Να βιαστούν αμέσως

Η Κομισιόν, στη σημερινή της ενημέρωση είδε με ευχαρίστηση την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από την εξυγίανση και χαιρέτισε την ανάληψη καθηκόντων από το νέο ΔΣ. Σε ερωτήσεις που έγιναν μετά την ενημέρωση σχετικά με την τράπεζα, οι απαντήσεις ήταν σαφείς και κινήθηκαν στα ίδια πλαίσια με εκείνα που γράψαμε πριν από μερικές ημέρες. «Βρείτε τα μόνοι σας», είπαν ουσιαστικά από την Κομισιόν, τονίζοντας πως καθόλου δεν τους ενδιαφέρει ποιοι κάθονται στο ΔΣ. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να ολοκληρωθεί η πορεία εξυγίανσης της τράπεζας.
Μικρή αλλά σημαντική ήταν η διαφοροποίηση του ΔΝΤ. Ενώ και η Ντέλια χαιρέτισε την εκλογή του νέου ΔΣ της τράπεζας, σε ερωτήσεις σχολίασε πως το νέο ΔΣ θα πρέπει να αναλάβει «το συντομότερο δυνατό», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει και την ανάγκη –κι αυτό «το συντομότερο δυνατό»- να αρχίσει να υλοποιείται το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η καθυστέρηση δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί. Ο έλεγχος των μελών, όσο κι αν είναι αυτός «δύσκολος», όπως τονίζει η Κεντρική Τράπεζα, τραβάει για πολύ ακόμα αφού άρχισε από τις 5 Σεπτεμβρίου.

det_laiki_cyprusΑυτό το άρθρο δεν θα ασχοληθεί με το ίδιο το αποτέλεσμα του ελέγχου, ούτε ακόμα και με τα παρασκήνια που παίζονται. Το σημαντικό δεν είναι μόνο να τελειώσει αυτή η νέα καθυστέρηση για να μπορεί επιτέλους η τράπεζα να θεωρηθεί «εκτός εξυγίανσης» και να αρχίσουν τα δύσκολα.

Πριν ακόμα και από το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης, θα πρέπει το νέο Συμβούλιο να εγκρίνει αποτελέσματα. Ο χρόνος στενεύει, καθώς στις 10 Οκτωβρίου θα πρέπει αυτά να ανακοινωθούν στο περίεργης φύσεως β’ μέρος της Γενικής Συνέλευσης που εξέλεξε το νέο ΔΣ.

Ο άμεσος κίνδυνος είναι να φτάσει το νέο ΔΣ στο συμπέρασμα πως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία για ανακοίνωση των λογαριασμών της τράπεζας πριν τις 10 Οκτωβρίου. Ακόμα κι αν ανακοινωθούν την ημέρα της νέας Συνέλευσης, κι αυτό θα είναι εξαιρετικά προβληματικό.

Η σύγχυση, η αβεβαιότητα και οι πολλές διαφωνίες σχετικά με τα τελικά νούμερα που θα φανούν στους λογαριασμούς έχουν ήδη δημιουργήσει μια προβληματική εικόνα για όσους παρακολουθούν την τράπεζα. Μέσα σε αυτή την εικόνα, μια καθυστέρηση δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ωστόσο, από αυτά τα αποτελέσματα θα εξαρτηθούν πολλά. Και, ενώ στην απουσία τους όλες οι υποθέσεις εργασίας, εικασίες και υπολογισμοί που γίνονται βλέπουν τα πράγματα με το χειρότερο μάτι, το χειρότερο δεν είναι τόσο μια ανακοίνωση άσχημων αποτελεσμάτων: Ούτως ή άλλως, αυτό αναμένεται, ακόμα και όταν συζητείται η κεφαλαιακή επάρκεια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι το πόσο άσχημα μπορεί να είναι, αλλά η συνεχιζόμενη καθυστέρηση. Αυτή παγώνει επενδυτές, ακόμα κι αυτούς που θέλουν να συνεχίσουν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα. Ακόμα και επενδυτής που πολύ «θέλει» την Ελληνική, κάνει πίσω εν αναμονή αποτελεσμάτων από την Κύπρου. Όπως γράφτηκε στην «Κ» την Κυριακή, χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο επενδυτικού fund πως «δεν φοβάται» τα άσχημα νούμερα διότι δραστηριοποιείται κυρίως σε αναδυόμενες (ή και χειρότερες) αγορές. «Αυτό που φοβάμαι είναι να μην ξέρω», τόνισε.

Ενώ ακόμα συνεχίζονται τα παρασκήνια, τα παιγνίδια και οι κόντρες, αυτό που είναι πιο σημαντικό για τον τόπο είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία «το συντομότερο δυνατό». Όλα τα άλλα, ακόμα και η αποφυγή νέων δεινών στην ρευστότητα, περνούν πρώτα από αυτό. Ας βιαστούν, διότι η ζημιά που γίνεται, ήδη μετριέται με πολλά μηδενικά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s