Πολύ κοντά για τα 700 εκατ. ευρώ

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι- Στο τραπέζι και η περικοπή επιδομάτων βάρδιας

Μετά το Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, κατά το οποίο συζητήθηκε και ο προϋπολογισμός του 2014, η «τρύπα» που απέμεινε, ήταν της τάξης των 95 εκατ. ευρώ, αφού «κάποια υπουργεία είχαν ξεπεράσει την οροφή που είχε τεθεί στην εγκύκλιο του προϋπολογισμού». Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολές για αναθεώρηση των προτάσεων προϋπολογισμού των Υπουργείων, ούτως ώστε αυτά να παραμένουν εντός των παραμέτρων που έχουν ήδη τεθεί.
Μέχρι και την Παρασκευή συνεχίζονταν οι διεργασίες, με όλες τις επιλογές «να είναι στο τραπέζι». Το «τελευταίο σφίξιμο» για εξασφάλιση του στόχου της μείωσης των δαπανών κατά 11% στον προϋπολογισμό του 2014 στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εκλογίκευση δαπανών.

eurogroupΠηγή με άμεση εμπλοκή στις διεργασίες, σχολίασε στην «Κ» πως υπάρχει αρκετά μεγάλο περιθώριο για κινήσεις, ακόμα και μετά την εξοικονόμηση 605 εκατ. ευρώ. Πολλά ιδιόκτητα κτήρια παραμένουν κενά, ενώ αρκετές υπηρεσίες θα μπορούσαν να συστεγαστούν.

Σε ερώτηση κατά πόσον θα καταστεί δυνατή και η τελευταία εξοικονόμηση των 95 εκατ. ευρώ που απομένουν για επίτευξη του στόχου, άλλη κυβερνητική πηγή σχολίασε πως «ούτως ή άλλως δεν υπάρχει καμία επιλογή».

Και οι βάρδιες
Ανάμεσα στις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι, είναι και το επίδομα βάρδιας. Σύμφωνα με σκέψεις που γίνονται, τα άτομα που λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα, αποζημιώνονται ούτως ή άλλως για τις βάρδιες τους με τη μορφή υπερωριακών αποζημιώσεων κατ’ αποκοπή.

Σημειώνεται επιπλέον, πως το συγκεκριμένο επίδομα αφορά κυρίως στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας (αστυνομικοί, νοσηλευτές, κοκ.), στα οποία έχει επιβληθεί δραματική μείωση δαπανών. Το μεν Υπουργείο Δικαιοσύνης καλείται να μειώσει τις δαπάνες του κατά 16,3%, ενώ το δε Υγείας θα πρέπει να εξοικονομήσει 17,7% των δαπανών του. Οι μεγάλες αυτές μειώσεις δεν θα είναι εύκολες, γεγονός που αναγκάζει τη κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης και των επιδομάτων. Πάντως, σύμφωνα με πληροφόρηση, μέχρι και την Παρασκευή γίνονταν προσπάθειες για να αποφευχθεί η όποια μείωση στα επιδόματα. Ωστόσο, αυτή η επιλογή «ακόμα εξετάζεται», σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, οι μειώσεις των δαπανών κρίνονται ως εξαιρετικά σημαντικές για να μπει η Κύπρος σε τροχιά εξασφάλισης των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα. Όπως είναι καλά γνωστό, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει σημαντική επιδείνωση των δεικτών ανάπτυξης το δεύτερο μισό του 2013, ενώ και το 2014 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται πως θα διατηρηθεί σε αρνητικά επίπεδα, με την ελπίδα πως η Κύπρος θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2015. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Κύπρος καλείται να διατηρήσει το πρωτογενές έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ το 2014.

Η υποτίμηση
Σημειώνεται πως υπάρχουν ήδη σημαντικές ενδείξεις πως η οικονομία έχει μπει σε πορεία εσωτερικής υποτίμησης, ένα στοιχείο που δείχνει πως η αγορά έχει ήδη αρχίσει να προσαρμόζεται στις οικονομικές συνθήκες. Ωστόσο, στον αντίποδα της εσωτερικής υποτίμησης –η οποία έχει αρχίσει να φαίνεται, δειλά-δειλά μέσα από τον αποπληθωρισμό στα εγχώρια προϊόντα– υπάρχει και το ζήτημα που δημιουργείται στο δημόσιο χρέος.

Από την άλλη, το Υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβει πως αναμένει κάποια επιτάχυνση της ύφεσης μετά τον Αύγουστο, η οποία θα συνεχιστεί και το 2014. Έτσι, δεν έχει επιλογή από το να συνεχίσει την πορεία εξοικονόμησης για να παραμείνει εντός στόχων.
Σημειώνεται πως στην κυβέρνηση θέλουν να αποφύγουν μειώσεις μισθών, κάτι που προϋποθέτει μείωση των δαπανών όσο αυτό γίνεται με όλα τα άλλα μέσα. Η μείωση των δαπανών κατά 11%, ποσοστό ουσιαστικά ανήκουστο για κράτος, αποτελεί βασικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας. Την ίδια ώρα, η αποφυγή οποιασδήποτε περιπέτειας στις εκταμιεύσεις δόσεων από τους δανειστές, επίσης προϋποθέτει πως η κυβέρνηση θα δείξει χωρίς αμφιβολία πως κάνει ό,τι χρειάζεται αν όχι και παραπάνω. Έτσι, με τις περικοπές η κυβέρνηση ελπίζει να κερδίσει, εκτός από μια ομαλή πορεία εκταμιεύσεων, και την ευκαιρία να αποφύγει –ή να καθυστερήσει– άλλα επώδυνα μέτρα που κρίνονται ως κοινωνικά ανεπιθύμητα.

Το γεγονός ότι, από τα μέσα Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση ελπίζει πως θα είναι σύντομα σε θέση να ανακοινώσει ένα προσχέδιο προϋπολογισμού που να μειώνει με τόσο εντυπωσιακό τρόπο τις δαπάνες, είναι πάντως ένα πολύ καλό σημάδι. Σημειώνεται, επίσης, πως με αυτό τον τρόπο προωθούνται έμμεσα αλλά αναπόφευκτα, και οι διαρθρωτικές αλλαγές στη Δημόσια Υπηρεσία που είναι απαραίτητες βάσει των δεσμεύσεων του Προγράμματος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s