Φτώχεια και Xbox

Το 1980, το 41% των νοικοκυριών που ανήκαν στην κατηγορία των «φτωχών» στις ΗΠΑ, είχαν κλιματισμό. Σήμερα, σύμφωνα με μελέτη του Heritage Foundation, το ποσοστό ανέβηκε στο 74%. Το 29% των φτωχών νοικοκυριών έχουν επίσης κονσόλα παιχνιδιών όπως PS3 ή Xbox, ενώ στο σύνολο της κοινωνίας, το ποσοστό ανεβαίνει μόλις στο 31%. Τα νούμερα είναι παρόμοια όταν κοιτάξει κανείς πόσοι έχουν «περισσότερα από ένα DVD player».

Θα μπορούσε κανείς να πει πως τα πράγματα για τους φτωχούς των ΗΠΑ δεν είναι και τόσο άσχημα. Σχεδόν όλα έχουν ψυγείο, φούρνο μικροκυμάτων και καλωδιακή τηλεόραση (77%) και στερεοφωνικά συστήματα (62%). Όταν δυσκολεύονται να πληρώνουν, δυσκολεύονται να καλύψουν ανάγκες που δεν είναι στοιχειώδεις, όπως την αγορά νέων παιχνιδιών για το PS3, σχολιάζουν οι συντηρητικοί αναλυτές του think tank.

Δεν είναι παντού το ίδιο...

Δεν είναι παντού το ίδιο…

Οι ΗΠΑ, φυσικά, είναι μια χώρα που έχει και βαθειά φτώχεια. Μια κοινωνία διχασμένη (οικονομικά και άλλως πως), με πολλούς άστεγους, με ασθενείς χωρίς φροντίδα και με παιδιά που μένουν αναλφάβητα. Την ίδια ώρα, όμως, οι πιο πολλοί από τους φτωχούς απολαμβάνουν ανέσεις που δεν φαντάζονται ούτε και οι πιο πλούσιοι σε άλλες χώρες.

Και, αν η «απόλυτη φτώχεια» αποτελεί μέγα ζήτημα στις ΗΠΑ και αλλού, με ανθρώπους που στερούνται και τα στοιχειώδη, την ίδια ώρα όλοι οι φτωχοί δεν είναι ίσοι.
Στη σημερινή Κύπρο θα είχε αξία να σκεφτούμε, ως κοινωνία, τη σημασία του όρου.

Πρώτος ο Άνταμ Σμιθ έθεσε στο τραπέζι τον όρο «φτώχεια» ως κάτι που πρέπει να οριστεί με σαφή τρόπο, που να έχει και στο στοιχείο του συγκριτικού – φτωχοί, σημείωσε, δεν είναι μόνο εκείνοι που δεν έχουν τους πόρους για να αγοράσουν τα απολύτως απαραίτητα, αλλά κι εκείνοι που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τις ανέσεις που η κοινωνία θεωρεί αξιοπρεπείς.

Αυτή ήταν μια ριζοσπαστική λογική, που χρειάστηκε περίπου 200 χρόνια για να εδραιωθεί, με τον σημερινό ορισμό να θέτει το όριο της φτώχειας στο 60% του άμεσου εισοδήματος. Αν αναλογιστεί κανείς όμως τι σημαίνει αυτό, μπορεί να ξαφνιαστεί.

Δεν είναι πλέον πολυτέλεια, ούτε ο κλιματισμός, ούτε η τηλεόραση, ούτε ακόμα και το xbox. Στην Κύπρο τα θεωρούμε αναγκαία, παρόλο που η προηγούμενη γενιά δεν είχε σχεδόν τίποτε από τα πιο πάνω. Το 1986 ας πούμε, ήσουν αριστοκράτης αν είχες κλιματισμό και ήσουν «πολύ μπροστά» αν είχες Atari. Σήμερα, ένα σπίτι χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν είναι κατοικήσιμο, αφού του λείπει μια ανάγκη εξίσου βασική με το νερό ή το ρεύμα.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως πολλοί υποφέρουν πραγματικά. Σήμερα στην Κύπρο αρκετοί συμπολίτες μας τα βρίσκουν σκούρα ακόμα και για την εξασφάλιση στοιχειωδών αναγκών – τρόφιμα, ρεύμα, νερό…
Την ίδια ώρα, όμως, η πρόοδος που έγινε είναι εντυπωσιακή. Και, αν κάτι μας λέει η σύγκριση με παλαιότερες εποχές, βλέπουμε πως η πρόοδος αυτή δεν είναι αναστρέψιμη.

Χωρίς πολυτελή οχήματα, χωρίς ταξιδάκια στας Αθήνας για shopping και χωρίς ακριβά ρούχα, μπορούμε να ζήσουμε. Κάτι τέτοιο, μάλιστα, δεν επηρεάζει πραγματικά τη ποιότητα ζωής στην ουσία της. Καλό θα ήταν, όμως, να θυμόμαστε πως δεν ξηλώνονται όλα με μια κρίση – κι αυτή η σκέψη μπορεί να μας βοηθήσει για τα παραπέρα.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι να μείνουν εκτός προϋπολογισμού.

5 thoughts on “Φτώχεια και Xbox

 1. Παράθεμα: Φτώχεια και Xbox | "We shall fight for this island...."

 2. Ας δούμε απλά κάποια στοιχεία σχετικά με τα όσα γράφεις που θυμίζουν σε τεράστιο βαθμό φοξ νιουζ

  http://www.debt.org/faqs/americans-in-debt/poverty-united-states/

  The World Bank defines poverty in absolute terms:
  Those living on less than $1.25 per day live in extreme poverty.
  Those living on less than $2 per day live in moderate poverty.

  According to the U.S. Census Bureau’s 2011 Current Population Report, 46.2 million Americans are considered impoverished – 15 percent of the country’s population. Approximately 16.4 million American children – 22 percent of the population younger than 18 – live in poverty. The rate for people 65 and older is 8.7 percent.

  Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ http://www.census.gov/prod/2012pubs/p60-243.pdf στην σελίδα 58
  το 2011 46,2 εκατομμύρια αμερικανοί ζουν σε συνθήκες φτώχειας δηλαδή με λιγότερο από 1,25 δολλάρια την ημέρα

  μέσα σε 10 χρόνια οι άνθρωποι αυτοί αυξήθηκαν 10 εκατομμύρια

  Σύμφωνα με την Ντοιτσε Βέλλε το γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών ερευνών διαπίστωσε ότι η φτώχεια στην Γερμανία αυξήθηκε και το 2009 το 22% του πληθυσμού δηλαδή πριν την μεγιστοποίηση της καπιταλιστικής κρίσης ζούσε σε φτώχεια
  http://www.dw.de/poverty-a-growing-issue-even-in-wealthy-germany/a-5732454
  According to another recent study by the German Institute for Economic Research (DIW), from 2000 to 2009, poverty in Germany increased from 18 to nearly 22 percent.
  Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας 15 εκατομμύρια άνθρωποι δηλαδή το 1/4 του πληθυσμού ζουν σε φτώχεια η οποία έχει αυξητική τάση
  http://www.reuters.com/article/2013/05/22/us-italy-economy-poverty-idUSBRE94L0AX20130522
  About 14.9 million people, or a quarter of Italy’s 61 million population, are living in families that meet three of more of ISTAT’s poverty indicators.
  και γενικά η φτώχεια αυξάνεται στην Ευρώπη όπως διαπιστώνει και η ευρωπαική επιτροπή
  http://www.dw.de/poverty-is-on-the-rise-in-europe/a-16507641
  Poverty is on the rise in Europe
  Η φτώχεια αυξάνεται διαρκώς ακόμα και σε υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ η Γερμανία κλπ

  http://www.theguardian.com/world/2013/apr/09/usa-homeless-numbers-spending-cuts
  More than 630,000 Americans currently homeless, figures show, but fears grow that $85bn cuts will make problem even worse

  • έλα, μου έριξες Fox news να με τρελάνεις. Το επιχείρημά μου είναι πως η φτώχεια είναι συγκριτική. Αν δεν έχεις air condition, είσαι φτωχός, έστω κι αν αυτό είναι πρόοδος.
   Δεν πρέπει να πεθανίσκεις της πείνας για να θεωρείσαι φτωχός- κι αυτό είναι σχετικό με τα της Κυπρου σήμερα…

   • Όχι απλά δεν έχουν αιρκοντισιον αλλά δεν έχουν φαί να φάνε….

    Όπως έγραψα στο σχόλιο μου πρώτο πρώρτο η Παγκόσμια Τράπεζα ορίζει την φτώχεια ως εξής:

    The World Bank defines poverty in absolute terms:
    Those living on less than $1.25 per day live in extreme poverty.
    Those living on less than $2 per day live in moderate poverty.

    2 δολλάρια την ημέρα είναι …. 60 δολλάρια το μήνα!!!

    Τα 46,2 εκατομμύρια ανθρώποι θεωρούνται και είναι εξαθλιωμένοι

    According to the U.S. Census Bureau’s 2011 Current Population Report, 46.2 million Americans are considered impoverished

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s