Πίσω από τις αναφορές Moody’s

Πικρές αλήθειες και αδιαφάνεια οδηγούν στις άσχημες προβλέψεις

Σε δύο ουσιαστικά παραδοχές στηρίζεται η σκοτεινή στάση των Moody’s που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα πως, μεταξύ άλλων, αναμένουν υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 12% φέτος. Αντιδρώντας στην ανακοίνωση, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σχολίασε πως θα ήθελε να θυμόμαστε την πρόβλεψη και στο τέλος του έτους, «για να τη συγκρίνουμε με το τελικό αποτέλεσμα». Η εκτίμηση αυτή βασίζεται, μεταξύ άλλων, στην εκτίμηση πως η Δημοκρατία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε κούρεμα των χρεών της, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων κατέχεται από κυπριακές τράπεζες. Όπως είναι φυσιολογικό, μια τέτοια εκτίμηση οδηγεί σε υπολογισμούς που οδηγούν το τραπεζικό σύστημα στα πρόθυρα της πλήρους διάλυσης.

Η εκτίμηση αυτή μπορεί να κριθεί ως υπερβολική κάτω από τις συνθήκες. Ο οίκος εκτιμά πως το ρίσκο μη συμμόρφωσης της Κύπρου με τις ρήτρες του Μνημονίου είναι αρκούντως υψηλό για να υπολογίσει στα μοντέλα του και τη δυνητική άρνηση της Τρόικας να προχωρήσει στις προγραμματισμένες εκταμιεύσεις. Το αποτέλεσμα ενός τέτοιου σεναρίου οδηγεί, φυσιολογικά, στην εκτίμηση πως θα προχωρήσει η χώρα σε επιλεκτική χρεοκοπία έναντι του κυπριακού χρέους.

Ωστόσο, η μέχρι σήμερα πορεία του Μνημονίου δείχνει πως η κυβέρνηση έχει ισχυρή βούληση υλοποίησης, ενώ ακόμα και στη Βουλή η διάθεση παραμένει εξαιρετικά σθεναρή παρά τα «ατυχήματα» που μπορεί να συμβούν όπως στην περίπτωση της νομοθεσίας για διάσωση των Συνεργατικών.

Όπως και να ’χει, οι Moody’s δεν δείχνουν πεπεισμένοι για τη διάθεση της Κύπρου να υλοποιήσει το Μνημόνιο, γεγονός που την οδηγεί στο συμπέρασμα πως υπάρχει «υψηλό ρίσκο» για μη καταβολή των δόσεων.

Η εκτίμηση αυτή μεταφράζεται σε μεγάλες απώλειες για τις τράπεζες, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως τα ομόλογα που διέπονται από το αγγλικό δίκαιο δεν μπορούν να υποστούν κούρεμα. Έτσι, με το χρέος που υπόκειται στους κυπριακούς νόμους να είναι ο πρώτος υποψήφιος για κούρεμα, οι εκτιμήσεις για απώλειες στις τράπεζες είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Σύμφωνα με την ανάλυση των Moody’s, το 62% των κεφαλαίων της Τράπεζας Κύπρου αποτελείται από χρέος της Δημοκρατίας. Στην Ελληνική, το ποσοστό είναι 55%, ενώ η έκθεση των Συνεργατικών στο κρατικό χρέος φτάνει το 100% των κεφαλαίων. Έτσι, από τη στιγμή που ο οίκος εκτιμά πως θα υπάρξει κούρεμα, είναι λογικό να προβλέπει μεγάλες απώλειες.

Το ύψος των απωλειών, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Moody’s, θα είναι 75%, ενώ στο ακραίο σενάριο θα είναι 90%.

agoresalmaΠικρές αλήθειες

Την ίδια ώρα, όμως, ο οίκος κάνει και αναφορές που δεν μπορούν παρά να κριθούν ως λογικές. Παρά την ωραιοποίηση που επιχειρήθηκε τους τελευταίους μήνες, τόσο από τις δύο μεγάλες τράπεζες της Κύπρου όσο και από την εποπτική αρχή, η πραγματικότητα είναι πως η οικονομία βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ο οίκος εστιάζει την ανάλυσή του στον προβληματικό τρόπο λειτουργίας που ακολουθούσαν τόσα χρόνια οι τράπεζες αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην ποιότητα ενεργητικού. Η υπερεκτίμηση της αξίας των δανείων, αλλά κυρίως οι μειωμένες προβλέψεις έναντι των μεγάλων ανοιγμάτων των τραπεζών δεν ήταν δυνατόν να περάσουν απαρατήρητες από τον οίκο. Ορθά σημειώνει πως οι οικονομικές συνθήκες θα πρέπει να οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι απώλειες θα είναι μεγάλες για τις τράπεζες, διότι παραχωρούσαν δάνεια έναντι εξασφαλίσεων, αντί να μελετούν την ικανότητα αποπληρωμής. Αυτό το χαρακτηριστικό, λένε οι Moody’s αυξάνει τόσο το ρίσκο και την πιθανότητα αποτυχίας των δανείων, όσο και τις συνολικές απώλειες σε περίπτωση αποτυχίας εξυπηρέτησης (Loss given default).

Το ίδιο ισχύει και για τις χαμηλές προβλέψεις, που, μαζί με τη μείωση των εσόδων από τόκους, θα αυξήσουν τις ζημιές των επόμενων μηνών. Έτσι έφτασε ο οίκος στο συμπέρασμα πως θα χρειαστεί ενίσχυση για να παραμείνουν άνω του 9% τα Βασικά Ίδια Κεφάλαια ορισμένων τραπεζών. Αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν γνωστά –και γράφονταν συχνά– παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκαλούσαν από την εποπτική αρχή, αλλά και από την ίδια την Τράπεζα Κύπρου. Πλέον, αφού «πήραν χαμπάρι» οι οίκοι, δεν μπορεί να αποφεύγεται το ζήτημα.

Πληρώνεται η αδιαφάνεια

Σημαντικό στοιχείο είναι η επιμονή του οίκου στο γεγονός ότι πολλά στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα. Αντιμέτωποι με αυτό το δεδομένο, το οποίο οι Moody’s επαναλαμβάνουν αρκετά συχνά στην 26 σελίδων ανάλυση, οι αναλυτές εκφράζουν έντονες ανησυχίες, ενώ είναι πρόδηλο πως και οι εκτιμήσεις τους λαμβάνουν υπόψη την απουσία στοιχείων.

Η «Κ» έχει πολλές φορές προειδοποιήσει πως, ακόμα και «πολύ άσχημα στοιχεία» θα ήταν προτιμότερα από την απόκρυψη της πραγματικής εικόνας στο τραπεζικό σύστημα, και πως, ελλείψει στοιχείων οι αναλυτές αναγκάζονται να υιοθετήσουν το χειρότερο δυνατό σενάριο στις εκτιμήσεις τους. Πλέον, μετά από σειρά από hedge funds και άλλους επενδυτές που λειτούργησαν κάτω από αυτή τη φάση, το ίδιο κάνει και ένας οίκος αξιολόγησης. Το θέμα δεν αφορά μόνο στην Τράπεζα Κύπρου, αλλά και στον Συνεργατισμό, ενώ η Κεντρική δεν έχει ανακοινώσει ανά τράπεζα στοιχεία από τον Μάρτιο.

Advertisements

3 thoughts on “Πίσω από τις αναφορές Moody’s

  1. “Σύμφωνα με την ανάλυση των Moody’s, το 62% των κεφαλαίων της Τράπεζας Κύπρου αποτελείται από χρέος της Δημοκρατίας. Στην Ελληνική, το ποσοστό είναι 55%, ενώ η έκθεση των Συνεργατικών στο κρατικό χρέος φτάνει το 100% των κεφαλαίων.”

    Νομίζω η διατύπωση είναι δυνατόν να προκαλέσει σύγχυση, αφού για ΤΚ και ΣΥΝ τα κεφάλαια είναι νέα, ως «συνεισφορά» των καταθετών από τη μια, και ομόλογο της τρόικας από την άλλη.
    Άρα τα παλιά μεν ποσά που οφείλει το κράτος στις τράπεζες ανέρχονται σε ποσό που αναλογεί στο 62% των *νέων* κεφαλαίων της ΤΚ και 100% των *νέων* κεφαλαίων του ΣΥΝ.

    Δηλαδή αν προχωρήσει με οποιοδήποτε τρόπο το σενάριο των Moodys οι απώλειες θα είναι *νέες* ζημιές…

    Το θεωρώ και εγώ υπερβολικό, αλλά κάτι πρέπει να ξέρουν αυτοί. Ή δεν είναι απαραίτητο να ισχύει αυτό;;;;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s