Η πιο απλή ανάλυση για τη Δρομολαξιά…. (Η προβοσκίδα σε προδίδει)

«Δεν μπορώ να αποδείξω πως δεν είμαι ελέφαντας» είχε πει πριν ένα περίπου χρόνο ο Άντρος Κυπριανού όταν διέρρευσε από λάθος email η κομπίνα (διότι περί τούτου πρόκειται) για διορισμό αρχιτελώνη. Παρεξήγηση ήταν επίσης το αμίμητο «Andros and his people» που πήρε στο λαιμό του ένα άνθρωπο που μάλλον δεν έφταιγε σε τίποτε. Ούτε σχέση είχε κανένας με το Μαρί. Θυμάστε τις διαρροές τότε πως για το Μαρί έφταιγαν οι Τούρκοι και πως ήταν δολιοφθορά;  Ακόμα και η ΕΦ ήταν μια χαρά αφού «συντήρηση γίνεται», όπως μας είχε πει εμφαντικά ο τότε ΥΠΑΜ, Κώστας Παπακώστας, όταν σκοτώθηκε με το Ακμάτ ο έφεδρος Χατζησπύρου (τον ξεχάσατε, έτσι;).

Ο Άντρος Κυπριανού δεν είναι χειρότερος από τους περισσότερους. Δεν ξεχωρίζει στο πλήθος των πολιτικών ως περισσότερο διεφθαρμένος.

Βλέπει σκευωρίες διότι έτσι έμαθε. Απειλεί να «βγάλει στη φόρα το 1974» διότι έτσι έμαθε. Είναι σίγουρος πως η προβοσκίδα που τον καρφώνει είναι εκεί κατά λάθος και μόνο από ατυχία δεν  μπορεί να αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας. Δεν ξέρει κάτι άλλο γιατί κανένας τους δεν ξέρει κάτι άλλο. Δεν υπάρχει άλλη προσέγγιση, ούτε καν η υποψία πως όλα αυτά είναι ηθικά αποκρουστικά.

Το γεγονός ότι το σύστημα νοσεί, είναι δεδομένο- κι όχι τώρα με την κρίση, αλλά από καιρό. Μέρος του ίδιου συστήματος ήταν και οι τράπεζες. Μέρος του ήταν και οι τραπεζίτες που κάποιες φορές μας ξεγέλασαν όλους μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, δεν είναι πως έγινε λαμογιά στην Δρομολαξιά, ούτε πως έπεσαν μίζες για τα ΤΟR, ούτε ακόμα πως τα κόμματα τα είχαν κάνει πλακάκια με τους τραπεζίτες. Ούτε καν πως τα κόμματα τα παίρνουν (cash πάντα) χωρίς να δηλώνουν την σχέση αμοιβαίας συντήρησης που έχουν με επιχειρηματίες.

Έστω κι αν η διαφθορά ήταν κεντρικό γνώρισμα του κοινωνικού συστήματος, του πολιτικού κατεστημένου και του οικονομικού μας μηχανισμού, αυτά δεν είναι όσο άσχημα όσο το τελικό συμπέρασμα που προκύπτει. Κι αυτό είναι πως το «σύστημα» δεν είναι μόνο διεφθαρμένο, αλλά δεν ξέρει πώς να λειτουργήσει χωρίς τη διαφθορά.

Η διαφθορά δεν είναι το γράσο που λαδώνει τα γρανάζια, αλλά το κεντρικό γρανάζι του όλου συστήματος. Γι αυτό και δεν ξέρουν πώς να λειτουργήσουν χωρίς αυτή. Γι αυτό και, αντί να αφορίσουν τους διεφθαρμένους του κύκλου τους, σπεύδουν να δουν σκευωρίες. Η βρώμα φτάνει μακριά, μέχρι την κορυφή των κομμάτων. Την ώρα που ο κ. Κυπριανού φωνάζει για την αδικία που έγινε, είχε προ ημερών και την «τόλμη» να μας πει πως τα χρήματα της Αλκής από την Δρομολαξιά δεν βοήθησαν το ΑΚΕΛ. Άμα μας θεωρούν τόσο ηλίθιους, μας αξίζει να συνεχίσουν.

Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι, ούτε να πάνε φυλακή ορισμένοι, ούτε να τιμωρηθεί το έγκλημα. Αυτά εξυπηρετούν το λεγόμενο «λαϊκό αίσθημα» και λειτουργούν ως αντικίνητρο για την επόμενη φορά. Αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Το ζητούμενο είναι να δώσει και ο λαός ένα δικό του στίγμα: Θέλουμε ικανούς και καθαρούς. Δύο κριτήρια, εξίσου σημαντικά, που θα έχει την ευκαιρία να τα δοκιμάσει ο μέσος πολίτης τον ερχόμενο Μάη στις εκλογές.

Από την άλλη, όλα δείχνουν πως θα μείνουμε στα ίδια. Ακόμα και οι νεοφανείς πολιτικές δυνάμεις που μπαίνουν να γεμίσουν το κενό που αφήνεται πίσω από το βασανισμένο ΑΚΕΛ (αλλά και την ΕΔΕΚ), δεν αποτελεί καμία διαφοροποίηση από τα γνωστά γρανάζια και τα «γράσα» των άλλων. Κι αυτοί έχουν προβοσκίδα, κι ας επιμένουν πως δεν είναι ελέφαντες.

Ο λαός έχει αποτύχει επανειλημμένα σε αυτή την δοκιμασία. Όταν βουλευτής εκλέγεται με το σύνθημα «Εσύ ξέρεις γιατί», ή όταν παλαιότερα νεαρός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο με σημαία τον πατέρα του και σύνθημα νεποτισμού το «Σχέση Εμπιστοσύνης», τους ψηφίζαμε και τους στείλαμε στη Βουλή. Ίσως να χρειάζεται πλέον μια χείρα βοηθείας και ο λαός. Και, το βάρος πέφτει στην κυβέρνηση, η οποία στα σπλάχνα της έχει κι αυτή τα δικά της βρώμικα (κοιτάξτε μόνο τους μισούς από τους κατηγορούμενους της Δρομολαξιάς).

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τον προϋπολογισμό.

http://www.kathimerini.com.cy

 

Advertisements

One thought on “Η πιο απλή ανάλυση για τη Δρομολαξιά…. (Η προβοσκίδα σε προδίδει)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s