Uniastrum: Τα 50 εκατ. ευρώ στο Μπελίζ και η ανταλλαγή με Banka Kipra

Το θέμα των 50 εκατ. ευρώ που φέρονται να μεταφέρθηκαν από την αρχική τιμή εξαγοράς της Uniastrum σε ιδιωτικές εταιρείες στο Μπελίζ, μέσω Αρμενίας, χρήζει κάποιας εξήγησης από τον κ. Piskov. Ο ίδιος απαντά πως οι κατηγορίες είναι «εντελώς αβάσιμες» και πως δεν έχει καμία σχέση με το Μπελίζ στο οποίο ούτως ή άλλως δεν θα κατέθετε κανείς λεφτά, αφού δεν είναι τραπεζικό κέντρο.

Η διαδρομή που φέρονται να έχουν εντοπίσει η αρχές, πάντως, περνά και από το Γιερεβάν, όπου τα 50 εκατ. ευρώ φέρονται να μεταφέρθηκαν πριν από τον τελικό τους προορισμό στο Μπελίζ.

Ο κ. Piskov αφήνει να νοηθεί πως ενδεχομένως να υπάρχει κάποια σύγχυση. Από τη στιγμή που ο ίδιος, και ο κ. Zahayev, πώλησαν τα συμφέροντά τους στη Uniastrum, φυσιολογικά εισέπραξαν ένα σημαντικό ποσό από την πράξη. Αυτό πρέπει να θεωρείται φυσιολογικό και δεδομένο. Ο κ. Piskov δεν κρύβει, μάλιστα, πως μετάφερε χρήματα από τη Μόσχα στην Αρμενία, όπου τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Zahayev έχουν «σημαντική» επιχειρηματική δραστηριότητα. Στην Αρμενία οι δύο συνέταιροι έχουν τη Unibank.

Uniastrum_bankΑπό εκεί και πέρα, όσον αφορά στη μεταφορά των χρημάτων σε πέντε λογαριασμούς στο Μπελμοπάν, δηλώνει άγνοια, παρόλο που παραδέχεται πως δεν μπορεί να είναι βέβαιος 100% πως δεν έχει ο ίδιος επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο Μπελίζ. «Αντιλαμβάνεστε πως έχω πολλές εταιρείες, ούτε τα ονόματά τους δεν μπορώ να θυμηθώ», σχολίασε.

Όσον αφορά στην ανταλλαγή δανειστικού χαρτοφυλακίου μεταξύ της Banka Kipra και της Uniastrum, ο κ. Piskov σχολιάζει πως αυτή η κίνηση έγινε για να «δημιουργηθεί χώρος» στα βιβλία της δεύτερης εν όψει της συγχώνευσης. Η πώληση, σχολιάζει δεν αφορούσε σε μη εξυπηρετούμενα. Η έκθεση της Alvarez and Marsal σημειώνει πως το χαρτοφυλάκιο πωλήθηκε πίσω στη Uniastrum μετά την εξαγορά της από την Banka Kipra (η οποία ανήκει στην Τράπεζα Κύπρου), σε τιμή που μεταφράζεται σε ζημιά για τη Uniastrum. Στην έκθεση, μάλιστα, σημειώνεται και το σχόλιο στελεχών της Τράπεζας Κύπρου, (Χατζημιτσής και Καρυδάς) πως η πώληση και επαναγορά του χαρτοφυλακίου ήταν απαραίτητες για να μπορεί να προχωρήσει το ντιλ εξαγοράς της Uniastrum.

Η θέση του κ. Piskov είναι πως η πράξη ήταν καθαρά λογιστική και πως η επαναγορά των δανείων έγινε ακριβώς στην ίδια τιμή με την αρχική πώληση, χωρίς ζημιά από πλευράς της Uniastrum, παρόλο που παραδέχεται πως η όλη άσκηση έγινε για να ενισχυθούν («να δημιουργηθεί χώρος») στα βιβλία της Uniastrum.

Σε ερώτηση σχετικά με άλλες παρατηρήσεις της Alvarez and Marsal, σχολιάζει πως του προκάλεσε «έκπληξη» ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε ο οίκος. «Είχαμε μόνο μία συνάντηση, που διήρκησε μιάμιση ώρα», δηλώνει, λέγοντας πως δεν ήταν δυνατόν να καλυφθούν όλες οι ανησυχίες της Alvarez σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Σχετικά με το εύρημα πως το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου δεν ενημερώθηκε για όλα τα στοιχεία που αφορούσαν στη Uniastrum πριν από την εξαγορά, ο ίδιος σχολιάζει πως η έρευνα της Τράπεζας Κύπρου ήταν ενδελεχής και πως σε αυτήν ενεπλάκησαν μεγάλοι οίκοι. Πρόκειται, σύμφωνα με την έρευνα της Alvarez, για την JP Morgan και το δικηγορικό γραφείο White and Case. «Αν δεν ενημερώθηκε πλήρως το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, αυτό αφορά μόνο τους ίδιους», απάντησε ο κ. Piskov. Πάντως, σχολίασε πως δεν είχε γίνει καμία προσπάθεια από πλευράς της Τράπεζας Κύπρου για μείωση της τιμής εξαγοράς, αφότου διαφάνηκαν τα προβλήματα που είχαν προκύψει διεθνώς μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και τις πιέσεις που δεχόταν η ρωσική οικονομία.

Advertisements

2 thoughts on “Uniastrum: Τα 50 εκατ. ευρώ στο Μπελίζ και η ανταλλαγή με Banka Kipra

  1. Αυτό με την Α&Μ είανι αλήθεια, δεν ακούγεται καλό άνκαι υποθέτω πήραν ή θα έπρεπε να είχαν πάρει όλα τα έγγραφα.

    Αλήθεια, μπορεί ένας καλός λογιστής να εξηγησει πως δημιουργείται «χώρος» στα βιβλία; Γιατί και τα δικά μου είναι κάπως πυκνοκατοικημένα….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s