Ελπίδες και φόβοι για boc

Με θετικό μάτι αντιμετωπίζει η αγορά τις εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου μετά την ανάληψη καθηκόντων από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δραματικές εκροές καταθέσεων έχουν καταγράψει, από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, σημαντική επιβράδυνση, γεγονός που μπορεί εν μέρει να ερμηνευτεί και ως ένδειξη πως ενισχύεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και δη στην Τράπεζα Κύπρου που αποτελούσε μέχρι πρότινος τη βασική «αιτία» μείωσης των συνολικών καταθέσεων.
Παρά τις ανησυχίες πως οι Ρώσοι μέτοχοι δεν θα λαμβάνουν μέρος στις συνεδρίες (και επομένως στις αποφάσεις) του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, την ίδια ώρα σημειώνεται πως η παρουσία τους στο ΔΣ, μαζί και με άλλους εκπροσώπους των νέων μεγαλομετόχων, δημιουργεί μια ανακούφιση ανάμεσα στους αναλυτές. Κι αυτό, διότι το κίνητρό τους είναι αμιγώς η διάσωση της τράπεζας και όχι η προστασία των επισφαλών μεγαλοδανειστών που δέχονται και τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Η επιβράδυνση των εκροών κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, αφού η τράπεζα μέχρι πρόσφατα βρισκόταν σε οριακά επίπεδα ρευστότητας. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα οι καλά ενημερωμένοι παρατηρητές που σχολίαζαν πως ακόμα και η στήριξη από την ΕΚΤ ενδεχομένως να αποδειχθεί ανεπαρκής. Πληροφορία, επέμενε πως η τράπεζα κατείχε λιγότερα από 500 εκατ. ευρώ σε «μαξιλαράκι» ρευστότητας πριν από μία εβδομάδα. Έτσι, η αλλαγή εικόνας που έχει δημιουργηθεί είναι πολύ ενθαρρυντική για την επιβίωση της τράπεζας – έστω κι αν συμβάλλει σε αυτή το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον καταθέσεις που να μπορούν να εγκαταλείψουν την τράπεζα εύκολα.

Την ίδια ώρα, όμως, σημαντικό στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι ξένοι επενδυτές –που συνεχίζουν να καταφθάνουν μαζικά στην Κύπρο– εκφράζουν μεγάλες ανησυχίες για την κατάσταση που επικρατεί στη τράπεζα.

Πίεση στα ομόλογα
Παρά το θετικό στοιχείο του νέου ΔΣ, το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινωθεί αποτελέσματα και ισολογισμός οδηγεί όλους τους «ενδιαφερόμενους» σε μια στάση μάλλον αρνητική. «Εάν δεν ανακοινώνουν, διότι δεν δέχεται να τα υπογράψει ο εξωτερικός ελεγκτής, αυτό είναι σημαντικό. Αν δεν έχουν καν στοιχεία, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό», σχολίασε ξένος επενδυτής που επισκέφτηκε την Κύπρο με το «μάτι» στην αγορά κρατικού χρέους. «Δεν ξέρω ποιο από το δύο είναι το χειρότερο», συνέχισε. Η ίδια πηγή σχολίασε πως δεν είναι δυνατόν να μεγαλώσει την έκθεσή του στα κυπριακά ομόλογα, παρόλο ότι κατέχει ήδη μεγάλες επενδύσεις σε κρατικό χρέος, από τη στιγμή που δεν μπορεί να ξέρει τι συμβαίνει στην Τράπεζα Κύπρου.

trapezakyproumetoxoi7Παρόμοια ήταν και η στάση άλλης πηγής, που ενδιαφέρεται να αγοράσει μερίδια σε μεγάλες επιχειρήσεις μετά και την ανάπτυξη επενδύσεων που έκανε μαζικά στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος επενδυτής έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για άμεσες επενδύσεις, και επιζήτησε μάλιστα επίμονα να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο, το τελικό του σχόλιο ήταν πως «όσο θετική κι αν είναι η εικόνα σε επίπεδο δημοσίων οικονομικών», δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ντιλ πριν να ανακοινωθούν τα στοιχεία της Τράπεζας Κύπρου.

Μπροστά σε σχόλια τρίτων πως η κατάσταση στην Τράπεζα μπορεί να είναι τόσο άσχημη που οδηγεί τον οίκο να αποκρύψει τα στοιχεία του, οι επενδυτές σχολιάζουν πως, αυτό είναι δευτερεύουσας σημασίας. «Φεύγουμε από τις αναδυόμενες οικονομίες, όπου είχαμε πολύ μεγάλο ρίσκο αγοράς, πολιτικό ρίσκο, αδιαφάνεια, διαφθορά και σειρά προβλημάτων. Συνήθισα τα άσχημα νούμερα. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι να μην ξέρω τι γίνεται».

Τα σχόλια από τουλάχιστον τέσσερις επενδυτικούς οίκους καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα ομόφωνα, γεγονός που δείχνει πόσο προβληματική είναι η εικόνα που δημιουργείται εξαιτίας της απόκρυψης των στοιχείων της Τράπεζας. Πλέον, όλα μπαίνουν στο ψυγείο μέχρι τουλάχιστον τις 10 Οκτωβρίου όταν θα ανακοινωθούν μερικώς κάποια στοιχεία της τράπεζας.

1 Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s