Νέα μασκαραλίκια για το ΔΣ της Τρ. Κύπρου

Νέα τροπή –και νέες κάκιστες εντυπώσεις– δημιουργούνται πλέον με την κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας να θέσει σε αμφιβολία την καταλληλότητα μελών του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου. Οι διαρροές για ονόματα άρχισαν από την Πέμπτη, με την πληροφόρηση –αρμοδίως και μη– να δίνει και να παίρνει μέχρι και το Σάββατο.

Από την ίδια την Κεντρική Τράπεζα είχαν δοθεί τα ονόματα του Κωνσταντίνου Κατσαρού και του Άδωνη Παπακωνσταντίνου ως «βέβαιοι» για αποκλεισμό από το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου. Σύμφωνα, μάλιστα, με αρμόδια πηγή, η τράπεζα είχε ενημερωθεί για τα σχετικά από το βράδυ της Πέμπτης. Πηγές της Τράπεζας Κύπρου, ωστόσο, δηλώνουν πως σχετική γραπτή ενημέρωση δεν έφτασε ποτέ κοντά τους.

Πάντως, ο αποκλεισμός των Κωνσταντίνου Κατσαρού και Άδωνη Παπακωνσταντίνου με βάση το επιχείρημα πως δεν έχουν άμεση επαφή με το αντικείμενο των τραπεζικών εργασιών, δεν μπορεί να κριθεί ως παράλογος. Την ίδια ώρα, ωστόσο, το περίεργο είναι πως ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δεν έθεσε στο τραπέζι μια τέτοια ένσταση όταν, ως μέλος της Αρχής Εξυγίανσης, συναποφάσιζε να ψηφίσει τα συγκεκριμένα μέλη.

CentralBankofCyprus_423_03Η διαπίστωση, δε, πως η εκπαίδευση και η επαγγελματική πορεία των δύο μελών δεν τους έφερε σε άμεση επαφή με το αντικείμενο των τραπεζικών εργασιών, θα μπορούσε να είχε γίνει με μια απλή ματιά των βιογραφικών τους. Δεν χρειαζόταν, δηλαδή, διεξοδική ανάλυση των ερωτηματολογίων για να είχε διαπιστωθεί πως ένα τέτοιο ζήτημα ενδεχομένως να προέκυπτε για τα συγκεκριμένα μέλη. Έτσι, η εκ των υστέρων ένσταση για τα μέλη προκαλεί μεγάλη εντύπωση, με το ερώτημα να είναι κατά πόσον το «λάθος» από πλευράς Κεντρικής ήταν εσκεμμένο ή αν ήταν αποτέλεσμα απροσεξίας ανεπίτρεπτων διαστάσεων.

Την ίδια ώρα εκκρεμεί και ο αποκλεισμός του αντιπροέδρου του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Vladimir Strzhalkovskiy ή του Dmitry Chichikashvili. Αρμόδιες πηγές από την Κεντρική Τράπεζα ανέφεραν και τα δύο ονόματα ως «τον Ρώσο που έχει αποκλειστεί» και ασφαλής εκτίμηση δεν ήταν δυνατόν να γίνει. Παρά τις προσπάθειες επικοινωνίας με τον αρμόδιο εποπτείας, Γιάγκο Δημητρίου, δεν ήταν δυνατόν να επικοινωνήσουμε μαζί του μέχρι την ώρα σύνταξης.
Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχαν γίνει αρκετές διαρροές σύμφωνα με τις οποίες η αμφισβήτηση της καταλληλότητας συγκεκριμένων μελών Διοικητικού Συμβούλου έγινε μετά από αντιδράσεις που καταγράφηκαν από πλευράς της Τρόικας. Αυτή η πληροφόρηση ελέγχεται ως ανακριβής, αφού υψηλόβαθμα στελέχη της Τρόικας σχολίασαν στην «Κ» πως δεν αντέδρασαν καθόλου, και ότι «δεν τους ενδιαφέρει καθόλου» η λίστα των ονομάτων που θα αποτελούν το νέο ΔΣ της τράπεζας. Δεν είναι σαφές ποιος διαρρέει πως υπήρξε αντίδραση της Τρόικας, αλλά η ίδια η Τρόικα απορρίπτει ξεκάθαρα την όποια πληροφορία τη θέλει να έχει εκφράσει άποψη για το θέμα. «Δεν ασχολούμαστε με ονόματα. Μας ενδιαφέρει μόνο η δουλειά που θα γίνει», σχολίασε σημαίνον στέλεχος από τις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, εκφράζεται μάλλον απορία από πλευράς στελεχών της Τρόικας για τα όσα διαδραματίζονται στην Τράπεζα Κύπρου, ενώ αναλυτές αντιμετωπίζουν το όλο θέμα ως «ένα ακόμα κυπριακό αστείο» σύμφωνα με επενδυτές που βρίσκονται στην Κύπρο.

Το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα είχε απαιτήσει την προ-έγκριση ονομάτων πριν από τη Γενική Συνέλευση, και είχε λάβει βιογραφικά και ερωτηματολόγια, εγείρει πολλά ερωτηματικά σχετικά με τη δουλειά που έγινε, ενώ την ίδια ώρα το γεγονός ότι ουσιαστικά ο διοικητής της Κεντρικής συναποφάσισε την ψήφιση του συγκεκριμένου υποψηφίου, επίσης δημιουργεί την εντύπωση πως «κάτι συνέβη» μετά τη Γενική Συνέλευση.

Σημειώνεται, επίσης, πως το κλίμα στην Αρχή Εξυγίανσης είχε περιγραφεί ως «πολύ καλό» την περασμένη Τρίτη, όταν προέκυψε η «λίστα των 16» και πως όλα τα μέλη της Αρχής σχολίασαν πως η απόφαση ήταν συναινετική και πολύ θετική.

Πίσω από τις εξελίξεις, πάντως, βρίσκεται και η δημιουργία νέων αρνητικών εντυπώσεων για τους χειρισμούς της Κύπρου, αλλά και για τα επίπεδα σοβαρότητας που χαρακτηρίζουν τον τρόπο που το κυπριακό κράτος αντιμετωπίζει τα όσα τεκταίνονται στο τραπεζικό σύστημα. Μετά τις μεγάλες καθυστερήσεις, σήμερα καταγράφεται μια νέα εμπλοκή στο θέμα της Τράπεζας Κύπρου.

Σημειώνεται, όμως, πως με μια απόφαση, με την οποία να απομακρύνονται μέλη του ΔΣ της τράπεζας, δεν ανατρέπεται η διαμόρφωση του νέου ΔΣ, το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερα μέλη χωρίς να χρειάζεται νέα Συνέλευση ή κάποια άμεση κίνηση. Εικάζεται πως σε περίπτωση απομάκρυνσης μελών, θα εκλεγούν αντικαταστάτες τους στις 10 Οκτωβρίου, όταν η τράπεζα θα πάει σε νέα Συνέλευση για την παρουσίαση αποτελεσμάτων. Έτσι, η όποια εξέλιξη δεν θέτει εκ νέου την τράπεζα σε άμεσες περιπέτειες, παρόλο που αυτή έχει ήδη δεχτεί ένα νέο πλήγμα στην ήδη τραυματισμένη εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών.

Στο βάθος της πληροφόρησης που διέρρεε τις τελευταίες ημέρες από την Κεντρική Τράπεζα, υπάρχει και το ζήτημα που αφορά στη δικαιοδοσία του διοικητή να λάβει από μόνος του την όποια τελική απόφαση. Μετά την αλλαγή της νομοθεσίας τον περασμένο Ιούλιο, οι τελικές αποφάσεις σε θέματα εποπτείας λαμβάνονται πλειοψηφικά από το ΔΣ της Κεντρικής με τη συμμετοχή και των εκτελεστικών μελών του, και όχι μόνο από τον διοικητή. Έτσι, εκτιμάται πως ο αποκλεισμός δύσκολα θα ολοκληρωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η Τράπεζα Κύπρου έχει δεχτεί νέο πλήγμα στην αξιοπιστία της μετά το νέο μπάχαλο που προκλήθηκε από τις σχετικές διαρροές που έγιναν από τα πλέον αρμόδια άτομα που ασχολούνται με το θέμα στην Κεντρική Τράπεζα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s