O στάβλος του Αυγεία δεν καθαρίζει με βόθρο…

Ο πέμπτος άθλος του Ηρακλή δεν ήταν ευκολότερος από τους άλλους. Χρειάστηκε, αντί για σβελτάδα, ταχύτητα, ανδρεία ή δύναμη, να δείξει ο ημίθεος και αρκετή εξυπνάδα για να καθαρίσει τον στάβλο του Αυγεία.

Από όλες τις μεταφορές που ακούγονται εν μέσω κρίσης, ίσως τελικά αυτή να είναι η πιο εύστοχη για την ανάγκη αλλαγής στην Κύπρο. Δεν μπορείς να καθαρίσεις κοπριά 3.000 βοδιών που μαζευόταν για 30 χρόνια, με τις συνηθισμένες πρακτικές, φτυαριά-φτυαριά.

Cattle ManureΗ κατάσταση στην Κύπρο, όπως είναι εύκολα κατανοητό, χρειάζεται σήμερα ένα «Πηνειό», να σηκώσει τα χάλια και να τα πάρει μαζί του. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει, είναι να συνεχιστούν οι επί μέρους μικροδιορθώσεις και οι μερικές λύσεις. Κεντρική Τράπεζα, εμπορικές τράπεζες της τράμπας, ημικρατικοί-μιζαδόροι, δεν μπορούν να αποτελούν μέρος της επόμενης ημέρας, αν θέλουμε να υπάρχει κάποιο νόημα στις θυσίες αυτής της εποχής.

Ένα από τα μαθήματα των τελευταίων μηνών, όμως, είναι πως δεν μπορείς να καθαρίσεις τον «στάβλο» αν δεν έχεις καθαρό νερό να ρέει. Αν, ας πούμε, ο Ηρακλής, δεν είχε στη διάθεσή του τον Πηνειό, αλλά έναν βόθρο, η ιστορία θα ήταν πολύ διαφορετική. Δεν μπορείς, με αλλαγή φρουράς και μόνο να πετύχεις ξεκαθάρισμα των όσων πρέπει να αλλάξουν.

Αυτή η στήλη είχε υποστηρίξει πριν από 18 μήνες πως δεν θα έπρεπε να αντικατασταθεί ο Αθανάσιος Ορφανίδης στην Κεντρική Τράπεζα. Το σκεπτικό ήταν πως, με δεδομένα τα προβλήματα που υπήρχαν, ιδίως σε σχέση με τον αποκλεισμό των κυπριακών τραπεζών από τις νομισματικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα ήταν προτιμότερη η συνέχεια από την αλλαγή. Αργότερα είδαμε πως, και η προηγούμενη Διοίκηση της Κεντρικής, είχε πολλές ευθύνες, πέρα από αυτό που καταλογίζαμε στον κ. Ορφανίδη, για τη μη εκδίωξη Βγενόπουλου νωρίτερα: Η Τράπεζα Κύπρου έκρυβε πολύ καλά τις δικές της βρωμιές και τα βαθύτατα ζητήματα που είχε στην εταιρική της διακυβέρνηση.

Ωστόσο, έστω κι αν αποδείχθηκε πως η αλλαγή από μόνη της θα έκανε καλό, η ένσταση στη συνέχεια ήταν πως δεν έπρεπε να γίνει ανταλλαγή μιας προβληματικής κατάστασης με άλλη. Η ανεξαρτησία της Κεντρικής διαλύθηκε πριν από ενάμιση χρόνο και φάνηκε πως, αντί να τρέξει ο Πηνειός στον στάβλο του Αυγεία, απλώς μπήκε μέσα κι άλλο νερό λερό.

Έως το τέλος του χρόνου, το μεγάλο ερώτημα κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα έχει να κάνει με την κόντρα κυβέρνησης – διοικητή, η οποία ήδη τράβηξε πολύ περισσότερο από ό,τι θα ήταν καλύτερο για τον τόπο. Το μεγάλο ερώτημα θα είναι ποιος θα διαδεχθεί τον κ. Δημητριάδη. Αν στην Τράπεζα Κύπρου η αλλαγή έγινε με καθυστέρηση, και στο τέλος η επιλογή είναι μάλλον αμφιλεγόμενη, στην Κεντρική δεν μπορεί να γίνει το ίδιο. Αυτό θα ήταν μία πολυτέλεια πολύ ακριβή για τη δική μας κατάσταση, ως οικονομία.

Γι’ αυτό και η επιλογή του επόμενου διοικητή θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Χρειάζεται άνθρωπος ικανός, που να έχει μεν θεωρητική κατανόηση των προβλημάτων, αλλά και πρακτική αντίληψη. Που να προτιμά τη δράση από την απραξία. Που να φορτώνεται τις αποφάσεις και το ρίσκο και να δρα με τόλμη. Και, πάνω από όλα, να είναι καθαρό άτομο, πέρα από κάθε υποψία και πέρα από κάθε εξάρτηση, οικονομική ή και άλλη.

Και, γιατί όχι, ας γίνει αυτό που θέλει ο Πρόεδρος και να περάσει η επιλογή του και από εξέταση στη Βουλή.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι να μείνουν εκτός προϋπολογισμού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s