Νέο ΔΣ της Τρ. Κύπρου- α’ ανάγνωση

Είναι ακόμα νωρίς για να κριθεί το νέο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου. Ωστόσο, η πρώτη ανάγνωση των όσων έγιναν στο Συνεδριακό την περασμένη Τρίτη, μπορεί να οδηγήσει στα πρώτα συμπεράσματα, παρόλο που ο πήχης είναι πολύ ψηλά, τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα και οι απαιτήσεις είναι τεράστιες:

1) Έχασε η “παλαιά φρουρά”. Με την πρώτη ματιά, φαίνεται πως δεν μπορεί να ασκηθεί στην τράπεζα η επιρροή που είχε ασκηθεί στο παρελθόν για την “ειδική” μεταχείριση συγκεκριμένων δανειοληπτών. Το γεγονός ότι στο ΔΣ συμμετέχουν ετερόκλητες “δυνάμεις” θα δυσκολέψει την όποια προσπάθεια να συνεχιστούν εις βάρος της τράπεζας τα συνδεδεμένα δάνεια, τα οποία προκάλεσαν και την μεγαλύτερη τρύπα.

2)
  Στο ΔΣ είναι ισχυρή η παρουσία των νέων μετόχων. Αυτοί οι μέτοχοι, που έχασαν καταθέσεις, έχουν προσωπικό ισχυρό κίνητρο να πετύχουν την επιβίωση της τράπεζας. Εν όψει του γεγονότος ότι το ΔΣ εξελέγη στα τυφλά (χωρίς λογαριασμούς της τράπεζας), και ότι μόνο οι χειρότερες εικασίες μπορούν να γίνουν για την ποιότητα ενεργητικό, τουλάχιστον στο ΔΣ υπάρχουν άτομα με προσωπικό συμφέρον για την ανακάλυψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων. Μέχρι πρότινος, τα συμφέροντα ήθελαν απόκρυψη και όχι αποκάλυψη των προβλημάτων.

3)
  Με δεδομένη τη νέα σύσταση του ΔΣ, το κίνητρο που υπάρχει ως προς τον διαχωρισμό της τράπεζας σε κτηματική, AMC ή άλλο σχήμα, δεν προκρίνει πλέον «μαγείρεμα» των βιβλίων, αλλά μόνο εκείνες τις αναδιαρθρώσεις που θα αυξήσουν το οικονομικό όφελος για την τράπεζα.

4)
  Ο έλεγχος που ασκούνταν παλαιότερα από συγκεκριμένες “παρέες” και “συμμαχίες” δεν υπάρχει πλέον. Επικρατεί ισορροπία δυνάμεων που θα αναγκάζει το ΔΣ να λειτουργεί με βάση αποδεκτές λύσεις, και όχι αποφάσεις που να επιβάλλονται από συγκεκριμένους κύκλους.

5)
  Η Αρχή Εξυγίανσης (Κεντρική, Υπ. Οικονομικών, Επιτροπή κεφαλαιαγοράς) για πρώτη φορά λειτούργησαν σε κλίμα συμφωνίας και αλληλοστήριξης. Παρά τις διαρροές που είχαν συγκεκριμένο στόχο κατά τη διάρκεια της ημέρας, η συνεργασία ήταν καλή. Με βάση τα ονόματα που επικράτησαν, το νέο ΔΣ δεν έχει έντονη κομματική ή πολιτική χροιά και το αποτέλεσμα αντιπροσωπεύει σε γενικές γραμμές και την μετοχική δομή της τράπεζας.

6)
  Έμειναν έξω τα ονόματα που προκαλούσαν τις μεγαλύτερες ανησυχίες –άτομα συνδεδεμένα με το κατεστημένο που κατέστρεψε την τράπεζα, δεν λαμβάνουν μέρος στο νέο ΔΣ.

Τα βιογραφικά των Διοικητικών Συμβούλων είναι αρκετά ενθαρρυντικά, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, αυτό είναι δευτερεύουσας σημασίας. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι πως δεν θα μπορούν –τουλάχιστον εύκολα- να “παίξουν παρασκήνιο”, να αποκρύψουν στοιχεία και να συνεχίσουν να ανοίγουν την τρύπα οι “παρέες” που έχουν κάθε λόγο να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τους αφερέγγυους δανειολήπτες που κατέστρεψαν την τράπεζα. Επιπλέον, η Αρχή Εξυγίανσης “δικαιούται” να επιχειρηματολογήσει, βάσει του αποτελέσματος, πως το νέο ΔΣ δεν είναι “πολιτικό”, αλλά αντικατοπτρίζει ένα αποτέλεσμα που δεν απέχει πολύ από αυτό που θα αναμενόταν αν η Αρχή δεν κατείχε το 18% ψήφων.

Την ίδια στιγμή, φυσικά, η ποιότητα των ενεργητικών συνεχίζει να πάσχει, ενώ πρέπει να γίνουν πολλά για να μπορεί η τράπεζα να θεωρηθεί ως υγιής και εύρωστη. Το θετικό στοιχείο, όμως, είναι πως η παθογένεια που προκάλεσε τα μεγαλύτερα προβλήματα στην τράπεζα φαίνεται να έχει αποχωρήσει, ή τουλάχιστον έχει λιγότερη επιρροή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s