«Είμαστε εδώ» λέει η Τρ. Κύπρου. Αλλά…

http://www.kathimerini.com.cy

Σε αναζήτηση ακόμα για CEO, ενώ ακόμα εκκρεμούν το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης και ο ισολογισμός

Στέλνει μήνυμα στην κοινωνία με τη νέα της εκστρατεία

Συνεχίζονται, ακόμα, οι διεργασίες στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου σχετικά με την αναζήτηση νέου ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή για την τράπεζα. Η καθυστέρηση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες προκαλεί αρκετή ανησυχία, έως και εκνευρισμό στην Κεντρική Τράπεζα, φαίνεται πως κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί.

Βασικό πρόβλημα που εντοπίζουν καλά ενημερωμένες πηγές, είναι πως με την τράπεζα ουσιαστικά ακέφαλη, όσον αφορά στην ανώτατη εκτελεστική της θέση, έχουν ταυτόχρονα παγώσει και πολλές σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στη διάρθρωση της τράπεζας, στην αναθεώρηση διαδικασιών και τρόπου λειτουργίας, αλλά και στην αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων του οίκου, που σχετίζονται με την όλο και πιο στενή ρευστότητα.

laiki atmΚάποιες από τις σκέψεις που γίνονται από διάφορους εμπλεκόμενους, έχουν να κάνουν με μια «ενδιάμεση λύση» στο θέμα του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή. «Θα μπορούσε να διοριστεί εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, στην απουσία του CEO», σχολιάζουν διάφοροι κύκλοι εντός και πέριξ του Συμβουλίου. Με μια τέτοια λύση, η τράπεζα θα μπορεί να προχωρήσει με τα καυτά ζητήματα που την καίνε, ενώ θα κερδίσει και χρόνο ως προς την αναζήτηση CEO, η οποία ακόμα καθυστερεί. Πηγές του στενού κύκλου μελών του ΔΣ σχολιάζουν πως θα χρειαστεί ένας ακόμα μήνας, περίπου μέχρι την τελική απόφαση – μια διαπίστωση που προκαλεί ισχυρές ανησυχίες στους ενδιαφερόμενους.

Ταυτόχρονα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Κύπρου δεν έχει ακόμα διαμορφώσει πλήρως ούτε τις διάφορες επιτροπές του ΔΣ, ο ρόλος των οποίων θα είναι εξαιρετικής σημασίας, τόσο όσον αφορά στις εποπτικές υποχρεώσεις της τράπεζας, όσο γενικότερα. Δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει σε ποιο βαθμό τα μέλη του ΔΣ διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο, και είναι διαθέσιμα για συμμετοχή στις διάφορες επιτροπές του ΔΣ – ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως «οι Ρώσοι» που έχουν εκλεγεί στο ΔΣ διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως «επτά από τα 16 μέλη του ΔΣ» δεν ζουν στην Κύπρο, και πως, ως αποτέλεσμα, είναι δύσκολη η διαμόρφωση επιτροπών.

Να προλάβουν

Εν τω μεταξύ, εκτός από το γεγονός ότι η αβεβαιότητα για την τράπεζα συνεχίζεται, και πέρα από το δεδομένο πως χωρίς εκτελεστικό διευθυντή η τράπεζα είναι ουσιαστικά παγωμένη και ακέφαλη, βασικό ζήτημα που ακόμα εκκρεμεί είναι κατά πόσον η Κύπρου θα προλάβει τη 10η Οκτωβρίου για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει CEO, το βάρος που πέφτει στο ΔΣ είναι ακόμα μεγαλύτερο και αφορά στην τελική έγκριση των στοιχείων που θα συμφωνηθούν με τον εξωτερικό ελεγκτή. Όπως γίνεται ευρέως γνωστό, η τράπεζα διαφωνεί σε πολλά σημεία με την έκθεση των ελεγκτών και τα αποτελέσματα, έστω κι αν πλέον είναι εκτός πραγματικότητας, αφού αφορούν στον Δεκέμβριο του 2012, σκοντάφτουν σε αυτές τις διαφωνίες. Πάντως, η τράπεζα δεν έχει άλλη επιλογή από την παρουσίαση, έστω και των πλέον «απηρχαιωμένων» αποτελεσμάτων του Δεκεμβρίου.

Ακόμα πιο πιεστική είναι και η μνημονιακή υποχρέωση της τράπεζας θα παρουσιάσει ως το τέλος του ερχόμενου μήνα, και Σχέδιο Αναδιάρθρωσης. Χωρίς αυτό, είναι προφανές πως η τράπεζα δεν μπορεί να ελπίζει σε ανάκαμψη των καταθέσεων και σε ενίσχυση της όλο και χειρότερης ρευστότητας. Ωστόσο, με δεδομένες τις καθυστερήσεις στην ανώτατη εκτελεστική βαθμίδα της τράπεζας, ελλοχεύει πλέον ο κίνδυνος να μην εκπονηθεί έγκαιρα πειστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης που να μπορεί να πείσει καταθέτες και επενδυτές.

 

Εκστρατεία

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχει αρχίσει και διαφημιστική εκστρατεία από πλευράς της τράπεζας, για ενίσχυση της ζήτησης στα δάνεια, αλλά και για άντληση καταθέσεων. Ήδη, η εκστρατεία για τα στεγαστικά δάνεια άρχισε από την περασμένη Παρασκευή, έστω και κάτω από συνθήκες που είναι κάθε άλλο παρά ευνοϊκές: Η μειωμένη ζήτηση, τα μειωμένα ενεργητικά των νοικοκυριών, το γεγονός ότι ακόμα να μειωθούν οι τιμές των ακινήτων όσο αναμένεται αλλά και ο λόγος που γίνεται δημοσίως για το ύψος των επιτοκίων, δυσχεραίνουν τη θέση της τράπεζας, η οποία πάντως καταβάλλει αξιόλογη προσπάθεια για προσέλκυση πελατών. Ταυτόχρονα, από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει και εκστρατεία με καταθετικά προϊόντα. Με το ζήτημα της ρευστότητας να αποτελεί το πιο άμεσο από τα προβλήματα της τράπεζας, η άντληση προσέλκυσης καταθέσεων θα είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως η τράπεζα στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στην κοινωνία, το οποίο υπογραμμίζεται και με το σλόγκαν της εκστρατείας «Είμαστε εδώ». Μπροστά σε αυτή την εικόνα, δεν πρέπει να ξαφνιάζει το γεγονός ότι και άλλες τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει επίσης να κινούνται, έστω και δειλά-δειλά προς το παρόν, για προσέλκυση πελατών. Είναι προφανές πως η εκστρατεία της Τράπεζας Κύπρου δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορο τον ανταγωνισμό της, έστω κι αν οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Κάτω από τη σημερινή εικόνα της μειωμένης ρευστότητας, ενδεχόμενος η Κύπρου να δημιουργήσει, με αυτές τις κινήσεις της, σημαντικό κίνητρο για να αντιστραφεί –όσο αυτό είναι δυνατό– η εικόνα της πιστωτικής συρρίκνωσης. Εάν, όπως διαφαίνεται, οι κινήσεις της Τράπεζας Κύπρου οδηγήσουν τις άλλες τράπεζες σε αναθεώρηση της σημερινής τους πρακτικής να συνεχίζουν χωρίς φρένο την απομόχλευση, ενδεχομένως η νέα εκστρατεία να αποδειχθεί ακόμα και καταλυτική για τη μείωση των επιτοκίων αφενός, αλλά και αφετέρου το φρενάρισμα της πιστωτικής συρρίκνωσης. Θα ήταν, ωστόσο, υπερβολή να εκτιμάται πως μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος χάρη σε μια εκστρατεία και μόνο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s