Φεύγει η Alvarez

http://www.kathimerini.com.cy

Μετά από ένα περίπου χρόνο –από τον Αύγουστο του 2012- η Alvarez and Marsal  παραδίδει τα κλειδιά της Κεντρικής Τράπεζας και ολοκληρώνει τις εργασίες της. Στην απόφαση για μη ανανέωση των σχετικών συμβολαίων, βάσει των οποίων η εταιρεία λάμβανε πληρωμές της τάξης των 750.000 ευρώ το μήνα -συν εξοδα- καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής.

Όπως είναι γνωστό, ο ρόλος της Alvarez, η οποία είχε ουσιαστικά κυρίαρχο ρόλο στην διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας τον τελευταίο χρόνο, αποτέλεσε στοιχείο διαφωνιών αλλά και πολλών ερωτημάτων. Η εντύπωση που διαμορφώθηκε ανάμεσα σε τραπεζικά στελέχη αλλά και ανάμεσα σε επενδυτές και στενούς παρατηρητές της Κεντρικής, ήταν πως η Alvarez είχε ουσιαστικά κεντρικό ρόλο στην λήψη διοικητικών αποφάσεων στην Κεντρική, γεγονός που προκαλούσε και μεγάλες ανησυχίες σχετικά με τα κίνητρα της εταιρείας.

cbΗ εταιρεία είχε αναλάβει την διεξαγωγή ερευνών για τα αίτια της κρίσης και εξέδωσε το γνωστό πόρισμα το οποίο καίει μεν πολλούς, αλλά ταυτόχρονα δεν περιλαμβάνει στοιχεία τέτοια που να μπορούν από μόνα τους να οδηγήσουν σε καταδικαστικές αποφάσεις. Η Alvarez and Marsal ανέλαβε, επίσης και την μελέτη της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, ένα θέμα στο οποίο δεν κατέχει ιδιαίτερη εμεπιρογνωμοσύνη, σε αντίθεση με άλλες εταιρείες που έχουν παρόμοιο χαρτοφυλάκιο εργασιών.

Το γεγονός ότι η εταιρεία αντιπροσώπευε συχνά τη Κύπρο σε συναντήσεις με την Τρόικα, αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά των στελεχών της εντός της Κεντρικής Τράπεζας, είχε προκαλέσει αρκετά ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της, την ώρα όμως που αυτός ο ρόλος αντιμετωπιζόταν ως μυστικό από τον τέταρτο όροφο της Κεντρικής Τράπεζας, με αποτέλεσμα να μην γίνουν γνωστές λεπτομέρειες όπως τους πλήρεις όρους εντολής.

Μετά τον διορισμό των νέων μελών του ΔΣ της Κεντρικής, το θέμα οδηγήθηκε σε πιο έντονες συζητήσεις, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως και οι δύο νέοι εκτελεστικοί σύμβουλοι του ΔΣ της Κεντρικής έθεσαν το θέμα επιτακτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η εταιρεία πλέον περνά τις τελευταίες ώρες της στην Κεντρική και όλα δείχνουν πως η Alvarez επιστρέφει τα κλειδιά της Κεντρικής στα ανώτατα στελέχη της Αγίας Παρασκευής και πλέον αποχωρεί.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της «Κ», το συνολικό κόστος των υπηρεσιών της εταιρείας ξεπερνά ελαφρώς τα 10 εκατ. ευρώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s