Το βαθύτερο πρόβλημα

Το θέμα δεν είναι αν μας θεωρεί άσχετους, ή πιο άσχετους από τον εαυτό του. Μπορεί όσα λέγαμε πως θα γίνουν να έγιναν, κι όσα διαβεβαίωνε πως θα γίνουν να κατέρρευσαν με τη Λαϊκή, αλλά ενδεχομένως να τα είχαμε πει από ασχετοσύνη, κι ο ίδιος να ξέρει καλύτερα.

Το θέμα δεν είναι ούτε αν προσπαθεί να φιμώσει –πρώτα με εκκλήσεις και μετά με απειλές. Αυτά, εξάλλου, γίνονται σε όλες τις τριτοκοσμικές χώρες.

Το θέμα δεν είναι ακόμα ούτε και τα μικροπρεπή κολπάκια: Βάζω ισολογισμό της Τράπεζας Κύπρου στην ιστοσελίδα, αλλά μετά τον εξαφανίζω. Κάνω τη διαρροή και μετά δεν ξέρω τίποτε. Δίνω χαρτί στους δημοσιογράφους και μετά κάνω έρευνα να την κάτσω του λειτουργού που δεν χωνεύω. Ούτε αυτά είναι πρόβλημα, αφού τα πήραμε όλοι χαμπάρι.

Το θέμα δεν είναι καν η παραπλάνηση. Δεν έχει, λέει, θέση στο Leicester διότι δεν μετρά το sabbatical. Αλλά δεν πειράζει, όσο κι αν δοκιμάζει τα όρια του ψεύδους η Κεντρική, «στο φως δεν θα βάλουν φωτιά».

Ούτε καν εκείνο το άλλο το τρομακτικό δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα –οι συνεχείς απουσίες σε θέρετρα και ξενοδοχεία ενώ η Κεντρική αφέθηκε να κυβερνάται από την Alvarez and Marsal. Μπορεί ακόμα και να είναι λογικό κι αφού υπάρχει τόσος χρόνος για διακοπές, να υπάρχει και χρόνος να ασχολούνται με τους δημοσιογράφους την ώρα που χάνεται το τραπεζικό σύστημα. Μπορεί, κι αυτό.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι άλλο.

Στην Αγία Παρασκευή κυριαρχεί η λογική πως, αν μείνει κάτι στον αναπνευστήρα για αρκετό καιρό, τελικά θα γιάνει. Έμπλεξε ο αναπνευστήρας με τη θεραπεία.

Η καθυστέρηση έχει γίνει κεντρικό γνώρισμα της πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας. Το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα επιτρέπει, ως εποπτική αρχή, να μην υπάρχουν καν ισολογισμοί της Τράπεζας Κύπρου, οδηγεί σε μια κατάσταση που και ο χειρότερος πρωτοετής θα μπορούσε να είχε εξηγήσει στον κύριο καθηγητή: Άπαντες υποθέτουν πως υπάρχει κάπου κάποιος ισολογισμός. Αλλιώς, δεν δικαιούνται να επιμένουν πως το κούρεμα του 47.5% είναι αρκετό και πως βγάζει 12% κεφαλαιακή επάρκεια. Έστω κι αν η κυβέρνηση, κακώς, επέμενε πως το κούρεμα έπρεπε να ήταν μικρότερο, αυτό που ισχύει σήμερα είναι η διαβεβαίωση της Κεντρικής πως το ύψος έχει διασώσει την τράπεζα.

Αν έχουν ισλογισμό, τότε δεν τον δίνουν, και το μόνο που μπορεί ένας επενδυτής, αναλυτής ή άσχετος να υποθέσει, είναι πως τα πράγματα είναι χειρότερα, ακόμα κι από το χάλι που μας αναγκάζουν να φανταστούμε. Αν από την άλλη δεν έχουν ισολογισμό, τότε η όποια πράξη έκαναν για διάσωση της τράπεζας, αποτελεί ψεύδος.

Εν τω μεταξύ, δεν φαίνεται να δόθηκε –εποπτικά- εντολή στην τράπεζα να κόψει το κεφάλι της, να μην πάει κανένας σπίτι του, να μείνουν όλοι μέσα και να βγάλουν ισολογισμούς. Προφανώς, τα δικαιώματα για διακοπές θεωρούνται πιο ιερά από την σωτηρία του τόπου.

Πέρα από αυτά τα προφανή (με το κολάνι να πιάνει και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που επίσης εποπτικά όφειλε να εξαναγκάσει με ό,τι μέσο έχει την τράπεζα να δώσει λογαριασμούς) είναι και το άλλο.

Ο Διοικητής δεν είπε πως τα μέλη του ΔΣ έχουν πρόβλημα. Υπέγραψε ως μέλος της Αρχής Εξυγίανσης για να ψηφιστούν. Στη συνέχεια, όμως, θυμήθηκε (και διέρρευσε αλλά πάλι λέει πως το έκανε άλλος) πως ορισμένοι δεν έχουν εμπειρία. Αυτό το στοιχείο δεν φαίνεται μόνο από τα ογκώδη ερωτηματολόγια, αλλά και από τα σύντομα βιογραφικά. Επομένως η ερώτηση είναι: Όταν τους συνεπέλεγε, ο Διοικητής δεν είχε καν διερωτηθεί ποιοί είναι αυτοί που θα ψηφίσει, ή τα είδε κι είπε πως θα τους κόψει μετά;

Πάνω από οκτώ ημέρες μετά την θεωρητική έξοδο από την Εξυγίανση,  η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει ουσιαστικά ΔΣ. Αν πήγαν οι υπάλληλοι του κ. Δημητριάδη σπίτι τους αυτό το οκταήμερο, αυτό δείχνει πόσο χαλαρά παίρνουν την κατάσταση. Και, ναι, είναι τόσο σοβαρή.

Η Τράπεζα μάλλον δεν θα «πάει» από κεφάλαια, αλλά από ρευστότητα. Ακόμα και τώρα, με το καθεστώς του αντισυμβαλλόμενου (με το οποίο φυσιολογικά μειώνεται το ELA),  η τράπεζα κινδυνεύει από ρευστότητα. Αναλυτές των hedge funds  εκτιμούν πως κινείται στα όρια των 3 δισ. (συν ELA, συν ΕΚΤ). Με τις εκροές να έχουν μεν επιβραδυνθεί, αλλά να μην έχουν σταματήσει, είναι προφανές πως το πρόβλημα είναι τεράστιο. Και, ο αναπνευστήρας είναι το χειρότερο φάρμακο.

Το βασικό ερώτημα είναι τί έχει γίνει, από τις 15 Μαρτίου και μετά, για να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη στη τράπεζα. Όλο το ιστόρικό από τότε, έχει να κάνει με καθυστερήσεις, με παιγνίδια πολιτικής υφής, με κολπάκια και μικρότητες, με αποσιώπηση στοιχείων και με ταξιδάκια αναψυχής. Χαρακτηριστικό ήταν το ότι δεν διοριζόταν προσωρινό ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου διότι έπρέπε, έλεγαν, πρώτα να του διορίσουν ΔΣ στην Κεντρική, αλλά όταν αυτό έγινε, δεν πέρασε από το ΔΣ της Κεντρικής ο διορισμός του ΔΣ της Τρ. Κύπρου. Μάλιστα…

Προσωπικά, στο off the record που η Κεντρική θεώρησε «αποτυχία» διότι οι συνάδελφοι στον Φιλελεύθερο δεν τα έγραψαν όπως του βολεύει,παρακαλούσα.

Ικέτευα –όπως και άλλοι άσχετοι συνάδελφοι- τους λειτουργούς να μας δώσουν ένα μικρό κάτι, ένα στοιχείο, ένα νούμερο, ό,τι νάναι, για να δικαιούμαστε να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στην τράπεζα, να πούμε κάτι θετικό.

Οι σχετικοί δεν μας έδωσαν τίποτε.

Στην Κεντρική πρέπει να ξυπνήσουν και να αρχίσουν να ασχολούνται με το πώς θα σωθεί η τράπεζα. Πώς θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και πώς θα σταματήσουν οι καθυστερήσεις.  Να αντιληφθούν πως, αφού φόρτωσαν με τον αναπνευστήρα του ELA  την Λαϊκή, κι αφού η Τράπεζα Κύπρου ακολουθεί το δρόμο της, πρέπει επιτέλους να κάνουν κάτι. Εμάς, ας μας χαρακτηρίζουν όπως θέλουν. Αυτά τα πράματα δεν έχουν σημασία. Επιτέλους, όμως, πρέπει να αρχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους.

Και άμεσα.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τον προϋπολογισμό.

ΥΓ. Για τα μεγάλα δάνεια που δόθηκαν σε αφερέγγυους δανειολήπτες και τις συνεχείς αναδιαρθρώσεις, δεν μας είπαν ακόμα τίποτε. Η ανησυχία είναι πως η Τράπεζα Κύπρου υποφέρει στον ισολογισμό της με τον μη σχηματισμό προβλέψεων, αλλά κανένας στην Κεντρική δεν είναι ακόμα τίποτε. Αν το επέτρεψαν, η ευθύνη θα είναι άμεση για την κατάσταση της τράπεζας.

3 thoughts on “Το βαθύτερο πρόβλημα

  1. Εννοείται, σωστός.

    Θα χαρακτήριζα αλλοπρόσαλλο τον Πανίκο. Επί Χριστόφια έκανε 2-3 κινήσεις όταν τα πράματα ήταν οριακά, και είχα πεισθεί πως τελικά είχε και αυτός τις κόκκινες γραμμές ορθολογισμού που θα αναμένονταν εκ της θέσεως του. Από τότε κάνει ό,τι μπορεί για να ανατρέψει αυτή μου την εντύπωση.

  2. Αυτα ειναι ασημαντα μπροστα στο πραγματικο κακο που εκανε ο Πανίκος. Και αυτο δεν ηταν αλλο παρα το οτι αφησε την PIMCO να κανει ο,τι θελει, δινοντας τους και το δικο του indication, που δεν ηταν αλλο απο το 10δις που τελικα εβγαλε και η PIMCO (surprise surprise!).

    Δεν λεω οτι το 10δις ειναι λαθος αριθμος. Αλλα μονο στη Κυπρο θα αφηναμε την οποια PIMCO να κανει οτι θελει, χωρις να σκεφτουμε τι θα ακολουθησει. Νομιζετε μονο το κυπριακο τραπεζικο συστημα ειναι σε τετοιο χαλι? Η διαφορα ειναι οτι στις αλλες χωρες δεν θα αφησουν οποιον και οποιον να ερθει να τους αλωσει, οτι κανουν θα το κανουν προσεκτικα και μεθοδευμενα (παραδειγμα η Ισπανια).

    Απο την αλλη, ο δικος μας, ο Πανίκος, ηθελε να βγαλει την ζημια οσο πιο ψηλα γινετε, αφενός για να τα ριξει ολα στον προκατοχο του, αφ’ετερου για να ικανοποιησει και τον ανθρωπο που τον διορισε. Χωρις καν να σκεφτει τι θα επακολουθησει..

  3. Εγώ θα συμφωνήσω με τον πανίκκο για το θέμα των δημοσιογράφων αν και εννοούμε διαφορετίκους δημοισιογράφους. Αν είχαμε σωστους δημοσιογράφους θα εστήριζαν τον συνάδελφο τους που πήγε για ανάκριση για κάτι που έγραψε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s