Μάχονται τα hedge funds στην Ελλάδα

Καθόλου θεωρητικό δεν είναι το ενδιαφέρον των ξένων hedge funds για τις ελληνικές τράπεζες. Μετά από μια σειρά από αγορές μετοχών και άλλες έμμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, στα ανοικτά βγαίνει πλέον το γεγονός ότι επενδυτές επικοινωνούν εμφαντικά με την ελληνική κυβέρνηση ζητώντας διάθεση του μεριδίου της στην αγορά.

«Τέτοιο είναι το ενδιαφέρον για τις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας, (από τους επενδυτές) που σήμερα ‘κάνουν λόμπυ’ προς την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει την εκ νέου ιδιωτικοποίησή τους», γράφει η Financial Times.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον John Paulson, του οποίου το fund, Paulson & Co, έχει ήδη αποκτήσει “σημαντικά μερίδια» στην Πειραιώς και την Alpha bank.

agoresalmaΆλλα funds επίσης αναζητούν μεγάλα ανοίγματα στις ελληνικές τράπεζες, ενώ στη λίστα συμπεριλαμβάνονται και ονόματα που επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Πρέπει να σημειωθεί πως τουλάχιστον τρία εξ αυτών έχουν επισκεφτεί τη Λευκωσία για συναντήσεις με αναλυτές αλλά και με την Κεντρική Τράπεζα, ενώ το ένα έχει επίσης «επισημοποιήσει» το ενδιαφέρον του, αγοράζοντας κυπριακό κρατικό ομόλογο.

Αναφέρεται, πάντως, πως στην περίπτωση της Ελλάδας, οι τράπεζες ήταν μάλλον θύμα της κρίσης, παρά βασική αιτία της, ενώ εκτιμάται από τους αρθρογράφους πως το βασικό πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες ήταν η κακή διοίκηση. Αυτή η εκτίμηση “ανοίγει την πόρτα” για τα ξένα funds, αφού θερούν πως, με τη βελτίωση της διοικητικής εικόνας των τραπεζών, θα μπορούν αυτές να επιστρέψουν στην κερδοφορία. Πάντως, στη περίπτωση της Κύπρου, η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως τα funds έδειξαν μεν ενδιαφέρον, αλλά εκφράζουν ξεκάθαρα τις ανησυχίες τους για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ικανοποιητικά στοιχεία για την ποιότητα των ενεργητικών. Αυτή η διαπίστωση αφορά κυρίως στην Τράπεζα Κύπρου, όπου δεν υπάρχει καν ισολογισμός. Όπως γράφτηκε προ εβδομάδας, τα funds, τα οποία συνηθίζουν ανοίγματα «όταν η καμπύλη είναι στο χαμηλότερό της σημείο», σχολιάζουν πως δεν φοβούνται τα άσχημα νούμερα, αλλά φοβούνται «να μην ξέρουν τί γίνεται».
.
Σημειώνεται πως τα warrants και άλλα options των δύο τραπεζών που αναφέρονται –Πειραιώς και Alpha- τυγχάνουν διαπραγμάτευσης σε αυξημένες τιμές, γεγονός που καταδεικνύει ύψος του ενδιαφέροντος. Ωστόσο, τα funds, αναφέρεται, δεν θεωρούν ελκυστικές τόσο ψηλές τιμές, γι αυτό και επιμένουν να διαμηνύουν στην κυβέρνηση πως πρέπει να επιταχύνει την εκ νέου ιδιωτικοποίηση, κάτι που ενδεχομένως να σκοντάφτει στις προθέσεις της Τρόικας.

2 thoughts on “Μάχονται τα hedge funds στην Ελλάδα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s