Ψήθηκε ο αγοραστής για την Ελληνική

http://www.kathimerini.com.cy

Δεν πέτυχε η μετατροπή και πρέπει να κλείσει τρύπα 40 εκατ. ευρώ

Χρειάζεται άλλα 40 εκατ. ευρώ η Ελληνική Τράπεζα για να εξασφαλίσει το όριο του 9% στα Βασικά Ίδια Κεφάλαια, όπως προβλέπεται στους όρους του Μνημονίου. Η τρύπα μπορεί, όπως όλα δείχνουν, να καλυφθεί από πώληση συμφερόντων σε συγκεκριμένο fund που δείχνει πολύ έντονο ενδιαφέρον για απόκτηση μεριδίου στην τράπεζα.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές, πάντως, συνεχίζονται από το βράδυ της Παρασκευής, όταν διαφάνηκε πως δεν υπήρχε τέτοια δομή στο δυνητικό μετοχικό κεφάλαιο, που να επιτρέπει την κάλυψη όλων των αναγκών. Οι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως βρίσκονται σε αρκετά καλό δρόμο. Καθόλου άσχετες με την εικόνα που έχει δημιουργηθεί, δεν είναι ούτε και οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου σχετικά με το κατά πόσον η τράπεζα θα παραμείνει κυπριακή, ή όχι. Πάντως, ο προκαθίμενος της Εκκλησίας σχολίασε επίσης πως δεν τον ενδιαφέρει ποιό θα είναι το τελικό ποσοστό της Εκκλησίας.

hellenic11Η τρύπα προέκυψε από το γεγονός ότι, μετά τις πωλήσεις των χρεογράφων της Ελληνικής που κορυφώθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν τα ταμεία προνοίας «ξεφορτώθηκαν» τα χρεόγραφα που κρατούσαν, δεν προέκυψε μετοχική δομή που να επιτρέπει την ενεργοποίηση των όρων συλλογικής δράσης (CAC) σε συγκεκριμένη έκδοση των χρεογράφων.

Ο όρος συλλογικής δράσης προβλέπει πως, σε περίπτωση που το 66% των κατόχων ενός χρεογράφου αποδεκτούς εθελοντικά την μετατροπή τους σε ΜΑΚ2 (και στη συνέχεια σε ΜΑΕΚ, πριν να γίνουν μετοχές στη συνέχεια), τότε θα μπορούν να υποχρεωθούν και οι άλλοι 33% να μετατρέψουν.

Στο χρεόγραφο που λήγει το 2016, όμως, συγκεκριμένο fund, το οποίο μάλιστα αγόρασε τα χρεόγραφα σε «χρυσές τιμές» (55% της ονομαστικής, έναντι 39% με 42% που ήταν μέχρι την ώρα η τιμή ζήτησης), το 38% περίπου (ενδεχομένως μέχρι και 48%). Έτσι, το fund είναι βέβαιο πως δεν θα μετατρέψει το 66% όπως προβλέπεται στο CAC.

Από τη στιγμή που δεν γίνεται η μετατροπή, και άλλες προσφορές που είχε στα χέρια της η τράπεζα, για αγορά μετοχικού κεφαλαίου μετά τις μετατροπές των ΜΑΚ2 σε κεφάλαιο, επίσης εκπίπτουν.

Τα προβλήματα της Ελληνικής, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν να κριθούν ως ανυπέρβλητα, αλλά δημιουργούν ανησυχίες. Κι αυτό, διότι άπαντες οι εμπλεκόμενοι επέμεναν τις τελευταίες εβδομάδες πως «δεν υπάρχει περίπτωση» να χρειαστεί η Ελληνική κάποια κίνηση πέρα από την εθελοντική μετατροπή των ΜΑΚ σε ΜΑΕΚ και τελικά σε μετοχικό κεφάλαιο. Έτσι, αντί να είναι αναμενόμενη η «έλλειψη» των 40 εκατ. ευρώ και να περάσει ουσιαστικά απαρατήρητη, σήμερα αποτελεί έκπληξη για τους επενδυτές. Άστοχη, εκ των πραγμάτων, φαίνεται πως ήταν και η διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους από οργανισμούς του δημοσίου όπως την Cyta και την Αρχή Λιμένων, αφού από την Παρασκευή είχε διαφανεί το «μπλοκάρισμα» στην μετατροπή, αλλά ουδείς έλαβε τα μέτρα του.

Σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει η διαπραγμάτευση με τον ενδιαφερόμενο επενδυτή, κάτι που δεν αποκλείεται από τη στιγμή που η Εκκλησία δεν δείχνει να επιθυμεί κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει την δική της κίνηση. Ενδεχομένως, να μπορεί να κηρύξει πως το όριο του CAC  έχει καλυφθεί στο σύνολο των εκδόσεων, αντί για την έκδοση του 2016 μόνο, και να εξαναγκάσει το fund που κατέχει τα χρεόγραφα, να μετατρέψει υποχρεωτικά.

Ως έσχατη λύση, υπάρχει και το υπόλοιπο του 1 δισ. ευρώ από τα 2.5 δισ. που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού και της Ελληνικής. Ωστόσο, η επικοινωνιακή διαχείριση, με τις συνεχείς και επίμονες αναφορές στο γεγονός ότι η Ελληνική «δεν θα χρειαστεί λεφτά από το Μνημόνιο», έχει σίγουρα στοιχίσει. Το βασικό μήνυμα δεν είναι τόσο πως η Ελληνική θα πρέπει να αυξήσει το κεφάλαιό της για να ανεβάσει τα Βασικά Ίδια Κεφάλαια στο 9%, αλλά πως οι πολλές διαβεβαιώσεις έχουν διαψευστεί.

Σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι πως ο συγκεκριμένος αγοραστής, με έδρα του την Νέα Υόρκη, επιθυμεί διακαώς να εξασφαλίσει μερίδιο στην Ελληνική. Από μόνο του, αυτό το δεδομένο αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα, η οποία μπορεί να αλλάξει, όχι μόνο την επικοινωνιακή ζημιά της κακής διαχείρισης, αλλά και το γενικότερο κλίμα που σχετικά με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Advertisements

4 thoughts on “Ψήθηκε ο αγοραστής για την Ελληνική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s