν να συνεργαστούν, την ώρα που υποψήφιοι για το ΔΣ της τράπεζας είναι και γνωστοί Ρώσοι επιχειρηματίες.

Ανάμεσά τους και ένας πρώην συνάδελφος του Βλαντιμίρ Πούτιν στην KGB στην Αγία Πετρούπολη, ο οποίος απομακρύνθηκε από την εταιρεία που διοικούσε μετά από τις μεγάλες ζημιές που αυτή κατέγραψε. Για την απομάκρυνσή του έλαβε αποζημίωση 100 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν πλέον μετατραπεί σε μετοχές. Άλλος Ρώσος υποψήφιος, διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutschebank.

Πέραν όμως από τα ονόματα –η λίστα περιλαμβάνει αξιόλογες περιπτώσεις, με «βαρύ» βιογραφικό- σημαντικό στοιχείο αποτελεί, πλέον, το άγνωστο στο οποίο κινείται η τράπεζα. Αρχικά, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε ανακοινώσει πως δεν μπορεί η τράπεζα να οδηγηθεί σε Γενική Συνέλευση χωρίς αποτελέσματα τριμήνου ή τουλάχιστον ισολογισμό. Μετά από πισωγύρισμα, όμως, η Επιτροπή δέχτηκε πως θα δοθούν, την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης και όχι νωρίτερα, τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2012, πριν από τη χειρότερη φάση της κρίσης.

Χωρίς να ξέρουν
Μετά από συζητήσεις  που έγιναν, διαφάνηκε πως η τράπεζα αδυνατεί να σχηματίσει ισολογισμό, ενώ διαφωνίες της διοίκησης της τράπεζας με τον εξωτερικό ελεγκτή της, αποτελούν ένδειξη για τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στα βιβλία της τράπεζας.

Από μόνο του, το γεγονός ότι η τράπεζα αδυνατεί να σχηματίσει ισολογισμό και το δεδομένο ότι ακόμα και τα αποτελέσματα Δεκεμβρίου αποτελούν αντικείμενο έντονων συζητήσεων και διεργασιών με τους εξωτερικούς ελεγκτές της τράπεζας, δημιουργεί αρκετά έντονες ανησυχίες. Επενδυτικοί οίκοι και hedge funds που παρακολουθούν την κυπριακή οικονομία, σχολιάζουν πως είναι παντελώς άγνωστη η κατάσταση στην Τράπεζα Κύπρου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν παρά να γίνουν οι χειρότερες υποθέσεις εργασίας σχετικά με την κατάστασή της.

Σειρά από γεγονότα έχουν επίσης περιπέσει στην αντίληψη επενδυτών και δυνητικών καταθετών εδώ και δύο περίπου εβδομάδες: Πρώτο, η τράπεζα συνέχισε κατά τη διάρκεια του 2012, και αφότου είχαν εντοπιστεί ρητά τα προβλήματα συγκεκριμένων δανειοληπτών, να τους παραχωρεί δάνεια. Όπως έγραψε η «Κ» προ εβδομάδας, το παράδειγμα των επιχειρήσεων «Leptos» είναι χαρακτηριστικό, αφού η εταιρεία αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της από το 2009 αλλά εντός του 2012 έλαβε 222 εκατ. ευρώ περίπου σε νέα δάνεια, φτάνοντας έτσι στα 457 εκατ. ευρώ. Η απόφαση αυτή από πλευράς της τράπεζας, για παραχώρηση τέτοιων δανείων, εγείρει το ερώτημα κατά πόσον υπάρχουν άλλα τέτοια δάνεια που δεν έχουν αποκαλυφθεί.

Η μεγαλύτερη ανησυχία, όμως, είναι πως, όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις (και συγκεκριμένες πληροφορίες), η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει σχηματίσει προβλέψεις για τη συγκεκριμένη εταιρεία. Αυτό είναι το πιο σοβαρό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, αφού και η εποπτεία φαίνεται να έχει αποτύχει πλήρως. Από τη στιγμή που δάνεια είναι σε αναδιάρθρωση ή άλλου είδους «διευθέτηση», η τράπεζα υποχρεούται να σχηματίσει προβλέψεις, είτε δεν εξυπηρετούνται τα δάνεια (π.χ. Leptos, Aristo), είτε ακόμα κι αν εξυπηρετούνται αλλά έτυχαν αναδιάρθρωσης (π.χ. Λούης, Σιακόλας).

Όλες οι πληροφορίες και τα έγγραφα που είδε η «Κ», καταλήγουν στο συμπέρασμα πως δεν έχουν σχηματιστεί τέτοιες προβλέψεις, γεγονός που αυτόματα σημαίνει πως τα ενεργητικά της τράπεζας έχουν υπέρ-υπολογιστεί και πως η κεφαλαιακή επάρκεια έχει φουσκώσει.

Οι διαβεβαιώσεις
Επιπλέον, από τη στιγμή που η τράπεζα δεν έχει, ούτε αποτελέσματα, ούτε καν ισολογισμό, πολλοί αναλυτές σχολιάζουν πως δεν μπορούν να έχουν την παραμικρή εμπιστοσύνη στις διαβεβαιώσεις της ίδιας της τράπεζας και της κεντρικής πως η Τράπεζα Κύπρου έχει πλέον κεφαλαιοποιηθεί επαρκώς. «Πώς μπορούν να διαβεβαιώνουν από τη μια και από την άλλη να μας λένε πως δεν έχουν στα χέρια τους ούτε τα πιο βασικά στοιχεία; Πώς ξέρουν αυτά που μας λένε;», σχολίασε στέλεχος ξένου fund που είχε πρόσφατα συναντήσεις στην Κεντρική Τράπεζα. Μοναδική εξήγηση, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, είναι, είτε πως δεν ξέρουν τι γίνεται στην τράπεζα και οι διαβεβαιώσεις είναι κενές, είτε ξέρουν και η εικόνα είναι χειρότερη από ό,τι χειρότερο μπορούν να φανταστούν.

Προφανώς, το κενό του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων, δημιουργεί τρομερή απώλεια εμπιστοσύνης στην τράπεζα, η οποία δεν διαθέτει, σύμφωνα με πληροφόρηση, περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ ως «αέρα» ρευστότητας και συνεχίζει να χάνει καταθέσεις με μεγάλη ταχύτητα.
Το γεγονός ότι η τράπεζα έχει ξανά καθεστώς αντισυμβαλλόμενου με την ΕΚΤ, μειώνει σαφώς τις πιέσεις, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως στην Κύπρου δεν απέμειναν περιθώρια άντλησης νέου ELA. Ωστόσο, με δεδομένη την ταχύτητα με την οποία εγκαταλείπουν οι καταθέτες την τράπεζα, δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο πως, μετά την κρίση ευρωστίας, η τράπεζα δεν θα αντιμετωπίσει και μια «πλήρη» κρίση ρευστότητας.
Ο διαχωρισμός
Σε κάθε περίπτωση, η πιο σημαντική απόφαση που θα λάβει το νέο ΔΣ της τράπεζας θα έχει να κάνει με τον διαχωρισμό της σε μονάδα διαχείρισης (ή αναδιάρθρωσης) ενεργητικού από τη μια και σε «παραδοσιακό ταμιευτήριο» από την άλλη. Ο διαχωρισμός αυτός αποτελεί συνήθη πρακτική σε περιπτώσεις όπως εκείνη της Τράπεζας Κύπρου, και θα επιτρέψει την ομαλή αποξένωση ενεργητικών (δανείων και εξασφαλίσεων για τα δάνεια, κατά κύριο λόγο) με σκοπό να προστατευτεί η αξία των ενεργητικών και να αποφευχθούν πωλήσεις σε κλίμα πανικού.

Πρέπει, όμως, να σημειωθεί πως και αυτό το σχήμα θα χρειαστεί κεφαλαιοποίηση, έστω κι αν αυτή θα είναι μικρή, αν δεν θα έχει τραπεζική άδεια. Σε άλλες περιπτώσεις, η χρηματοδότηση έγινε μέσα από την εξωτερική βοήθεια (Τρόικα), μέσα από κρατικές εγγυήσεις ή ακόμα και από ιδιώτες. Οι τρεις αυτές επιλογές είναι προβληματικές για την Τράπεζα Κύπρου. Όσον αφορά στους ιδιώτες, η χρηματοδότηση γίνεται με βάση την αναμενόμενη ανάκτηση αξίας, κάτι που, εάν δεν υπάρχουν προβλέψεις για τα προβληματικά δάνεια, στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου θα είναι προβληματικό. Σημειώνεται πως στην περίπτωση της Ιρλανδίας (στην οποία γίνονται συχνές αναφορές),η ιδιωτική χρηματοδότηση ήταν εύκολη γιατί πολλά ενεργητικά και κυρίως εξασφαλίσεις βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο και απομειώσεις αξίας δεν αναμένονταν από τους ιδιώτες.

Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι πως της απόφασης που θα ληφθεί σε μεταγενέστερο στάδιο θα πρέπει να προηγηθεί προσεκτική ανάλυση των λεπτομερειών: Χρηματοδότηση του νέου σχήματος, κατά πόσον θα λάβει εξυπηρετούμενα δάνεια, κατά πόσον θα κληρονομήσει ELA και με ποιες εξασφαλίσεις (π.χ. κρατική εγγύηση;), αν θα λάβει καταθέσεις, αν θα έχει τραπεζική άδεια, αν θα αποξενωθεί στοιχεία προς distress funds που θέλουν να αποκτήσουν μερίδια στους δανειολήπτες κ.ο.κ. Χωρίς απτά, αξιόπιστα και ολοκληρωμένα στοιχεία, δεν μπορούν να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις. Και, η επιτυχία ή η αποτυχία του όλου εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες αυτές.
Μέτοχοι χωρίς μετοχές
Την ίδια ώρα, σύγχυση προκαλούν και πολλές άλλες λεπτομέρειες γύρω από τη Γενική Συνέλευση. Εκτός από το ό,τι το νέο ΔΣ θα αναλάβει, χωρίς να ξέρει τι αναλαμβάνει –γεγονός που δημιουργεί και ηθικό κίνδυνο για την αυτό-επιλογή των Συμβούλων- υπάρχουν επιπλέον περιπλοκές. Για παράδειγμα, πολλοί επενδυτές στην τράπεζα, κάτοχοι επενδυτικών δομημένων προϊόντων, δεν είχαν ενημερωθεί πως υπέστησαν κούρεμα μόλις πριν μερικές ημέρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε. Η είδηση κυκλοφόρησε ραγδαία ανάμεσα στους επενδυτές, με πολλούς να εκφράζουν την απορία γιατί έγινε αυτό το κούρεμα μετά από ολοκλήρωση της εξυγίανσης (έγινε χωρίς παρατυπίες, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση).

Η μυστικότητα με την οποία έγινε το τελευταίο κούρεμα, όμως, έχει προκαλέσει αντιδράσεις ανάμεσα σε επενδυτές, οι οποίοι δεν είχαν καν ενημερωθεί. Επιπλέον, ακόμα πιο περίπλοκη έγινε και η κατάσταση από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κατηγορία κουρεμένων επενδυτών δεν έχει λάβει μετοχές και δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα δικαιώματά του, γεγονός που ενδεχομένως να ανοίξει την πόρτα και σε νέες νομικές περιπέτειες στην τράπεζα.

Παρά τις προσπάθειες της «Κ», δεν κατέστη δυνατόν να λάβουμε αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με το μέγεθος του τελευταίου «μυστικού» κουρέματος, κάτι που είναι σημαντικό ως προς το κατά πόσον το όποιο αποτέλεσμα στη Γενική Συνέλευση θα μπορούσε να ανατραπεί εάν οι νέοι μέτοχοι είχαν λάβει τις μετοχές τους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s