Άλλο, νέο, θέμα για Κεντρική: Ποιός είδε τα συμβόλαια;

Το συμβόλαιο της Alvarez είχε εγκριθεί από το πρώην ΔΣ, λέει ο Σπύρος Σταυρινάκης. Το πρώην ΔΣ λέει πως δεν είδαν καν το συμβόλαιο.

Εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις του τέως υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Σπύρου Σταυρινάκη σχετικά με το συμβόλαιο της Alvarez & Marsal. Ο κ. Σταυρινάκης σχολίασε, σύμφωνα με το Sigmalive: «για όσα συμβόλαια είχαν υπογραφεί ενώ ήμουν στην ΚΤ υπήρχε έγκριση του προηγουμένου ΔΣ το οποίο έδινε τη συγκατάθεση του”.

Ωστόσο, διασταυρωμένη πληροφόρηση αναφέρει πως κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί, όπως το παρουσιάζει ο κ. Σταυρινάκης. Σύμφωνα με πηγές με ιδία γνώση των όσων έγιναν στο ΔΣ της Κεντρικής, το Συμβούλιο δεν είχε δώσει «καμία συγκατάθεση» για το συμβόλαιο της Alvarez, «ή για οποιοδήποτε άλλο συμβόλαιο». Άλλη πηγή σχολίασε πως το ΔΣ «δεν είδε καν» τα συγκεκριμένα συμβόλαια.

cbΤο ερώτημα κατά πόσον στο συμβόλαιο προβλεπόταν ρήτρα για μπόνους (φερόμενο ως «success fee”), παραμένει, χωρίς να μπορεί η καυτή πατάτα να πεταχτεί στο ΔΣ.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το ΔΣ είχε επικυρώσει την επιλογή της Alvarez & Marsal για την διεξαγωγή δύο ερευνών: Η πρώτη, σχετικά με τις δύο τράπεζες (Λαϊκή και Κύπρου) σχετικά με την επέκτασή τους στο εξωτερικό και την έκθεσή τους στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Η δεύτερη, θα αφορούσε στις αδυναμίες της ίδιας της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι όροι στους οποίους συμφώνησε το ΔΣ στο τέλος του καλοκαιριού πέρσι, προέβλεπε πως η Alvarez θα ολοκλήρωνε τις εκθέσεις της μέχρι το τέλος του έτους, με αμοιβή γύρω στα 2 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό, των 10 εκατ. ευρώ, προέκυψε μετά από ανανεώσεις και αναθεωρήσεις των όρων, με αμοιβή 750 χιλιάδες ευρώ τον μήν,α συν επιδόματα για δαπάνες της εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ΔΣ δεν είχε ποτέ λάβει τα σχετικά συμβόλαια για να τα εγκρίνει, όπως ισχυρίζεται ο κ. Σταυρινάκης. Σε ερώτηση της «Κ», άλλη πηγή σχολιάζει πως «ούτε ενημέρωση δεν έγινε σχετικά με τις ρήτρες των συμβολαίων».

Μάλιστα, η περίεργη διαδρομή των όρων εντολής άρχισε να διαφαίνεται όταν η εταιρεία παρέδωσε έκθεση η οποία δεν «ταίριαζε» με τους όρους που είχε συμφωνήσει το ΔΣ της Κεντρικής: Ενώ είχε εγκριθεί η ανάθεση στην Alvarez έρευνας για Λαϊκή και Κύπρου, από την τελική έκθεση απουσίαζε παντελώς η όποια έρευνα για την Λαϊκή.

Σε συνεδρία του, το Συμβούλιο είχε ζητήσει εξηγήσεις από την Alvarez για την μη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την Λαϊκή. Απάντηση της Alvarez ήταν πως τέτοιες ήταν οι οδηγίες που είχε λάβει από τον Διοικητή, κάτι που δεν έχει ακόμα εξηγηθεί πλήρως. Το ΔΣ, πάντως, επέμεινε πως θα πρέπει να γίνει και έρευνα για την Λαϊκή, αλλά η Alvarez σχολίασε πως αυτή απλά εκτελούσε τις εντολές που έλαβε και πως θα πρέπει να γίνει νέο συμβόλαιο –με νέα πληρωμή- για μια νέα έρευνα σχετικά με την Λαϊκή, η οποία εν πάση περιπτώσει, θα καθυστερούσε.

Το μέγα ερώτημα που παραμένει, πέρα από την ρήτρα ανακεφαλαιοποίησης, έχει να κάνει και με τους όρους εντολής που έλαβε ο οίκος για τις έρευνες που ολοκληρώθηκε. Η ίδια η Alvarez αναφέρει στην έκθεσή της πως η έρευνα διεξήχθη με βάση οδηγίες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, του οποίου την υπογραφή φέρει, εξάλλου, το συμβόλαιο που υπέγραψε.

Η δήλωση Σταυρινάκη, πάντως, πως το ΔΣ είχε εγκρίνει τα συμβόλαια, ελέγχεται, αφού διαψεύδεται από μέλη τότε ΔΣ της Κεντρικής και κάτι τέτοιο ουδέποτε αποτελούσε μέρος της συνήθους διαδικασίας.

Το θέμα, πάντως, έχει βαθύτατες προεκτάσεις, αφού μια ρήτρα για μπόνους επιτυχίας θα αποτελούσε μάλλον περίεργη πρόσθεση στο συμβόλαιο, αν έχει όπως την παρουσιάζει η Alvarez, ενώ θα πρέπει να δοθούν και περαιτέρω εξηγήσεις και από τον τέως υποδιοικητή για το σχόλιό του ότι το ΔΣ είχε εγκρίνει το συμβόλαιο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s