Θέλει να αγοράσει πίσω την Uniastrum

Ο συνιδρυτής της Uniastrum επιθυμεί άμεση επαναγορά των συμφερόντων του από την Τράπεζα Κύπρου

Δραστηριοποιείται στην Αρμενία, όπου μεταφέρθηκε το υπό διερεύνηση ποσό των 50 εκατ. ευρώ, αλλά «μάλλον όχι» και στο Μπελίζ

Επαναγορά των μετοχών του από την Τράπεζα Κύπρου επιθυμεί ο συνιδρυτής της Uniastrum, George Piskov. Ο κ. Piskov, ο οποίος έχει επανειλημμένα σχολιάσει το τελευταίο διάστημα πως ένα «διαζύγιο» μεταξύ Uniastrum και Τράπεζας Κύπρου είναι επιθυμητό, επιμένει πως, όσο το ταχύτερο ολοκληρωθεί η αποξένωση της Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου, τόσο το καλύτερο. «Όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο πιο ανώδυνο θα είναι», σχολίασε στην «Κ».

Πέρα από τη γενική του τοποθέτηση, ο κ. Piskov δηλώνει έτοιμος να «συμβάλει» στον διαχωρισμό των δύο τραπεζών, ενώ την ίδια ετοιμότητα έχει, σύμφωνα με τον ίδιο, και ο συνέταιρος και στενός του συνεργάτης κ. Zahariev. Επιπλέον, σημαντικό είναι το σχόλιο του κ. Piskov πως υπάρχουν ορισμένοι επενδυτές ανάμεσα στα άτομα που έχουν υποστεί κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου, που θα επιθυμούσαν να δουν αυτή την κίνηση να ολοκληρώνεται. Αρκετοί, σχολιάζει θα ήθελαν να ανταλλάξουν τις «νεοαποκτηθείσες», όπως τις αποκαλεί χαμογελώντας, μετοχές τους, με συμφέροντα στη Uniastrum.

Σημειώνει, πάντως, πως η αξιολόγηση της αξίας της Uniastrum θα πρέπει να γίνει κάτω από τα σημερινά δεδομένα, αφήνοντας να εννοηθεί πως προσβλέπει σε σημαντική έκπτωση στην τιμή επαναγοράς των συμφερόντων του από την Τράπεζα Κύπρου.

Η ρευστότητα

Η Uniastrum αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, τα οποία η ο κ. Piskov αποδίδει σε μεγάλο βαθμό στη διαχείριση της οποίας τυγχάνει η ρωσική τράπεζα από την Τράπεζα Κύπρου. Το στρατηγικό σχέδιο βάσει του οποίου έγινε η εξαγορά της Uniastrum, σχολιάζει, βασίστηκε στη λογική της άντλησης φθηνής ρευστότητας από την Κύπρο προς τη ρωσική αγορά, όπου τα καταθετικά επιτόκια έχουν μεγάλες διακυμάνσεις, ενώ είναι και υψηλά, μεταξύ 8,5% και 13,5%. Η μεταφορά ρευστότητας από την κυπριακή αγορά στη ρωσική, αποτέλεσε συχνά αντικείμενο σχολιασμού και κριτικής στα κυπριακά μέσα, κάτι στο οποίο απαντά ο κ. Piskov, λέγοντας πως αυτή η μεταφορά αποτελούσε «μέρος του ντιλ» για την εξαγορά της Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου.

Με αυτόν τον τρόπο, είχε την ευκαιρία η Uniastrum να «σπάσει»το φράγμα που αντιμετωπίζει, παραχωρώντας δάνεια σε μεγαλύτερους πελάτες, ως μέρος της επεκτατικής της πολιτικής. Αυτοί οι μεγάλοι πελάτες, κατά βάση μεγάλες επιχειρήσεις, θα αποτελούσαν τη βάση επέκτασης και θα μεταφράζονταν, βάσει του σχεδίου, σε άντληση καταθέσεων, όταν πλέον οι νέοι αυτοί πελάτες θα δημιουργούσαν μία σταθερή σχέση με την τράπεζα.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Piskov, το στρατηγικό σχέδιο ήταν «καλό» και το πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτό δεν υλοποιήθηκε. Επαναλαμβάνει, μάλιστα, την εξήγηση που είχε δώσει ο τότε CEO της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Ηλιάδης, πως η Κύπρου «δεν εξαγόρασε ‘τράπεζα’ αλλά ‘δίκτυο’ πρόσβασης στη ρωσική αγορά». Γι’ αυτό, σημειώνει ο κ. Piskov, και τα πιο πολλά καταστήματα της Uniastrum ήταν καινούργια. «Χρειαζόμασταν την Τράπεζα Κύπρου για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί η επέκταση», σχολιάζει.

Τα προβλήματα

Όταν άρχισε η κρίση σε Κύπρο και Ελλάδα, η Τράπεζα Κύπρου αντέστρεψε τη «σχέση» που υπήρχε στη ρευστότητα των δύο τραπεζών κι άρχισε πλέον να αντλεί από τη Uniastrum ρευστότητα προς την Κύπρο. Αυτή η κίνηση, θεωρεί ο κ. Piskov, προκάλεσε ασφυξία στο επεκτατικό σχέδιο της τράπεζας, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να συνεχίσει την επέκτασή της.

Μάλλον πειστική είναι πάντως η τοποθέτησή του πως δεν μπορεί το κυπριακό μοντέλο επέκτασης να λειτουργήσει στη Ρωσία. Η Uniastrum, σχολιάζει, δεχόταν πιέσεις να παραχωρεί δάνεια έναντι εξασφαλίσεων. «Στην Κύπρο έχετε ιδιωτική περιουσία εδώ και 100 χρόνια. Στη Ρωσία η ιδιωτική περιουσία άρχισε το 1991, ενώ οι διακυμάνσεις στις τιμές είναι ιδιαίτερα μεγάλες στα ακίνητα», σχολιάζει, υποστηρίζοντας πως το μοντέλο αυτό οδήγησε τη Uniastrum σε μεγάλο βαθμό στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι και η εκτίμηση του κ. Piskov πως ενώ η άντληση ρευστότητας της Τράπεζας Κύπρου από τη Uniastrum φαίνεται να έχει ομαλοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, την ίδια ώρα αναμένει νέα ροή ρευστότητας από τη Μόσχα προς την Αγία Παρασκευή από το νέο έτος. Προφανώς, αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους βιάζεται να προχωρήσει με την αντι-εξαγορά.

 

3 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.