Η άλλη τρύπα στα Ταμεία: Πώς έχασαν (ακόμα) 61 εκατ. ευρώ

Πίσω από τις γνωστές ζημιές που κατέγραψαν τα Ταμεία Προνοίας εξαιτίας της κρίσης, υπάρχουν και τα 61 εκατ. ευρώ που χάθηκαν σε αξία από την απόφαση των Ταμείων να αποκτήσουν Χρεόγραφα ελάσσονος προτεραιότητας (subordinated) της Ελληνικής Τράπεζας. Ενώ τα εν λόγω χρεόγραφα σήμερα παίζουν κεντρικό ρόλο στην όλη άσκηση με την οποία εκτιμάται πως η Ελληνική θα πετύχει τον στόχο της ανακεφαλαιοποίησής της και της εξασφάλισης του ορίου του 9% στα Βασικά Ίδια Κεφάλαια, την ίδια ώρα τίθεται ένα σοβαρό ερωτηματικό για τη διαχείριση της οποίας έτυχαν τα Ταμεία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ταμείου Προνοίας των Υπαλλήλων Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας, το οποίο είχε «άνοιγμα» της τάξης των 24 εκατ. ευρώ στα χρεόγραφα με λήξη το 2019, τα οποία σήμερα εκτιμάται πως έχουν αξία γύρω στα 11 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από την τιμή που «πέτυχαν» τα συγκεκριμένα χρεόγραφα κατά τις τελευταίες συναλλαγές.

Οι συνολικές απώλειες, όπως αυτές προκύπτουν, φτάνουν στο σημαντικό ποσό των 70 εκατ. ευρώ για τα Ταμεία Προνοίας –μία απώλεια που καταφανώς αποδίδεται στην απόφαση των διαχειριστών τους να επενδύσουν σε προϊόντα που είναι ελάσσονος προτεραιότητας– δηλαδή που πληρώνονται τελευταία σε περίπτωση που ο «δανειολήπτης» αντιμετωπίζει προβλήματα εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών του. Ακόμα κι αν επιχειρηματολογήσει κανείς πως η Ελληνική Τράπεζα ήταν σε τέτοια κατάσταση κατά την αγορά των προϊόντων αυτών (κυρίως το 2009), το ίδιο δεν μπορεί να λεχθεί και για το διάστημα που μεσολάβησε.

Ουσιαστικά, και ενώ τα Ταμεία είχαν ήδη επενδύσει σε προϊόντα που ήταν συγκριτικά πιο μεγάλου ρίσκου από άλλες επιλογές, δεν έκαναν ούτε την κίνηση να «ξεφορτωθούν» το ρίσκο, όταν είχαν πλέον αρχίσει να διαφαίνονται τα προβλήματα που σήμερα είναι πραγματικότητα, αν όχι στην ίδια την Ελληνική Τράπεζα, τότε γενικότερα στο τραπεζικό σύστημα του τόπου. Αυτή η κωλυσιεργία –ή τουλάχιστον αδράνεια– σήμερα μετατρέπει τη ζημιά, από θεωρητική σε πραγματική. Θα πρέπει οι διαχειριστές των ταμείων να δώσουν μία εξήγηση για το γεγονός ότι δεν έκαναν κάποια κίνηση απαλλαγής τους από αυτό το ρίσκο παρά σήμερα, όταν οι αξίες που πετυχαίνουν τα συγκεκριμένα προϊόντα, είναι εξαιρετικά χαμηλές.

HellenicBank423Από τα χρεόγραφα που λήγουν το 2016, χάθηκαν περίπου 16 εκατ. ευρώ. Τα Ταμεία Προνοίας είχαν αγοράσει χρεόγραφα στην ονομαστική αξία των 28 εκατ. ευρώ, ενώ η σημερινή αξία, όπως προκύπτει από τις τελευταίες συναλλαγές, δεν ξεπερνά τα 16,8 εκατ. ευρώ. Η τιμή, όπως αυτή προκύπτει από τις τελευταίες συναλλαγές, κινείται στο 40% της ονομαστικής αξίας.

Την ίδια στιγμή, από τα Χρεόγραφα με λήξη το 2019, χάθηκαν περίπου 35 εκατ. ευρώ, αφού η ονομαστική αξία στην οποία αγόρασαν τα ταμεία ήταν 60 εκατ. ευρώ, ενώ η σημερινή αξία τους κινείται σήμερα στα 25 εκατ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα χρεόγραφα της Ελληνικής Τράπεζας, σήμερα τυγχάνουν πλέον διαπραγμάτευσης στο 42% της ονομαστικής τους αξίας σύμφωνα με τις τελευταίες πράξεις (μεταξύ 39 και 45 σεντ στο ευρώ). Μόλις πριν από μερικές ημέρες, μάλιστα, καταγράφηκαν συναλλαγές κατά τις οποίες η Ιερά Αρχιεπισκοπή αγόρασε το χρεόγραφο από το Ταμείο Προνοίας της ΑΗΚ στην τιμή των 45 σεντ, ενώ το ταμείο Senvest «πέτυχε» τιμή 39 σεντ. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως οι συναλλαγές αυτές έγιναν βεβιασμένα και με πολλές τρύπες στη διαδικασία που ακολουθήθηκε, με αποτέλεσμα μάλιστα την επανάληψη της διαδικασίας μετά το «κλείσιμο» του ντιλ. Συνολικά, οι αγορές από Αρχιεπισκοπή και Senvest έφτασαν στα 28 εκατ. ευρώ, με το Ταμείο Προνοίας της ΑΗΚ να πραγματοποιεί σημαντικές ζημιές.

Το ίδιο ταμείο μάλιστα κατέγραψε και ζημιές της τάξης του 75% κατά την «πώληση» των Μη Συσσωρεύσιμων Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου (ΜΣΜΑΚ) στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, με ανταλλαγή γης έναντι των ΜΣΜΑΚ. Η ζημιά στην προκειμένη περίπτωση μεταφράζεται σε απώλεια αξίας ύψους 9 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ωστόσο, πως, από τη στιγμή που η συναλλαγή αφορούσε στην ανταλλαγή γης έναντι των ΜΣΜΑΚ, με την αξία της γης να είναι τουλάχιστον αμφίβολη, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο εκτιμήθηκε η αξία της γης.

Σε κάθε περίπτωση, οι απώλειες αυτές αποτελούν μία νέα σημαντική ένδειξη για το πόσο ερασιτεχνική ήταν η όλη διαχείριση των Ταμείων Προνοίας, τα οποία σήμερα θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει ένα σημαντικό μέρος των ζημιών που πραγματοποιούν, σε βάρος των μελών τους. Είναι προφανές πως ο τρόπος διαχείρισης θα πρέπει να αλλάξει ριζικά, με νέες ρυθμίσεις, ενώ και η εποπτεία θα πρέπει να τύχει πλήρους αναδιάρθρωσης.

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.