Πέντε ερωτήματα για τον Γενικό Εισαγγελέα

Πίσω από το κλισέ της «ενορχηστρωμένης προσπάθειας» και τους «συγκεκριμένους κύκλους» που βλέπει η Κεντρική Τράπεζα σχετικά με τα διάφορα δημοσιεύματα που αφορούν στις κινήσεις του Διοικητή, υπάρχει αρκετό ζουμί για σχολιασμό.

Αυτό, όμως, που είναι χειρότερο, δεν είναι η παράνοια με την οποία λειτουργεί, πλέον η Κεντρική, αλλά τα όλο και περισσότερα αναπάντητα ερωτήματα που μένουν στον αέρα. Δεν θα σταθούμε στα γνωστά – ELA, διάσωση της Λαϊκής, άγνωστοι όροι εντολής, καθυστέρηση επί καθυστερήσεων στις κινήσεις για την Τράπεζα Κύπρου κοκ. Το τελευταίο ζήτημα, έχει τα δικά του ερωτήματα, τα οποία θα μας απασχολήσουν ακόμα για μέρες.

Το χειρότερο, όμως, είναι το παιγνίδι που παίζεται με τις διαρροές από την Κεντρική. Διότι, διαρροές γίνονται και μάλιστα πολύ σοβαρότερες από το γεγονός ότι η Κεντρική τα έκανε μαντάρα όσον αφορά στο πιο πρόσφατο, δηλαδή το συμβόλαιο με την Alvarez.

Γι αυτό τον λόγο και ο κ. Δημητριάδης έχει απόλυτο δίκαιο για το γεγονός ότι θα πρέπει να κινηθεί αυτεπάγγελτα ο Εισαγγελέας. Θα πρέπει να γίνουν αρμοδίως έρευνες για σειρά από θεμάτων πίσω από τα οποία υπάρχουν τρομακτικές ευθύνες. Και, πέρα από όλα τα άλλα, τα συγκεκριμένα ζητήματα έχουν να κάνουν με την διαχείριση απορρήτων και εμπιστευτικών πληροφοριών:

panikkos1) Έχουν πάει από την Κεντρική, μέσα από υπάλληλο του θεσμού και μάλιστα με υπηρεσιακό όχημα, έγγραφα της Κεντρικής προς συγκεκριμένο κόμμα, ή όχι;

2) Πώς ήξερε τον μαγικό αριθμό των 10 δισ. ευρώ συγκεκριμένο στέλεχος της Κεντρικής, από την πρώτη ώρα (κυριολεκτικά) των συνεδριάσεων με την PIMCO, μήνες και μήνες πριν ο οίκος να καταλήξει στο συγκεκριμένο νούμερο; Θα ρωτήσει ο Εισαγγελέας αν έπεσε τηλεφώνημα κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης με την PIMCO προς δημοσιογράφους, για να τους ενημερώσει για τα «10 δισ»; Ας κοιτάξει ο Εισαγγελέας τα τηλεφωνικά στοιχεία.

3) Μήπως διακινούνται απόρρητα έγγραφα προς την οικία τέως στελέχους της Κεντρικής, ο οποίος συνεχίζει να ασκεί έλεγχο και να δίνει οδηγίες, ή όχι;

4) Δόθηκαν ή όχι ψευδή στοιχεία στην Βουλή από τον Διοικητή;

5) Μεταξύ 27 και 29 Ιουλίου, δίνονταν πληροφορίες προς τους δημοσιογράφους σχετικά με το κούρεμα της Τράπεζας Κύπρου, ενόσω ακόμα συνεχιζόταν η διαπραγμάτευση με την Τρόικα; Από ποιόν;

Από την άλλη, στο συγκεκριμένο θέμα της Alvarez and Marsal, τίθεται ένα άλλο ερώτημα: Εάν, όπως λέει η Κεντρική, λήφθηκε γνωμάτευση από εξωτερικό νομικό σύμβουλο για το συμβόλαιο, αυτή η γνωμάτευση ακολουθήθηκε, ή όχι;

Η Κεντρική, για άλλη μια φορά, αποφεύγει τα βασικά ερωτήματα, και θέτει επί τάπητος ένα αντιπερισπασμό. Επειδή, όμως, έχει την δική της φωλιά λερωμένη, μια νέα προσπάθεια να τα ρίξει όλα στους ώμους του “πρώην διευθυντή του γραφείου του τέως Διοικητή”, όπως είχε γίνει και με το θέμα της ποινικής έρευνας για τον ELA, μάλλον θα αποτύχει. Και, ενώ αρνείται να δίνει εξηγήσεις πέρα από το απλό «ετσιάκκαρα και είναι όλα καλά», το οποίο πάλι θυμίζει Λαϊκή, προσπαθεί να θέσει θέμα διότι κάποιος διέρρευσε πως μας καλεί η Alvarez να πληρώσουμε ή πως έβαλε κάμερες στους διαδρόμους της Κεντρικής. Μάλιστα, δεν κατάλαβαν καν πως ουδείς δεν υποστηρίζει την Alvarez, αλλά σκανδαλιζόμαστε με το νέο φιάσκο που έχει ξεσκάσει.

Η κατάσταση είναι πράγματι τραγική. Η εικόνα ανικανότητας, η εξάρτηση από άλλους για την λήψη αποφάσεων, οι καθυστερήσεις και η άκομψη διαχείριση των πληροφοριών που βγαίνουν από την Κεντρική, μόνο ζημιά έχουν κάνει. Και όχι απλά στην Κεντρική, αλλά στον τόπο.

Η κυβέρνηση δεν είναι χωρίς ευθύνη για την εικόνα. Οι κινήσεις της έπρεπε να είχαν γίνει με λιγότερη δημοσιότητα. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραμένει ασχολίαστη μια προσπάθεια από τους διαρροείς να τα ρίξουν και πάλι σε άλλους, αντί να απαντήσουν στα βασικά ερωτήματα που τίθενται για τα όσα γίνονται στην Αγία Παρασκευή.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, να μείνουν εκτός προϋπολογισμού.

ΥΓ. Με περιέργεια περιμένουμε να δούμε, αυτή τη φορά πόσο γρήγορα θα γίνει το fit-and-proper test για τον νέο CEO της Τράπεζας Κύπρου, ο οποίος παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο από την RBS για το σκάνδαλο της χειραγώγησης του Libor.

Advertisements

One thought on “Πέντε ερωτήματα για τον Γενικό Εισαγγελέα

  1. Εγώ (δυστυχώς) θα συμφωνήσω με τον Πανίκκο. Ότι δηλαδή τα δημοσιεύματα και οι διαρροές εντάσσονται στην προσπάθεια του προεδρικού να τον «φάει». Κάτι το οποίο είναι απαράδεχτο.

    Δεν συζητώ για τις ικανότητες του Πανίκκου οι οποίες αποδεδειγμένα είναι ελάχιστες. Ο άθρωπος εν δασκαλούϊ και απλά εν κάμνει για κεντρικός τραπεζίτης. Αλλά κ. Αναστασιάδη πόσοι που τους υπουργούς σου πραγματικά κάμνουν για την θέση τους; Πολύ λίγοι. Άτε 2-3. Άρα αν θέλεις να «καθαρίσεις» το τοπίο που τους άσχετους πρώτα ξεκίνα που τζείνους τους οποίους έχεις την δικαιοδοσία να παύσεις. Μετά βλέπουμε.

    Και σταμάτα να χειροτερεύεις ακόμα περισσότερο την εικόνα της χώρας αλλά και την δική σου στην Ευρώπη για ένα τατσιλλίκι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s