Το νέο μας λεξιλόγιο…

Νίκος Λίλλης. Ντίνος Μιχαηλίδης. Επικεφαλής της εποπτείας για την Κεντρική όταν έρχονταν τα μαυροσάκουλα. Αργότερα πρόεδρος ΔΣ της Λαϊκής. Βενιζέλος Ζαννέτος. Κώστας Μιαμηλιώτης. Κάτι δέντρα blue. Ανδρέας Λοϊζίδης. Παραδοχή Βγενόπουλου πως έχει στοιχεία – και ένας εισαγγελέας που δεν τα ζητά. Γρηγόρης Σουρουλλά. Ορέστης Βασιλείου. Ανδρέας Ηλιάδης και σβησμένοι υπολογιστές. Χαράλαμπος Χαραλάμπους. Στάθης Κιττής. Μη εξυπηρετούμενα 457 εκατ. ευρώ, χωρίς προβλέψεις. Αξιόγραφα πουλημένα ως «κατάθεση». Καζίνο που πήρε δάνεια κι αμέσως μετά, πήρε και ένεση ρευστότητας. Γιάννης Σουρουλλά. Andros and his people. Κονδύλια για την διαφώτιση. Πετρελαιοδεξαμενές. Μιχάλης Μιχαηλίδης. Σλόμποταν Μιλόσεβιτς και μαυροσάκουλα. Ανδρέας Νικολάου. Ενδιάμεση λύση. Αποτελέσματα τράπεζας Δεκεμβρίου 2012, μερικώς ανακοινώσιμα τον Οκτώβριο του 2013. Βατοπέδι. Χαμένα πυρομαχικά. Αλκή. Παραίτηση Ιερωνυμίδη. Δικηγόροι της Λαϊκής που βοηθούσαν στη συλλογή στοιχείων από ξένη εταιρεία για τον ανταγωνισμό της Λαϊκής. Μέλος του ίδιου γραφείου στο προεδρείο της Επιτροπής Οικονομικών, που ζητούσε στοιχεία για την υπόθεση. Lefco. Κίτρινος φάκελος. Κόκκινος φάκελος. Εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας. Παραίτηση Μολέσκη. Αγορά γης από φοιτητή στη Μονή όπου ο πατέρας του (υπουργός) προόριζε για τερματικό. Ανδρέας Νικολάου. TOR M-1. Κάμερες ραντάρ για την τροχαία. Χορηγίες cytavision. Δάνεια χωρίς αντίκρισμα. MIGοδάνεια. Γενική Συνέλευση χωρίς αποτελέσματα και χωρίς ισολογισμό. Γήπεδο της Λάρισας. Διορισμός Αρχιτελώνη. Χαμένες εταιρείες από τον Έφορο Εταιρειών. Φαξ του Προεδρικού για μεταθέσεις. Δρομολαξιά. Χαρτί του προέδρου της Βουλής για ρουσφέτια. Παραίτηση Βάσου Γεωργίου. Κώστας Παπακώστας. ELA. Λευτέρης Μούσκου. Επιτροπή Αγνοουμένων. Δάνεια της Τράπεζας Κύπρου στον πρόεδρο του ΔΣ. «Συντήρηση γίνεται» στα Ακμάτ. Yiang Qi. Μηνύματα από τον Συνταγματάρχη Ανδρέα Σταύρου για την μετάθεση του «κουμπάρου της κας. Μ.Π». Πιστόλια που παίζουν στη ΜΜΑΔ. Συνδεδεμένα δάνεια. Ανακοινώσεις της Κεντρικής πως οι δημοσιογράφοι πρέπει να παίρνουν άδεια για να γράφουν. Παρόμοιες ανακοινώσεις από την Αστυνομία για αποκλεισμό πληροφοριών. Συμβάσεις στην Εθνική Φρουρά. Ενοικιαζόμενα κτήρια που δεν χρησιμοποιούνται από το ΤΕΠΑΚ. Πρόεδρος της ΡΑΕ που έστελλε emails για ντιλς με τη ΔΕΦΑ με cc εταιρεία υποψηφίου προέδρου. Πόρισμα Πολυβίου. Απόρριψη του πορίσματος. Ερευνητική Επιτροπή. Επιτροπή Ανταγωνισμού που κάνει σχεδόν τέσσερα χρόνια να ελέγξει κατηγορίες. Γενική ελέγκτρια που δεν την ακούει κανένας. Ξέπλυμα. Λειτουργοί του κτηματολογίου. Ρώσοι καταθέτες. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Εκατομμύρια δανεικά κι αγύριστα. Διοικητικά Συμβούλια που λειτουργούν και ως δανειολήπτες. Ομόλογα. ΚΟΧΑ σε ημικρατικούς μετά από σαββατιάτικες συνεδρίες. Χαμένες, εξαφανισμένες τηλεκάρτες. Ακίνητα ημικρατικών. Κούρεμα. Τραπεζική αργία. Διοικητικό Συμβούλιο χωρίς επιτροπές. Τράπεζα χωρίς CEO. ΜΜΕ στο έλεος τραπεζών.

Πολλά τα πράγματα που ακούσαμε τα τελευταία χρόνια. Πολλά πράγματα μάθαμε, για φαξ και e-mail που φεύγουν κατά λάθος, για το γεγονός ότι πάντα φταίει κάποιος άλλος, για το γεγονός ότι η ευθύνη σταματά ένα κλικ πριν από την εξουσία.

Πάνω από όλα, όμως, μάθαμε πως δεν πειράζει και πολύ. Πως όλα αυτά ξεπερνιούνται. Πως τα σκάνδαλα δεν τελειώνουν πολιτικές καριέρες –αντίθετα, επιβεβαιώνουν τις ικανότητες του εκάστοτε πολιτικού να «παίξει» με τους όρους του παιχνιδιού. Πολλές φορές, μάλιστα, δεν αντιλαμβάνονται καν τι έκαναν λάθος –γι’ αυτό και μιλούν για σκευωρίες.

Δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε πως οι συνηθισμένες λύσεις προσφέρονται για οτιδήποτε. Με χαλασμένη την ηθική πυξίδα, ούτε επιτροπές, ούτε ερευνητές, ούτε ακόμα και φυλακίσεις θα κάνουν κάτι. Αυτό που χρειάζεται είναι μια νηφάλια επανάσταση –σχήμα οξύμωρο συνήθως– που απαιτεί να τους πετάξουμε όλους έξω και να φέρουμε καινούργιους. Καθαρούς αλλά και ικανούς. Εκτός κι αν όλα αυτά μας φαίνονται φυσιολογικά…

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι να μείνουν εκτός προϋπολογισμού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s